ŞİÖ Zirvesi`nden de Müdahale Karşıtı Çağrı

ŞİÖ Zirvesi`nden de Müdahale Karşıtı Çağrı

Kırgızistan`ın başkenti Bişkek`te düzenlenen ŞİÖ zirvesinin sonuç bildirisinde, Suriye`ye dış müdahaleden kaçınılması çağrısı yapıldı

Kırgızistan’ın başkeni Bişkek’te bugün başlayan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesi Suriye mesajıyla sona erdi.

Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev’in ev sahipliğinde yapılan toplantıya Çin Devlet Başkanı Si Jinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov ve Tacikistan Devlet Başkanı Emomali Rahmon katıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin BM’nin onayı olmadan Suriye’ye kesinlikle müdahale edilmemesi gerektiğini söylerken; İran’ın ise nükleer atom enerjisini barış amaçlı kullanabileceğini kaydetti.

Toplantıysa katılan diğer liderler de Rusya’nın Suriye’ye olan fikrini destekeleyerek, Çin Başkanı Jinping, tehlikelere karşı birliktelikle mücadele edebileceklerini savundu. Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov Suriye’yi ulusular arası konvensyuma davet ederken, Afganistan’ı da örnek verdi. Bölge güvenliğini askerlerle değil diyalog yolu ile çözüme kavuşabileceklerini açıkladı.

ŞİÖ Zirvesi için ayrı gündem olan Suriye için barış çağrılarında bulunan liderler, 2014 yılı sonrası için Afganistan’ın da istikrarına yönelik planlamaların bulunduğu ima edildi. Bu çerçevede ŞİÖ üye devletleri arasında 5 yıllık dostluk ilişkileri programları kabul edildi. ,

Bu çerçevede Bişkek’te 10 ekim tarihinde Afganistan konusunda uluslararası örgüt ve devletlerin katılımı ile bir toplantı düzenleyeceği kaydedildi.

ŞİÖ’ nün bir sonraki 14. Zirvesi Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de gerçekleşecek.

Bişkek zirvesine ayrıca BM’den, BDT, AGİT ve AVRASEZ’ den de temsilciler de katıldı.

Zirvede, ayrıca İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhia Elbegdorj`un yanı sıra Hindistan Dışişleri Bakanı Salmon Hurşid ile Pakistan Dışişleri Bakanı Aziz Sartaj ülkeleri adına gözlemci olarak yer aldı.

Dünya Bülteni – Bişkek

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.