Siirt'te fıstık klon seleksiyonu projesi çalışmaları başladı

Siirt'te fıstık klon seleksiyonu projesi çalışmaları başladı

Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğünün desteklediği Antep fıstığı Araştırma Enstitüsü ile Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü proje ortağı oldu.

"Türkiye’deki antepfıstığı üretiminin yüzde90’ından fazlası Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yapıldığını aktaran, Proje yürütücüsü Dr. Ajlan Yılmaz, “Bölgede en çok yetiştiriciliği yapılan çeşitler Siirt, Uzun ve Kırmızı çeşitleridir. Projenin materyalini bölgede yetiştiriciliği yapılan Siirt çeşidi ağaçları oluşturacaktır. Siirt çeşidi çatlaklık oranı, verim, erken meyveye yatma, düşük periyodisite göstermesi gibi özellikleriyle öne çıkmaktadır. Öne çıkan Siirt çeşidinde muhtemel iyi vasıflı bireylerin tespit edilerek kayıt altına alınması amacı ile bu proje hazırlanmıştır.” dedi.

Hedef veriler 3 yıl süre ile gözlemlenip kayıt altına alınacaktır

Projenin ilk aşamasında üstün özellikli bireyler çiftçi şartlarında belirleneceğini dile getiren Uzun, “ Bu amaçla Siirt ilindeki üretim alanlarının taranacağını kaydetti.

Sonraki aşamalarda bireylerin özellikleri eşit şartlarda yarıştırılarak belirlenmiş üstün özelliklerin kaynakları tespit edileceğini ifade eden Uzun, “100 dane ağırlığı 134,38 gr’dan fazla, periyodisite eğilimi olmayan, kemik kabuk ayrılma direnci düşük ve verim durumu standart çeşitten yüksek üstün özellikli bireyler tespit edilecek. Ardından bu bireylerden alınacak hedef veriler 3 yıl süre ile gözlemlenip kayıt altına alınacaktır. Çalışmamız Siirt çeşidinde genetik varyasyonların tespiti, kayıt altına alınarak muhafazası ve üretimin daha yüksek standartlara sahip bireylerle yapılarak popülasyon kalitesinin, toplam verim-kalite seviyeleri ile üretici gelirlerinin yükseltilmesi amacıyla planlanmıştır." dedi.

Bu proje ile Siirt fıstığımızın enleri tespit edileceğini belirten Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, “Proje ortağı olduğumuz bu önemi çalışmalarla Siirt Fıstığımızın en düşük peryodisite gösteren, en yüksek çıtlatma oranı, en iri gibi özellikler gösteren ağaçlarımız tespit edilecektir. diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler