Şeyh Said'in mezarı açıklansın

Şeyh Said'in mezarı açıklansın

Şeyh Said ve dava arkadaşlarının katledilişlerinin 89'uncu yıl dönümünde bir basın açıklaması yapan Piran Hak Der, Şeyh Said ve dava arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanmasını istedi.

DİYARBAKIR - Şeyh Said ve dava arkadaşlarının idam edilişlerinin 89’uncu yıl dönümü münasebetiyle Dicle (Piran) çarşı merkezde Piran Hak Der tarafından bir basın açıklaması düzenlendi.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda kısa bir konuşma yapan Hasan Haksever, Şeyh Said ve arkadaşlarından bahsetti.  Şeyh Said ve arkadaşlarının istiklal mahkemeleri tarafından büyük zülüm ve haksızlığa uğradığını ve Müslümanların onları iyi tanımalarının gerektiğini belirtti.

“Şeyh Said’in kıyamı tamamen İslami maksatla yapılan bir hareketti”

Basın açıklamasını Piran Hak-Der Başkanı Ferhat Alparslan okudu. Alparslan,  “Şeyh Said’in kıyamı tamamen İslami maksatla yapılan bir hareketti. Şeyh Said’in mücadelesi sadece Allah’ın aziz dini içindi. Bu hakikat o zaman da çarpıtılmış ve halen de çarpıtılmaktadır.”dedi.

Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edilmesinin üzerinden 89 sene geçtiğini ifade eden Alparslan,  “Devlet sırrı olarak senelerdir saklananlar, o dönemin tüm tutanakları ve mahkeme kayıtları tarihçilere açılmalıdır. Türkiye, geçmişi ile yüzleşip suçluya suçlu, haklıya haklı diyebilme erdemine ve cesaretine sahip olmalıdır.”ifadelerini kullandı.

“Yapılan hukuksuzluklardan dolayı Devlet halktan özür dilesin”

Yetkililere de seslenen Alparslan, “Yetkililerden isteğimiz; toplumsal barışa hizmet için halk nezdinde saygınlığı olan Şeyh Said ve dava arkadaşlarının mezar yerlerinin ortaya çıkarılması, saygınlıklarının iade edilmesi ve istiklal mahkemelerine ait arşivlerin açılmasıdır. Yapılan hukuksuzluklardan dolayı Devletin halktan özür dilemesidir.” Şeklinde konuştu.

Basın açıklaması yapılan dua ile son buldu. (Veysi Demirci-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler