Şiddetin Hesabını Soran Yok

Şiddetin Hesabını Soran Yok

BM İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Quintana, Rohingya Müslümanlarına sistemli şiddet uygulandığını söyledi.

BM İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Tomas Ojea Quintana,Rohingya Müslümanlarına sistemli şiddet uygulandığını ve insan hakları ihlallerinin gerçekleştirildiğini ancak bunun sorumlularının "asla" hesap vermediğini kaydetti.

Quintana, Cenevre`de gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen hafta Rakhine (Arakan) eyaletinde barışçıl gösteri yapan Müslümanlara güvenlik güçlerince ateş açılması ve 3 kadının öldürülmesinin, güvenlik güçlerinin bu ülkede cezadan muaf biçimde hareket etmesinin "şok edici" örneklerinden birisi olduğunu kaydetti.

Myanmar`da Müslümanlara yönelik şiddete ve insan hakları ihlallerine ilişkin kendisine çeşitli kaynaklardan güvenilir bilgiler geldiğini belirten Quintana, "Myanmar`da Rohingya Müslümanlarına karşı yaygın ve sistemli bir şekilde insan hakları ihlali yapılıyor ve bunun sorumluları kesinlikle yargı önünde hesap vermiyor. Başka alanlarda gerçekleştirilen güzel gelişmeler bu durumu hiçbir şekilde gizleyemez" dedi.

Myanmar hükümetinin Rohingyalara yönelik uygulanan şiddet ve insan hakları ihlalleri nedeniyle hızlı, tarafsız ve derinlemesine soruşturma yapması ve sorumluları yargı önüne çıkarması gerektiğini bildiren Quintana, "Arakan`da şiddet olaylarının başlamasından bugüne kadar geçen süreçte hükümetin bu sorumluluklarını yerine getirdiğine ilişkin hiçbir emare görmedim" diye konuştu.

Kendisine güvenilir kaynaklardan gelen iddialar arasında Müslüman köylerinin boşaltılması, erkeklerin ve erkek çocukların keyfi tutuklanması, işkence, adil yargılanma haklarının verilmemesi gibi hususların yer aldığını dile getiren Quintana, "Keyfi tutuklamalar korkusuyla erkeklerin köylerden kaçması, Müslüman kadınları ve kızları, Myanmar güvenlik güçlerinin tecavüz ve cinsel saldırılarına karşı savunmasız bırakıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Myanmar`daki etnik gruplar arasında "en savunmasız" grubun Rohingyalar olduğunun altını çizen Quintana, Rakhine eyaletindeki soruşturma komisyonunun konuyu uygun şekilde ele almaktan uzak olduğunu, istenmesi durumunda Myanmar hükümetine soruşturmaya destek olmak için her türlü yardımı sağlayabileceklerini kaydetti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.