LG Optimus Vu testte! foto

5 inç ekranı ve kareye yakın tasarımıyla diğer ceplere hiç benzemeyen LG Optimus Vu ne kadar iyi?

Şurası açık ki, 4:3 en-boy oranlı bir ekrana sahip olan Optimus Vu, bu açıdan piyasadaki hiçbir telefona benzemeyen eşsiz bir cihaz. Ama test sonuçları gösteriyor ki bu tasarım tercihi, "ilginç" olmak dışında telefona pek bir şey katmıyor.

LG, enine büyüyor

En azından akıllı telefonlar söz konusu olduğunda LG enine büyüyor. 140 x 91 x 9 milimetre boyutlarındaki Optimus Vu, piyasadaki en iyi akıllı telefon olmayabilir ama en "geniş" akıllı telefon olduğu kesin. Bunun nedeni telefonun, 4:3 en-boy oranına sahip, "neredeyse kare" bir ekrana sahip olması. Sıra dışı ekranı nedeniyle Optimus Vu'yu tek elle kullanmak neredeyse imkansız. Bu yüzden LG telefon paketine bir de stylus eklemiş. Ama nedense telefonun üzerinde stylus'un monte edilebileceği bir kısım bulunmuyor. Ne yazık ki stylus telefona, Samsung Galaxy Note 2'dekine benzer yaratıcı herhangi bir ek kullanım özelliği de eklemiyor.
 

Ekran performansı

Optimus Vu'nun 5 inç'lik ekranına bakınca beş uygulama sembolü bulunması gerektiği hissine kapılmamak mümkün değil. Bunun sebebi 1.024 x 768 piksel çözünürlüklü ekran ve sistem kısıtlamaları nedeniyle semboller arasında normalden daha fazla boşluk olması. Ama web sayfaları ve ofis dokümanlarını görüntülerken ekranın değişik tasarımı çok işe yarıyor. Ekran, metinleri yakınlaştırmadan tam sayfa görüntülerken yazı okumaya izin verecek kadar net görüntü sunuyor.

Ama modası geçmiş 4:3 en-boy oranı, medya dosyalarını çalıştırırken baş ağrıtıyor: Optimus Vu, en-boy oranı uyumsuzluğu yaşanan videoları siyah şeritler ekleyerek oynatabiliyor. Bu durum bir şekilde video performansını da etkiliyor. Günümüzde, YouTube videoları ve film fragmanları gibi popüler videolar dahil pek çok video 16:9 en-boy oranına sahip. Optimus Vu bu videolara siyah şeritler eklediği için telefonun ekranı yaklaşık olarak 4,6 inçe düşüyor. Ne yazık ki bu nedenden dolayı Optimus Vu multimedya alanında başarısız oluyor. Halbuki 500 cd/m2 parlaklık oranına ve iyi bir karşıtlık oranına sahip olan ekran hiç fena değil.

İşletim sistemi ve işlemci

Optimus Vu'da, Android 4.0.4 işletim sistemi bulunuyor. Quick-Memo özelliği, telefonun yanında bulunan tuşa basarak ekran görüntüsü alma ve görüntü üzerinde oynayıp başkalarına gönderme olanağı sunuyor. Optimus Vu'da ayrıca, Samsung Galaxy Note 2'deki benzer özellik kadar gelişmiş olmasa da not yazmakta kullanılabilen bir uygulama bulunuyor. Telefonun işletim sistemi akıcı bir şekilde çalışıyor. Telefonun Avrupa sürümünde Nvidia'nın dört çekirdekli Tegra 3 işlemcisi (1.500 MHz) bulunuyor. Bu işlemci, 1 GB RAM ile destekleniyor. Birkaç istisna dışında telefonda hiç yavaşlama, takılma gözlemlemedik.

Optimus Vu internete HSPA ya da çift kanal WLAN üzerinden bağlanabiliyor. Chrome gayet akıcı çalışıyor. Telefonun sıra dışı ekranı, web sayfalarını görüntülerken gerçekten işe yarıyor. Ama ne yazık ki telefon, 600 KB boyutlu test sayfamızı ancak altı saniyede açabildi. Bunun tatmin edici olmaktan uzak bir sonuç olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

Ses kalitesi, kamera ve pil

Optimus Vu'nun ses kalitesi için ancak "ortalama" diyebiliriz. Görüşme sırasında ses fena değil ama arada sırada parazit ve arka plan sesleri duyulabiliyor. Telefonun hoparlörleri temiz ve güçlü ses veriyor. 8 megapiksel çözünürlüklü kamera, ortalama bir çekim kalitesi sunuyor. Gün ışığı altında yapılan çekimlerde dikkati çeken bir sorunla karşılaşmasak da, yapay ışık altında, özellikle köşelerde, fark edilir bulanıklık görüldüğünü belirtmemiz gerekiyor.

Ortam ışığının az olduğu durumlarda, flaş olmadan yapılan çekimlerde neredeyse hiçbir şey görülmezken, flaşlı çekimler ciddi şekilde bulanık çıkıyor. Full HD video çekimleri tatmin edici.

