Batman’da fıstık hasadı başladı

Tarlalarını fıstık tarlasına çeviren Batmanlı çiftçiler, fıstık hasadına başladı.

Türkiye’de Antep ile Siirt’e özgü olarak bilinen fıstık, son yıllarda Batmanlı çiftçilerin de gözde ürünü olmaya başladı.

Batman’ın Gercüş (Kercosê) ilçesine bağlı Eymir (Çala) köyünde Rüzgar ailesi olarak 220 dönüm üzerinde fıstık ektiklerini belirten Batmanlı fıstık üreticisi Mehmet Ali Rüzgar, Gaziantep ve Siirt fıstığının yanında ileride Batman fıstığı isminin de duyulması gerektiğini söyledi.

Fıstık ekiminin diğer zirai ürünlerden daha az maliyetli olduğunu söyleyen Rüzgar, “Biz tarlamıza daha önce buğday, arpa, mercimek gibi ürünleri ekiyorduk. Mazotuna, gübresine, hasadına çok para harcıyorduk. İstenen seviyede de ürün elde edemiyorduk. 2004’te tarlamıza Siirt’ten getirdiğimiz fıstık fidanları diktik. Keşke çok daha önce dikseydik. Diğer zirai ürünlere göre hem daha ekonomik hem de getirisi daha yüksek.” dedi.

Bir fıstık ağacının dikildikten 7 sene sonra ürün vermeye başladığını hatırlatan Rüzgar, “Bu sene tam olarak ilk hasadımızı aldık ve çok memnunuz. Tarla sahibi olan herkese tavsiyem tarlalarını fıstık tarlasına dönüştürsünler. Bu sene Siirt fıstığı kilosu 25 TL’dir.” şeklinde belirtti.    (M. Sait Çelik – İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Batman Haberleri

Sıcaklar artınca vantilatör ve sulu klimaya talep yükseldi
Vali Canalp: Uyuşturucuyu dağıtmaya devam edeceklerse gidecekleri yer hapishane olacaktır
Batman’da maddi hasarlı trafik kazası
Batman'da Ilısu Baraj Gölü'ne giren baraj gölüne giren genç hayatını kaybetti
Çiftçiler verimden umutlu, maliyetlerden şikâyetçi