​Gaziantep Valisi Gül: "Paylaşılan vaka sayıları doğru değil"

Bazı basın yayın organlarında, kentteki vakalarla ilgili doğru olmayan sayısal veriler paylaşıldığını belirten Vali Davut Gül, yanlış bilgiler üzerinden analizler yapıldığını söyledi.

Gaziantep'te yeni tip Coronavirus (Covid-19) tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağı dolayısıyla Ramazan Bayramı'nın üçüncü gününde de sessizlik devam ediyor.

Türkiye genelinde Coronavirus vaka sayısında düşüş yaşanırken Gaziantep'te salgına yakalananların sayısı ise gün geçtikçe artıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kente giriş-çıkış kısıtlaması bulunan tek şehir konumundaki Covid-19 tedbirleri de üst düzeyde uygulanıyor.

Coronavirus vakalarının görülmeye başlandığı ilk günlerden itibaren vaka sayılarının çok düşük olduğu kentte son haftalarda vaka sayılarında artış gözlendi.

Alınan tedbirler kapsamında nisan ayında hayata geçirilen 30 büyükşehir ve Zonguldak'taki hafta sonları sokağa çıkma yasağına dahil edilen Gaziantep, il sayısındaki azalmaya rağmen kısıtlamanın devam ettiği kentler arasında varlığını sürdürüyor.

Maskesiz dolaşmanın yasaklandığı kentte bazı kentlere getirilen giriş-çıkış kısıtlaması da kaldırılırken, Gaziantep bu uygulamanın devam ettiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki tek kent konumunda kaldı.

Kentteki kısıtlamalar kapsamında 4 günlük bayram tatili süresince köylere ve kırsal mahallelere de giriş-çıkış valilik kararıyla yasaklandı.

3 günde yaklaşık 8 bin kişiye para cezası kesildi

Alınan tedbirlerin yanı sıra İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı polis ekipleri şehrin hemen her noktasında denetimlerde bulunuyor. Bu kapsamda bayram nedeniyle 81 ilde uygulanan 4 günlük sokağa çıkma yasağı sırasında kentte ilk 3 günde 7 bin 911 kişiyle 29 iş yerine yasağı ihlal ettikleri gerekçesiyle para cezası kesildi.

Türkiye genelinde Covid-19 salgını boyunca en çok cezanın yazıldığı il olarak öne çıkan Gaziantep'te, bir önceki 4 günlük sokağa çıkma yasağında kentte Covid-19 tedbirlerine uymayan toplam 11 bin 930 şahsa ve 37 iş yerine cezai işlem uygulanmıştı.

Vali Gül'den kurallara uyma çağrısı

Vali Gül, çalışmaları koordine etmenin yanı sıra sosyal medya hesabı üzerinden vatandaşların süreç ile ilgili sordukları hemen hemen her sorusuna cevap veriyor.

Vali Gül ve Gaziantep Valiliği tarafından sosyal medya hesapları üzerinden yapılan açıklamalarda ise vatandaşlar kurallara riayet etmeleri konusunda sık sık uyarılıyor.

“Kul hakkına girmeyin”

Vakaların yüzde 77'sinin hastalığı akrabası ya da arkadaşından kaptığına dikkat çeken Gül, “Hiçbiri hasta olacağını ya da hastalığı bulaştıracağını düşünmüyordu. Kapı komşusu olsanız bile akrabalarınıza gitmeyin, misafir kabul etmeyin, kul hakkına girmeyin. Yürüme mesafesindeki fırınlardan evden bir kişinin ekmek almasına müsaade edilmişti. Fakat ailecek ekmek almaya gidenleri görüyoruz. Bunlarla ilgili görevli arkadaşlar yasal işlem yapılmaktadır, 'ekmek almaya giderken ceza yazdılar' serzenişi doğru değildir.” dedi.

“Türkiye'de toplam yazılan cezanın yarısını Gaziantep'te yazdık”

Vali Gül, geçtiğimiz günlerde bir vatandaşın, "Sayın Valim! Allah'ınızı severseniz lütfen sert tedbirler uygulayın.” şeklindeki talebine şu ifadelerle cevap vermişti:

“Türkiye'de toplam yazılan cezanın yarısını Gaziantep'te yazdık. Sizlere büyük iş düşüyor, bu paraları öderken çok büyük sıkıntı çekeceksiniz, lütfen çevremizdeki insanları uyaralım.”

“Gaziantep'te yetkili kişilerin açıkladığı vaka sayısı yoktur”

Kentteki vaka sayılarının arttığı yönündeki iddialara ilişkin de açıklamalarda bulunan Gül, günlük vaka sayılarının sadece Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandığını belirterek, şunları söyledi:

“İllerde açıklama yetkimiz yok. Sayının kaç olduğunun bir önemi de yok. 1 kişiyle başlayıp 1 hafta içerisinde binli rakamlara ulaşabilecek bir virüs türü bu. O yüzden istatistikten ziyade, ihtiyacımız olan şey, mesken, maske ve mesafe. Bazı basın yayın organlarında ilimizdeki vakalarla ilgili doğru olmayan sayısal veriler paylaşılmış ve yanlış bilgiler üzerinden analizler yapılmıştır. Gaziantep'te yetkili kişilerin açıkladığı vaka sayısı yoktur. Ayrıca korona, tedbirlerden daha güçlü değil.”

Vali Gül, 27 Mayıs'ta Gaziantep'teki kente giriş-çıkış yasaklarının kaldırılacağı yönündeki iddialarla ilgili de, “Şehirlerarası ulaşım kısıtlaması da dahil olmak üzere tüm önlemler Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun tavsiyesi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından alınmaktadır. Resmi açıklama yapılmadan yazılanlara itibar etmeyiniz.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Baba ve 2 oğlu depremden 76 saat sonra kurtarıldı
Gaziantep'te art arda deprem
Gaziantep'te 6.4 büyüklüğünde deprem
FETÖ, PKK ve DAİŞ operasyonunda bir zanlı tutuklandı
Gaziantep'te tramvayın çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti