Siirt halkı, camilerde ibadet yapamamanın hüznünü yaşıyor

Siirt halkı, camilerde ibadet yapamamanın hüznünü yaşıyor

Ramazan ayını Covid-19 yasakları gölgesinde ihya etmeye çalışan Siirtliler, salgına karşı alınan bazı önlemler kapsamında teravih, cuma ve vakit namazları ile mukabeleleri camilerde yapamamanın hüznünü yaşıyor.

Hüzün ve burukluğun yaşandığı bu Ramazan ayında oluşan manevi atmosferin en yüksek yaşandığı mekânlar arasında yer alan camilerde toplu halde ibadet yapamayan Siirt halkı, camilerin bir an önce tedbirler alınarak ibadete açılması için gün sayıyor.

Normalleşme süreci ile birlikte camilerin 12 Haziran tarihinde kontrollü olarak ibadete açılması düşünülüyor. Bu süreçte en başta camilerin açılması gerektiğini belirten Siirtliler, camide namaz kılmayı çok özlediklerini söylediler.

Bir normalleşme sürecinin başlamasından dolayı sevinçli, camilerin kapalı olmasından dolayı üzüntülü olduğunu ifade eden Nurettin Teker, hiç olmazsa Ramazan ayının son günlerinde cami atmosferini yaşamak istediğini kaydetti.

 

Teker, "Birçok il için seyahat kısıtlaması kalktı, AVM ve kuaförler içi bir normalleşme getirildi. En azından camilere de bir normalleşme getirilseydi de Ramazan ayının atmosferini yaşasaydık. İnsanlarda Ramazan ayının heyecanını yaşayamamanın burukluğu var. İnşallah bu konuda bir adım atılır. En azından Ramazan'ın son haftasında camilerimiz biraz şenlenseydi, bu bizi çok mutlu ederdi. Her Ramazan ayı genelde çok farklı geçerdi. Tillo ve diğer ilçelerdeki camilerde çok güzel Ramazan atmosferi yaşanırdı ama bu sene hiç yaşayamadık. Oruçlu olduğumuz halde o atmosferi yaşayamadığımız için yüreğimizde, beynimizde büyük bir boşluk oluştu. Bu sene Ramazan'ı içimize sindiremedik. İnşallah gelecek Ramazan ayını doya doya yaşarız." şeklinde konuştu

"AVM'lerden önce camilerin açılmasını isterdik"

"AVM'lerden önce camilerin açılması gerekirdi" diyen Ali Sedat Marangoz, "Bizim için önemli olan camilerin ibadete açılmasıydı, bu nedenle kendimi kötü hissediyorum. Hiçbir Ramazan ayını camisiz geçirmemiştik. Bu Ramazan'da kimse camilerde ibadet yapamadı. Ben şahsım adına çok üzülüyorum, bir an önce camilerin açılmasını diliyorum." dedi.

 

Camilerin ibadetin merkezi olduğunu ve neden normalleşme sürecine önce camilerin açılmasıyla başlanmadığını sorgulayan Beşir Sevinç, camilerin kapalı olmasına bir anlam veremediğini söyledi.

Sevinç, "Şu anda camiler neden açılmadı, ya da neden açılmıyor? Bilemiyorum, tedbirler alınarak ve sosyal mesafeler korunarak camilerin açılması gerektiğinden yanayım. Ramazan ayının bir atmosferi vardı, camilere gidip teravih kılmak, mukabele ile Kur'an okumak, cemaatle namaz kılmak vardı ama bunlar şu anda yok. Bu bir imtihandır ve bu virüs o kadar insanı sınadı ki insanlar evlerinden dahi çıkamıyor. Bu nedenle Müslümanların akıllarını başlarına alıp kimseye zulmetmeden yollarına devam etmeleri gerekiyor." diye konuştu.

