“Mahkemesiz ad ve soyad değişikliği” yasa teklifi mecliste

İçişleri Bakanlığına ilişkin uyum düzenlemelerini içeren kanun teklifi, AK Parti tarafından TBMM'ye sunuldu. Kanun teklifi onaylanırsa, mahkemeye başvurmaya gerek kalmadan isim ve soyad değişiklikleri 2025'e kadar yapılabilecek.

Teklif, mahkeme kararı olmaksızın ad ve soyadı değişikliği yapılabilmesi uygulamasının 3 yıl uzatılması, "gazi" ve "şehit" unvanlarının derneklerin isimlerinde izinle kullanılması, ihracatçılara verilen hususi pasaport hakkı süresinin 4 yıla çıkarılması gibi düzenlemeleri de içeriyor.

Kasım 2017'de getirilen mahkeme kararı olmaksızın ad ve soyadı değişikliği yapılabilmesi düzenlemesi, 2025 yılına kadar devam edecek.

Düzenlemeyle, Türk vatandaşlığından çıkarılan anne ve babaların çocuklarının vatandaşlığının da otomatik olarak düşmesinin önüne geçilecek.

İhracatçıların rekabet gücünü artırmak, dış pazarlarla daha güçlü ilişkiler kurmalarını kolaylaştırmak amacıyla ihracatçılara verilen hususi pasaport hakkı süresi, 2 yıldan 4 yıla çıkarılması teklif ediliyor.

İçişleri Bakanlığına, şehit ve gazi isimlerinin derneklerde kullanılmasıyla ilgili yetki veriliyor. Herhangi bir dernek bundan sonra 'gazi' ve 'şehit' kelimelerini kullanacaksa İçişleri Bakanlığından izin almak zorunda kalacak.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarında mağdur tarafın hakları nelerdir?
Esnaf, IBAN ile ödeme ve başlayacak olan denetimleri değerlendirdi
Tatilin kaza bilançosu: 66 ölü, 8 bin 352 yaralı
Bayram tatilinin 6 gününde 3 bin 706 trafik kazası
Son 5 günde 3 bin 71 trafik kazası gerçekleşti