Sel felaketi nedeniyle Sudan'da 3 ay süreyle olağanüstü hâl ilan edildi

Sel felaketi nedeniyle Sudan'da 3 ay süreyle olağanüstü hâl ilan edildi

Sudan'da ağustos ayında başlayan şiddetli yağmurlar sonrası meydana gelen sel felaketleri nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 101'e yükselirken, ülkede 3 ay süreyle olağanüstü hâl ilan edildi.

Sudan'ın 16 eyaletinde etkili olan şiddetli yağmurların neden olduğu sel felaketinde 500 binden fazla insanın etkilendiği, 100 binden fazla evin ise hasar gördüğü belirtildi.

Sudan Güvenlik ve Savunma Konseyi yaptığı açıklamada, bu yıl meydana gelen sel ve yağmur oranlarının rekorları aştığı, bu nedenle de tüm ülkede 3 ay süreyle olağanüstü hâl ilan edildiğini duyurdu.

Açıklamada, Sudan'ın bir "doğal afet bölgesi" olarak kabul edilmesine karar verildiği ve bu yılki sonbaharda sel ve sellerin etkilerini önlemek için daha yüksek bir komite oluşturulduğu belirtildi.

Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakanı Lina Al-Sheikh, eyaletlerin çoğunu içeren sellerden yarım milyondan fazla Sudanlının etkilendiğini belirterek 100 binden fazla evin tamamen veya kısmen çökmesine neden olduğuna dikkat çekti.

Al-Sheikh, bu yıl kaydedilen sel ve yağmur oranlarının 1946 ve 1988 yıllarında kaydedilen rekorları aştığını ve yükseliş göstergelerinin devam edeceğine dair beklentiler olduğunu belirtti.

Su Kaynakları ve Sulama Bakanlığından yapılan açıklamada, Nil Nehri seviyesinin 17 metre 58 santimetreye (57 fit) yükseldiği belirtilerek 1902 yılından bu yana gözlemlenmeye başlanan nehrin, ilk kez böylesi rekor bir seviyeye çıktığı ifade edildi.

Sudan'da sonbahar yağmur mevsimi haziran ayından başlayıp Ekim ayına kadar devam eder. Bu dönemde genellikle kuvvetli yağmurlar düşer ve ülke her yıl sel ve şiddetli yağmurlarla karşı karşıya kalır.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler