Siirt esnafından yüksek elektrik faturalarına tepki

Siirt esnafından yüksek elektrik faturalarına tepki

Yüksek elektrik faturaları esnafı mağdur etmeye devam ediyor. Covid-19 nedeniyle son zamanlarda zor günler geçiren esnaf, yüksek elektrik faturalarından dert yanıyor.

Son birkaç aydır herkesin elektrik faturalarının yüksek geldiğini söyleyen esnaf, yetkililerin bir an önce elektrik faturalarında bir düzenleme yapması gerektiğini belirtti.

Siirt’te ilk baraj yapılacağını duyduklarında ucuz elektrik kullanacakları için mutlu olduklarını ama bölgede çok sayıda baraj bulunmasına rağmen en pahalı elektriği kendilerinin kullandığına dikkat çeken esnaf, bunun bir zulüm olduğunu vurguladı.

"Işıkları kapatmamıza rağmen elektrik faturası abartılı bir şekilde fazla geliyor

Siirt’in barajlardan dolayı elektrik üretim merkezi olmasına rağmen herhangi bir indirimden faydalanmadıklarını dile getiren Berber Burak Honas, yüksek gelen faturalara tepki gösterdi.

Pandemi süreci nedeni ile elemanlarını işten çıkardığını ve sadece bir eleman çalıştırdığını ifade eden Honas, “İş yok, ışıkları kapatmamıza rağmen elektrik faturamız fazla geliyor. Devlet, bu noktada bize yardımcı olmalıdır. Esnaf olarak artık malzeme alamıyoruz, elektrik faturası abartılı bir şekilde fazla geliyor. Berberlerin kapatıldığı bir dönemde iş yerimi sadece 5 gün açabildim ve bana 300 TL fatura geldi. Kurumu arayıp neden bu kadar yüksek fatura geldiğini sordum gelip sayaca baktılar hiçbir sonuç çıkmadı. Devlet hiç olmazsa esnafın elinden tutsun.” dedi.

"Esnaf olarak ayakta duramayacak hale geldik"

Esnafın artık ayakta duramayacak hale geldiğini dile getiren ayakkabı mağazası esnafı Fatih Aslan hem ev hem de iş yerine gelen elektrik faturalarının fazla geldiğine dikkat çekti.

Aslan, “Özellikle bu pandemi sürecinde bize gelen yüksek elektrik faturalarından şikâyetçiyiz. Esnaf olarak ayakta duramayacak hale geldik. Bir de bu son süreçte gelen zamlardan dolayı geçinemez hale geldik. Hem iş yerimize hem de evimize gelen faturalar çok yüksek, devletimizden rica ediyoruz, buna bir el atsınlar. Bu şekilde esnaf ayakta duramaz.” diye konuştu.

"Elektrik üreten onca baraja rağmen en yüksek elektriği Siirt halkı kullanıyor"

Aslan, “Siirt’te yaklaşık 10 baraj yapıldı ama bakıyorsunuz en yüksek elektriği Siirt halkı ödüyor ve biz bundan çok şikâyetçiyiz. Madem elektik Siirt’te üretiliyor hiç olmazsa yüzde 50 indirimli olması gerekirdi. Niye yüzde 50 indirimli olması gerekiyor? Çünkü elektrik burada üretiliyor ama maalesef elektriği yüzde 50 daha yüksek fatura ile kullanıyoruz.” dedi.

"Açma kapama bedeli olarak 40 TL alınıyor, bu resmen bir soygundur"

Yetkililere seslenen Aslan, elektrik faturalarındaki fahiş vergilerin, haksız katma paylarının kaldırılmasını, ya da en azından düşürülmesini talep etti.

Elektrik kesintilerinde açma-kapama bedeli olarak 40 TL alındığına dikkat çeken Aslan, “Bu resmen bir soygundur. Yaptıkları bir şey de yok, faturanızın üzerinden bir gün geçsin açma-kapama bedeli 40 TL alınıyor, yazık günahtır. Ne yedik, ne içtik. Devlet, vatandaşına sahip çıkamayacak durumda. Vatandaş bitmiş, ben bir esnaf olarak konuşuyorum, bazı esnaf siftah etmeden kapatır hale geldi. Gelen fahiş elektrik zamlarından dolayı bittik daha ne diyeyim. Geçen sene bana gelen 100 TL fatura şu anda 200 TL civarında ve şu an lambalarımın yarısını açmadığım halde yüksek fatura geliyor.” diye konuştu.

"Son dönemde gelen yüksek elektrik faturalarından muzdaribiz"

Pandemiden dolayı işlerimiz çok düştü.” diyen telefon mağazası Müdürü Ekrem Özalp, Esnafa gelen fahiş elektrik faturalarının bellerini büktüğünü söyledi.

3 telefon mağazasına gelen toplam elektrik fatura tutarının 7 bin TL’nin üzerinde olduğuna dikkat çeken Özalp, “Pandemi öncesinde ise 2-3 bin TL civarındaydı. Daha önce evimde kullandığım elektrik faturası 90 TL civarında gelirken şimdi ise 140-150 TL civarında gelmeye başladı. Kurumun ayrıyeten aldığı sayaç okuma bedeli, geciktiğinde aldığı açma-kapama bedeli alması bizim çok zorumuza gidiyor. Son dönemde gelen yüksek elektrik faturalarından muzdaribiz. İlimizde elektrik üreten aktif barajlar yapılmasına mutlu olduk ve ucuz elektrik kullanacağımızı zan ettik ama daha pahalı elektrik kullanmaya başladık, devletimizden yardım bekliyoruz.” dedi.

"Çok zor durumdayız krediden krediye koşuyoruz"

Siirt'in elektrik üretim merkezi olmasına rağmen ucuz elektrik kullanamadıklarına dikkat çeken Abdulaziz Şendur, “İş yerimize gelen elektrik faturaları çok yüksek, bir de Siirt elektrik üretim merkezi oldu ama halen en yüksek elektriği Siirt halkı ve esnafı kullanıyor. Yetkililerin buna bir çare düşünmesi gerekiyor. Hem pandemi süreci yaşıyoruz hem de yüksek faturalar geliyor, bu çok kötü bir şey, gereğinin yapılmasını istiyoruz. Çok zor durumdayız, krediden krediye koşuyoruz ama nereye kadar? Ödemelerimiz, kiramız var. Bu nedenle hükümet bir şeyler düşünmeli.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.