Siirt'te çiftçiler için alternatif ürün yetiştiriliyor

Siirt'te çiftçiler için alternatif ürün yetiştiriliyor

Ziraat fakültesi öğretim üyeleri alternatif ürünler üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Doç. Dr. Ali Beyhan Uçak, yaptıkları 3 yıllık çalışma sonucunda Siirt ikliminin susam ekimine çok uygun olduğunu söyledi.

Siirtli çiftçilerin büyük bir kısmının sadece fıstığa yöneldiğini ama iklim şartları iyi gitmediğinde verimde kaybın olmasının çiftçinin elde edeceği gelirin düşmesi anlamına geldiğini belirten Siirt Üniversitesi Ziraat Mühendisi Doç. Dr. Ali Beyhan Uçak, çiftçilerin sadece bir ürüne bağlı kalmak yerine farklı ürünlere yönelmeleri gerektiğini kaydetti.

"Yaptığımız 3 yıllık araştırmanın ardından bu bölgedeki topraklarda hastalık, haşere ve zararlı bulunmadığını tespit ettik.” diyen Uçak, bu durumun da, girdi fiyatlarının aşağı düşmesine ve yetiştiriciliğin daha karlı bir hale gelmesine neden olduğunu ifade etti.

“Çiftçimizi yeni ürünlerle desteklemeyi amaçlıyoruz”

Susamın yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetiştirildiğini, ancak yaptıkları 3 yıllık çalışmalar neticesinde Siirt ikliminin de susam ekimine çok uygun olduğunu belirten Uçak, bu bölgede herhangi bir hastalık ve zararlının olmadığının tespitini yaptıklarına dikkat çekti.

"Biz buradaki çiftçilerimize alternatif ürünleri tespit etme ve yaygınlaştırma adına bu tür çalışmaları yapmaktayız.” diyen Uçak, “Dolayısı ile bizler, çiftçilerimiz hangi ürünü ekerse yüksek verim alır? Onu araştırıyoruz. Yeni bir ürün için kaç kere su, kaç kere gübre vereceğimizin tespitini yapıp çiftçimizi yeni ürünleri ekmeye teşvik etmeyi amaçlıyoruz.” diye konuştu.

“Çiftçilerimiz yeni ürünlere kapalı ama biz pes etmeyeceğiz”

Bu bölgedeki toprakların bitki, besin maddesi ve organik yönden oldukça verimli olduğunu ancak çiftçilerin yeni ürünlere kapalı ve yeni ürünlerle tanışmak istemediklerini kaydeden Uçak, buna rağmen pes etmeyeceklerini söyledi.

Siirt fıstığında iklim şartları iyi gitmediğinde verim düşüklüğü yaşanmasına neden olduğuna dikkat çeken Uçak, “Verimin düşük olması ise çiftçinin elde edeceği gelirin düşmesi anlamına geliyor. Sadece bir ürüne bağlı kalmak yerine farklı ürünler ekerek kar etmelerini istiyoruz. Çiftçilerimiz yeni ürünleri de tanıyıp ticaretini yapsa, daha fazla kâr elde edeceklerdir. Örneğin susam, pazarlama yönünden hiçbir sorunu yok, ama çiftçiler bir türlü bu tür yeni ürünlere yönelmiyorlar. Bu konuda sıkıntılar yaşasak da pes etmeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Çiftçilerimiz alternatif ürünlere yönelecek ve ne kadar kârlı olduğunu anlayacak

Siirt’te araştırma enstitüsü olmaması nedeni ile Ziraat Fakültesindeki öğretim üyelerinin farklı ürünler üzerinde çalışmalar yaptığını hatırlatan Uçak, ekilen soya, ay çiçeği, pamuk ve susam gibi ürünlerde çok iyi sonuç elde ettiklerini ifade etti.

Uçak, “Öğretim üyelerimiz soya, ay çiçeği, pamuk, gibi ürünler üzerinde çalışılmaktadırlar. Herhangi bir çiftçimiz gelip bize bir şey sorduğu zaman bizim bu yörede, bu topraklar üzerinde, bu iklimde yapmış olduğumuz çalışmalar olmalı ki onlara cevap verebilelim. Örneğin çiftçi soya, pamuk ektiği zaman dönümüne 300-400 kilogram alabilir miyim? dediği zaman bizim buna verebilecek bir cevabımızın olması gerekiyor. Çukurova’da, Akdeniz’de, Ege’de, Ankara’da yapılmış çalışmalar bu bölgeyi temsil etmeyeceği için, biz çiftçilere yanlış bilgi vermek istemiyoruz. Bu nedenle bizzat bu bölgede, bu iklimde bu kadar farklı ürün üzerinde çalışmamızın sebebi; zaman içerisinde çiftçilerimizin bu ürünleri tanıyacağına, bu ürünlerin kârlı olduğunu anlayacağına ve bu ürünlere yöneleceklerine olan inancımızdır.” dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler