Siirt'te ışık hadisesi olayı bir kez daha gözlemlendi

Siirt'te ışık hadisesi olayı bir kez daha gözlemlendi

İbrahim Hakkı Hazretleri'nin hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması için yaptığı "ışık hadisesi" etkinliği Covid-19 nedeni ile beklenen ilgiyi görmedi.

Her yıl Türkiye'nin farklı illerinden yüzlerce kişi, 255 yıl önce dönemin astronomi dehası İbrahim Hakkı Hazretleri'nin hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması için yaptırdığı "ışık hadisesini" izlemek için Siirt'in Tillo ilçesine akın eden vatandaşlar, bu sene Covid-19 nedeni ile gereken ilgiyi gösteremedi.

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri, 255 yıl önce hocası İsmail Fakirullah Hazretleri için yaptırdığı türbeye 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde ışığın girmesini sağlayacak bir sistem kurmuştu. Asırlardır devam eden ışık hadisesi, türbenin hemen yanındaki kule ve tepede bulunan duvar ve kalenin bir araya gelmesiyle ortaya çıkıyor.

Siirt Valiliğince düzenlenen etkinlikte, sabah namazının ardından Tillo ilçesinde bulunan meydanda toplanan vatandaşların Covid-19 önlemleri kapsamında sosyal mesafe kurallarına uyulması sağlandı.

"Işık hadisesi" etkinliği her yıl Kur’an tilaveti ile başlar, tekbir ve salavatlar eşliğinde güneşin doğması beklenirdi. Fakat bu sene ne Kur’an tilavetinin ne de salavatların okunmadığı gözlemlendi.

Saat 06.25 sıralarında sinevizyondan ışık hadisesinin belirmesi üzerine vatandaşlar telefonlarına sarılarak görüntü almaya çalıştılar.

İbrahim Hakkı Hazretlerinin 7’nci göbekten torunu olduğunu ifade eden Samet Fırat Soydemir, insanların ön yargılarını yıkıp Siirt’te saklı hazineleri keşfetmeleri gerektiğini söyledi.

Burada gördüğünüz yüz kişi yüzbinlere ulaşmalı ve tüm dünya bu deneyimi yaşamalı

Soydemir, “Işık hadisesini izlemek için buradayım, dedemin bir eseri olduğu için çok heyecanlıyım, benim için ilk defa böyle bir tecrübe olacak. Tüylerim diken diken oldu. Siirt’in manevi ve misafirperver ortamı beni çok etkiledi, çok mutluyum. İlk defa bu etkinliğe katılıyorum, babamın bir sözü vardı ‘deden seni istediği zaman çağırır.’ Demek kısmet bugüneymiş. Bu hadisenin dünyada bilinmesi gerekiyor. Burada gördüğünüz yüz kişi yüzbinlere ulaşmalı ve tüm dünya bu deneyimi yaşamalı diyorum. Gençler de ülkelerini, ecdatlarını tanımak için yola çıkmalı, inanın buraya gelmek zor değil, insanlar Siirt ile ilgili ön yargıları yıkmalı, çünkü burada bir sürü hazinemiz var.” şeklinde konuştu

Bizim topraklarımızdan böyle insanların çıkması bizleri için ilham olabilir

İbrahim Hakkı Hazretleri'nin hocası İsmail Fakirullah'ın vefatı üzerine "Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim" diyerek astronomi ve mimari büyük bir bilim harikasına imza atığını ifade eden Sıla Ergün, “Bizim topraklarımızdan böyle insanların çıkması bizler için ilham olabilir.” dedi.

Ergün, “Eylül ve Mart aylarında bu olayı izlemek artık bir gelenek haline gelmiş, ben de ilk defa bu olaya şahitlik edeceğim, inşallah dualarımız kabul olur. Şuanda merak ve heyecan içindeyim, bu olayı daha önceden internetten araştırdım ve izledim ama canlı olarak görmek çok daha farklı bir duygu. Büyük bilim adamlarının kendi içimizden çıktığına şahit oluyoruz. Bizim topraklarımızdan böyle insanların çıkması bizler için ilham olabilir. Bizi daha çok araştırmaya sevk eder ve inancımızı daha da artırabileceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Işık hadisesini izlemek için Adana’dan geldiğini dile getiren Ali Bolat, “Erken saatlerde geldik, ışık hadisesinin gerçekleşmesini bekliyoruz. Böylesi bir olayı izlemek gerek ilmi gerek dini açıdan heyecan veriyor, insanı mutlu ediyor. “ dedi.

İbrahim Hakkı Hazretleri hocasına olan aşkını ifade etmek için dünyada kalıcı bir hatıra bırakmak istedi

Bu olayı izlemek için İstanbul’dan geldiğini söyleyen Ahmet Kılıç, İbrahim Hakkı Hazretleri'nin hocası İsmail Fakirullah'ın vefatı üzerine ona olan aşkını ifade etmek için dünyada kalıcı bir hatıra bırakmak istediğini kaydetti.

Kılıç, “Kilometrelerce uzaktan güneş ışınlarını bu şekilde hocasının mezarı başına gelecek şekilde düzenlemek büyük bir olaydır. Buradan gençlere tavsiyem, dinlerini, ananelerini çok iyi öğrensinler, Başımızda ki bela ve musibetleri görüyoruz. Daha çok dikkatli olmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Siirt'te ışık hadisesi olayı bir kez daha gözlemlendi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.