Telefonun pil ömrü ortalama bir değer sunabiliyor. Kesintisiz 7 saat 2 dakikalık konuşma ve 5 saat 11 dakikalık sörf süreleri, yeni nesil akıllı telefonlara göre bir artı sunmuyor. 2.100 MAh'lık pilin sıfırdan tam dolu hale gelmesi için gereken süre ise 2 saat 40 dakika.
 

Sonuç ve alternatif

Telefonun genel performansı, ekran kalitesi ve işletim sistemi gayet iyi. Aşırı geniş Optimus Vu'yu tek elle kullanmak mümkün değil. Şu an piyasada bulunan neredeyse tüm Android uygulamaları 16:9 en-boy oranına sahip olduğundan, modası geçmiş 4:3 en-boy oranı pek bir işe yaramıyor. Bir nedenden dolayı 4:3 en-boy oranını tercih edecek kullanıcılar olabilir. Ama o durumda dahi ortalama kamera ve sıradan pil ömrü Optimus Vu'da can sıkıyor. AMa konu fiyat olduğunda, Optimus Vu hemen ön plana çıkmayı başarıyor: Telefon ülkemizde 1.050 TL gibi, uygun sayılabilecek bir fiyat etiketiyle satışa sunuluyor ve bu fiyat karşılığında sundukları hiç de az değil...

Optimus Vu'nun detaylı test sonuçlarını ve tüm teknik verilerini, bir sonraki sayfada bulabilirsiniz...

Alternatif

Özellikle büyük ekranlı, stylus arabirimi bulunan ve büyük ekran için özel tasarlanmış özelliklere sahip bir telefon arayanların Samsung Galaxy Note II'ye bir göz atmasını tavsiye ediyoruz. Optimus Vu'dan daha üstün bir cihaz olan Note II'nin fiyatı da tabii ki daha "üstün": Ortalama 1.600 TL.

Tüm test sonuçları ve teknik özellikler

İşletim SistemiLG Optimus UI 3.0 arabirimli Android 4.0.4
App Store BağlantısıGoogle Play
İşlemciNvidia Tegra 3
Çekirdek SayısıDört 
Saat Hızı1.500 MHz
RAM1 GB
Pil: Konuşma Süresi7 saat 2 dakika
Pil: İnternet5 saat 11 dakika
Pil: Dolum Süresi2 saat 40 dakika
Pil: Kapasite2.100 mAh
Ağırlık171 gram
Boyutlar140 x 91 x 9 milimetre
WLAN802.11n/g/b
GSMQuad Band
EDGEVar
UMTS: Veri Alımı21.1 Mbit/s
UMTS: Veri Gönderimi5.8 Mbit/s
LTE: Band Tipi-
Gezinti Aracı Flash Destekliyor mu?-
Video TelefonWLAN ve UMTS
Dokunmatik EkranKapasitif (çoklu dokunmatik)
Dokunmatik: TepkiÇok iyi
Ekran: TipLCD
Ekran: Boyutlar76 x 101 milimetre
Ekran: Boyut5 inç
Ekran: Çözünürlük768 x 1024 piksel
Ekran: Piksel Yoğunluğu257 ppi
Ekran: Renk sayısı16.777.216 renk
Ekran: Karşıtlık147:1
Ekran: Ortam Işığı Altında Parlaklık510 cd / m²
Ses KaydıVar
ProfillerVar
Push e-mailVar
Hafıza27.146 MB
Hafıza Kartı Girişi-
USB SürümüUSB 2.0
USB GirişimicroUSB
USB: 100 MB Veri Transferi Süresi17s
SIM Kartı GirişimicroSIM
Bluetooth4.0 (A2DP)
Kamera: Çözünürlük8 megapiksel
Kamera: Makro Minimum Uzaklık5 cm
Kamera: Otomatik OdaklanmaVar
Video Kayıt Çözünürlüğü1.080 x 1.920 piksel
TV ÇıkışımicroUSB araclığıyla HDMI (MHL)
Müzik Oynatıcı: FormatlarMP3, WMA, AAC
Kulaklık Çıkışı3,5 mm
Video OynatıcıVar
FM Radyo-
Navigasyon: GPS AlıcıVar
Navigasyon: YazılımÖnceden yüklü
Navigasyon: Tam SürümTam sürüm
GPS: GPS Kilitlenme8 saniye
Karşılaştırma: Browsermark1733 puan
Kutu İçeriğiUSB kablosu, kulaklık, CD ve hafıza kartı üzerinde kullanıcı kılavuzu

chip

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim Teknoloji Haberleri

Yapay zekâ insanın yerini alır mı?
Yavaşlayan internet nasıl hızlandırılır?
"Kanlı para" tehlikesi yayılıyor: Uzmanlardan ailelere uyarı
Sanal tehlike: Dijital oyun bağımlılığı
Dijital platformların ve elektronik cihazların etkileri nelerdir?