Bahreyn Hizbullah'ı Terör Örgütü İlan Etti

Körfez'de sular ısınmaya başladı. Başını Suudi Arabistan ile İran'ın çektiği blok arasındaki soğuk savaşta 'ilk kurşunu' Bahreyn sıktı. Manama'da konuşan Başbakan El Asumi, 'Ülkemize yönelik tehditleri nedeniyle Lübnan Hizbullah'ını terörist örgüt ilan et

Nüfusunun yüzde 80'i Şii olan ve iki yıl önceki rejim karşıtı gösterileri Suudi Arabistan'dan gönderilen tanklarla bastıran Bahreyn, başkent Manama'da yoğunlaşan eylemlerin kışkırtıcısı olarak gördüğü Lübnan Hizbullah'ını terör örgütü listesine aldı. ABD'nin 5. filosuna ev sahipliği yapan Bahreyn bu kararla, Hizbullah'ı terörist ilan eden ilk Arap ülkesi oldu. Bahreyn Başbakanı Adil el Asumi, kararın nedeninin Hizbullah tarafından ülkesine düzenlenecek eylemlere dair bulunan kanıtlar olduğunu söyledi.

TÜRKİYE'DEKİ KAMPLAR

'Hizbullah'ın tehditleri karşısında ülkemizin güvenliği ve istikrarı için bu karar alındı' diyen Asumi, bulunan kanıtların, Bahreyn'de Hizbullah tarafından terör eylemleri gerçekleştirmek için eğitilen ve daha sonra muhalif saflara geçen Suriyeli askerlerden elde edildiğini bildirdi.

El Arabiya'ya konuşan rejim yanlısı siyasetçilerden Abdulhalim Murad da, 'Türkiye'deki mülteci kamplarında taraf değiştirmiş Suriyeli askerlerle konuştuk. Bize, Suriye rejiminin İran ve Hizbullah'ın koordinasyonunda Bahreyn halkına karşı komplo hazırlığında olduğunu anlattılar' dedi. Bahreyn'in kararı ile ilgili olarak Hizbullah lideri Hasan Nasrallah veya Tahran'dan şimdiye kadar herhangi bir karşı açıklama gelmedi.

KRİZDE YENİ AŞAMA

Ortadoğu ve dünya medyasında büyük yankıya yol açan kararın, başını Suudi Arabistan ile İran'ın çektiği Şii ve Sünni blok arasındaki gerilimde yeni bir aşamaya işaret ettiği kaydedildi. Bazı yorumlarda 'Körfez'deki soğuk savaşta 'ilk kurşunu' Bahreyn sıktı' denildi.

Sünni azınlığın iktidarda olduğu Bahreyn'de Şiiler, el Vefak grubu önderliğinde 5 Nisan 2011'de başkent Manama'da rejim karşıtı gösterilere başlamıştı. 50 kişinin öldüğü gösteriler öncesinde de Körfez ülkelerinde yakalanan İranlı casuslar nedeniyle tansiyon yükselmişti.

Haziran 2011'de İran'a askeri bilgi sağlamakla suçlanan bir Bahreyn vatandaşı tutuklanmış, Şubat 2013'te ise İran ve Hizbullah tarafından eğitildiği iddia edilen 8 Bahreyn vatandaşı ülkedeki havaalanı ve kamu binalarına saldırı düzenleme planları yaptıkları gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Riyad-Tahran kapışması

Hizbullah'ın Bahreyn tarafından terör örgütü listesine alınması uzun süredir Basra Körfezi'nde yaşanan Sünni-Şii çekişmesinin son perdesi olarak değerlendiriliyor. 1979 İran İslam Devrimi sonrasında bölgenin iki büyük gücü olan Suudi Arabistan ve İran arasında artan rekabet zaman zaman tansiyonun yükselmesine neden oluyor.

'Yılanın başını kesin'

1987'de Mekke'de yaklaşık 400 Şii hacının Suudi polisi tarafından öldürmesinden sonra Riyad, 1988'de İran ile ilişkilerini kesti. Son dönemde ise Suudi Kralı Abdullah bin Abdulaziz'in Obama'nın terörle mücadele danışmanı Brannan'a 'İranlılara güvenilmez, yılanın başını kesmek gerekir' ifadeleri WikiLeaks tarafından açıklanan belgelerde yer almıştı. (Yeni Şafak)

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bahreyn Haberleri

Bahreyn, Lübnan Büyükelçisinden 48 saat içinde ülkeyi terk etmesini istedi
Bahreyn 74 yıl sonra sinagogları tekrar açtı
Bahreyn, siyonist işgal rejimi sözde yeni hükümetini tebrik etti
Bahreyn'de siyonist işgal rejimi ile yapılan anlaşmalar protesto edildi
Bahreyn ve siyonist işgal rejimi diplomatik ilişkileri başlatma anlaşması imzalayacak