"Keşke kontrollü de olsa camiler açık olsaydı"

Camilerin kapalı olmasından dolayı buruk bir Ramazan ayı geçirdiklerini ifade eden Muhammed İlik, camilerin kapalı olması bizim için büyük bir eksiklik." dedi.

"Normalleşmenin olması çok iyi bir şey ama yine de tedbirleri elden bırakmamak gerekiyor." diyen İlik, " Bizim insanımız sanki bu hastalığı fazla önemsemiyor gibi. Ama insanların da işi gücü var. Haliyle sokağa çıkmak zorundalar. Normalleşmenin olması güzel ama keşke kontrollü de olsa camiler de açık olsaydı. Bu bizim en büyük temennimiz. Ramazan ayında olduğumuz için camilerde olmamamız bizim için büyük bir eksiklik. İnşallah en yakın zamanda da camiler açılır. Geçen Ramazan ayında insanlar vakitlerini camide çok güzel bir şekilde ibadetle değerlendirebiliyordu ama şu anda bunların hiçbiri yok. Evimizde yaptığımız ibadetlerle yetinmek zorunda kalıyoruz, buruk bir Ramazan yaşıyoruz." şeklinde konuştu.

"Camiler açılsaydı bu son günlerde gönül rahatlığı ile ibadetlerimizi yapardık"

"Ramazan'ın bitmesine 10 gün kaldı, camiler açılsaydı hiç olmazsa rahat rahat ibadetlerimizi yapardık." diyen Abdullah Yılmaz, duyduğu üzüntüyü şu şekilde dile getirdi:

Keşke tedbirler alınarak ve mesafeler korunarak camilerimiz açılsaydı, bu da çok güzel olurdu. Camilerin kapalı olmasından dolayı insanlar büyük bir hüzün yaşıyor ve camilerin açılma isteğine ben de katılıyorum. Böylesi bir salgın ve camilerin kapalı oluşu ilk defa gördüğümüz bir durumdur. Keşke camiler açılsaydı. Mesafeler korunarak ibadetlerimizi gerçekleştirirdik, Allah bizi korurdu.

"Normalleşme biraz erken başladı, keşke bayrama kadar beklenseydi"

"Ramazan'da mıyız değil miyiz bilemiyorum, o manevi atmosferin lezzetini alamıyorum." diyen Mazhar Yavuz, camilerin açılmasını canı gönülden istediklerini söyledi.

Yetkililere, "Bayram namazını kılabilecek miyiz? Mezarlığa gidebilecek miyiz?" sorularını yönelten Yavuz, "İnşallah önümüzdeki hafta bunun açıklanmasını bekliyoruz. Normalleşme süreciyle berberlerin açılması güzel oldu ama bana göre bu normalleşme biraz erken geldi. Bayrama kadar beklenebilirdi. Vaka sayısı düşmeye başlamıştı, bu nedenle insanlarımız da rehavete kapıldı, bu da bizi eskiye götürebilir. Şu anda AVM, berberler normalleşme sürecinde tedbirler alınarak açıldı. Keşke camiler de tedbirler alınarak açılsaydı. Bu sene camiler kapalı olduğu için cemaatle namaza kılamadık. Beraber iftar açamadık, sohbetlere de gidemedik, bu nedenle de Ramazan'ı yaşayamıyoruz." diye konuştu. (İLKHA)


Siirt halkı, camilerde ibadet yapamamanın hüznünü yaşıyor

Siirt halkı, camilerde ibadet yapamamanın hüznünü yaşıyor

Siirt halkı, camilerde ibadet yapamamanın hüznünü yaşıyor

Siirt halkı, camilerde ibadet yapamamanın hüznünü yaşıyor

Siirt halkı, camilerde ibadet yapamamanın hüznünü yaşıyor

Siirt halkı, camilerde ibadet yapamamanın hüznünü yaşıyor

Siirt halkı, camilerde ibadet yapamamanın hüznünü yaşıyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siirt