Sel felaketi sonrasında Balıklıgöl'de son durum

Selin vurduğu Şanlıurfa'da Balıklıgöl'ün adeta çamur deryasına dönmesi ile ilgili açıklamada bulunan Çevre Koruma Vakfı Balıklı Göl Teknik Komisyonu Üyesi Ömer Sait Kılıç, göldeki suda zamanla açılma olacağını belirterek merak konusu olan balıkların güven

Kuvvetli yağış merkez ilçelerde sele neden olurken sel nedeniyle cadde ve sokaklar nehre dönmüş, altgeçitler de suyla dolmuştu.


Hem Şanlıurfa hem de Adıyaman'da ev ve işyerlerini su basarken aşırı yağış nedeniyle dereler taştı, bazı yollarda çökmeler meydana geldi.

Çok sayıda araç sel suları nedeniyle sürüklenirken alt geçitlerde birçok araç mahsur kalarak sulara gömüldü.

Tarihi Balıklıgöl selden dolayı çamurlu su ile kaplanırken balıklar gözden kaybolmuştu.

Harran Üniversitesi Bozova Meslek Yüksekokulu (MYO) Su Ürünleri Programı Başkanı Öğretim Görevlisi Ömer Sait Kılıç, Balıklıgöl'ün son durumu hakkında İLKHA'ya konuştu.

"Balıklıgöl'ün oksijen değeri 8 miligram/litre seviyelerindedir"

download.png

Ömer Sait Kılıç

Balıklıgöl'deki çamurun çökmesinin ve kaynaktan gelen suyun ardından suda açılma olacağını ifade eden Kılıç, "Meydana gelen sel felaketi dolayısıyla Topdağı Mağaralar bölgesinin ve Karakoyun Deresi'nin taşması sonucu Balıklıgöl'ü 1 buçuk metre seviye yüksekliğinde sel ve çamur kapladı. Su geri çekildi. Temizlikler yapılıyor. Balıklar stres altında olduğu için göremiyoruz. Stok havuz dediğimiz havuzlarda, mağaracıklarda kendilerini güvene hissettikleri bölgelere çekiliyorlar. Anlık olarak bulanıklık, sıcaklık ve oksijen gibi değerleri takip ediyoruz. Balıklıgöl'ün oksijen değeri 8 miligram/litre seviyelerindedir. Bulanıklık yüksektir fakat kaynak suyu temiz olarak geliyor. Gelen çamur selin getirdiği çamurdur. Çamurun çökmesi ve kaynaktan gelen suyun devamlılığından sonra suda açılma olacak. Bu sürece bağlıdır. Deprem sürecinde 15-20 gün sonra su açılmıştı." dedi.

"Balıklar şu anda stok yerlerinde bulunuyor"

Balıklıgöl'de balık ölümlerine rastalamadıklarını belirten Kılıç, "Balıklar güneşli havada daha çok ortaya çıkmaya başlar. Stresin kalkmasını bekliyoruz. Balıklarda ölümle ilgili bir durum göremedik. Dışarıya taşan balık ölümleri görmedik. Balıklar şu anda stok yerlerinde bulunuyor. Balıklıgöl'ün balıklarının etrafa dağıldığına dair ihbarlar geliyor. Hatta Şanlıurfa'nın yaklaşık 6 kilometre uzaklığında Balıklı Göl balığı diye balık getirdik. İhbarları değerlendiriyoruz. Taşan balıklar kendi kanallarına gidiyor. Daha sonra cullap vasıtasıyla diğer kanallara geçiyor. Kaybolan balıklar kendi yuvalarından çıkıp ortamlarına geri dönecek. Bu da streslerinin dağılmasına bağlıdır. 1 hafta-10 gün içerisinde inşallah güzel şeyler göreceğiz." diye konuştu.

"Balıkların kirliliğe dayanırlıkları çok yüksektir"

Sudaki kirliliğin balıkları etkilemediğini aktaran Kılıç, "Bu balıklar, sazangil familyasına mensup olduğu için kirliliğe dayanırlıkları çok yüksektir. Örneğin alabalık türü bir balık olsaydı çamura dayanamazdı ama sazangil türü balıkların dayanımları çok yüksek olduğu için onlar için stres oluşturmuyor. Hatta bu balıkların doğal ortamlarında çamur olmasını istiyoruz. Bu çamurda zaten dibe çökecek. 15-20 gün hatta 1 ay sonra dipteki çamuru görmeye başlayacağız. Daha sonra bir temizlik faaliyetine gireriz." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler