BM Güvenlik Konseyi Suriye’de 30 günlük ateşkes kararı aldı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde dün yapılan oturumda, Suriye'de bir ay süreyle insani ateşkes kararı alındı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) dün yapılan oturumda, Suriye'de milyonlarca kişiye insani yardım ulaştırmak ve durumu kritik hastalarla yaralıları tahliye etmek için 30 günlük ateşkes ilan edilmesini öngören tasarı kabul edildi. Ateşkesin 72 saat içerisinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

30 günlük ateşkes kararı Güvenlik Konseyine üye 15 ülkenin kabul oyuyla alındı. Güvenlik Konseyi'nde üç kez ertelendikten sonra dün gece kabul edilen ateşkes kararına göre, Suriye genelinde insani yardımların ''güvenli, engelsiz ve sürdürülebilir'' bir şekilde ulaştırılabilmesi ve ''durumu ağır hasta ve yaralıların'' tahliye edilebilmesi için tüm taraflardan ''gecikmeden'' çatışmaları en az 30 gün durdurmaları talep edildi.

Kararda ayrıca, özellikle rejimin kuşatması altında olan insani durumun ''alarm verdiği'' Doğu Guta da dahil Yarmuk, Fua ve Kefraya'daki kuşatmaların kaldırılması talebinde bulunuldu. Ateşkesin 72 saat sonra yürürlüğe girmesi sonrasında, öncelikle Doğu Guta'daki yüzbinlerce kişiye insani ve tıbbi yardım ulaştırılacak.

Karara göre, Suriye'de IŞİD, el-Kaide, Nusra Cephesi ve BMGK tarafından belirlenen gruplar ile bunlarla bağlantılı birey ve gruplara yönelik askeri operasyonlara devam edilecek.

Yoğun hava saldırılarına maruz kalan Doğu Guta'da, son bir haftada 500'den fazla sivil hayatını kaybetti. Sadece cumartesi günü ölen sivillerin sayısının 30'un üzerinde olduğu aktarıldı. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü rakamlarına göre, son yedi günde 123 çocuk yaşamını yitirdi. Doğu Guta'da sadece çatışmalar değil, insani kriz de can alıyor. Gıda ve ilaç sıkıntısı çeken binlerce sivil acil yardım bekliyor.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Tatilin kaza bilançosu: 66 ölü, 8 bin 352 yaralı
Bayram tatilinin 6 gününde 3 bin 706 trafik kazası
Son 5 günde 3 bin 71 trafik kazası gerçekleşti
Türkiye ve 14 ülke, Ramazan Bayramını aynı gün idrak edecek
Bayram namazı nasıl kılınır?