Şırnak'ın Silopi ilçesindeki ikinci yasak mağduriyetleri arttırdı

Şırnak'ın Silopi ilçesindeki ikinci yasak mağduriyetleri arttırdı

Şırnak'ın Silopi ilçesinde 5 Nisan'da ikinci kez ilan edilen sokağa çıkma yasağı halkın mağduriyetini arttırırken halk, PKK ve devlete tepki gösterdi.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde 5 Nisan'da ikinci kez ilan edilen sokağa çıkma yasağı halkın mağduriyetini arttırırken halk, PKK ve devlete tepki gösterdi. Halk, ilk yasağın yaraları saramazken şimdilerde ne yapacağını şaşırmış durumda.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde 14 Aralık 2015 tarihinde başlayan ve 36 gün süren sokağa çıkma yasağının ardından yasak kaldırılmış operasyonlar da sona ermişti. Halk, yasağın sona ermesiyle birlikte büyük umutlarla evlerine geri dönmüştü.

PKK’liler tarafından 4 Nisan gecesi polise yönelik yapılan silahlı saldırılarda 1 polis hayatını kaybetmiş 4 polis de yaralanmıştı. Silopi kaymakamlığı tarafından ilçe merkezine sızan PKK’lilere yönelik yapılacak operasyon nedeniyle 5 Nisan saat 04.30 itibari ile ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Yasak sonrası büyük bir mağduriyet yaşayan halk hem örgüte hem de devlete tepkili. Henüz bir önceki sokağa çıkma yasağının yaralarını saramadan ikinci yasağın kendilerini olumsuz etkilediğini söyleyen halk, ne yapacağını şaşırmış durumda.

Yasağın ilk günü yapılacak operasyonlardan dolayı Karşıyaka ve Barbaros mahalleleri polis ve askerler tarafından kontrollü bir şekilde boşaltıldı. Ancak evlerini terk eden halkın birçoğu mağduriyet yaşadı. Vatandaşlardan bazıları akrabalarına sığınırken bazıları ise Silopi Kapalı Spor Salonu’nda bekletiliyorlar.  Şırnak, Cizre, İdil ve Nusaybin’de olaylar nedeniyle yaklaşık 20 bin kişinin de Silopi’ye sığındığı da gelen bilgiler arasında.

Giriş çıkışların yasak olduğu ilçede yasak nedeniyle esnafların da kepenk açmasına izin verilmezken bugün seyyar marketler kaymakamlığın izni ve güvenlik önlemleri altında bazı mahallelerde satış yaptı. Ancak satışların sadece bugüne has olması ve diğer mahallelerde olmaması temel ihtiyaçların giderilmesi noktasında yetersiz kalıyor.

Halkın dışarı çıkmamaları yönünde sürekli anonsların yapıldığı ilçede halk, ibadetlerini de toplu halde yapamazken çıkan çatışmalarda siviller de hedef oluyor. Operasyonların devam ettiği mahallelerde PKK’liler tarafından evlerin yakıldığı ve şu ana kadar çıkan çatışmalarda bir aileden 4 kişinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor. Konu ile ilgili ise yetkililer tarafından henüz bir açıklama yapılmadı.

Öğretmenler de yasağa hazırlıksız yakalandı

Yaşadıkları mağduriyetleri İLKHA'ya anlatan ilçede görevli öğretmenler ise sokağa çıkma yasağına hazırlıksız yakalandıklarını ifade etti. 14 Aralık'ta 2015'te başlayan sokağa çıkma yasağında, kendi memleketlerinde seminere çağrıldıklarını ve yüzden yasaktan etkilenmediklerini hatırlatan öğretmenler, şimdi ise temel ihtiyaçlar noktasında sıkıntı yaşadıklarını anlattı.

Eğitim aksadı

Yasak nedeniyle eğitimde de ciddi aksamalar yaşanıyor. Daha önce 36 gün süren birinci yasak sonrası Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Batman’a gönderilen yaklaşık bin öğrenci derslerini telafi ederken, yeni ilan edilen sokağa çıkma yasağıyla birlikte binlerce öğrenci ne yapacağını bilemiyor. Okullardan geri kalmak istemediklerini söyleyen öğrenciler de yaklaşan sınavlarına rahat bir şekilde hazırlanmak istiyor.

Esnaf iflasın eşiğine geldi

İlçedeki esnaf ise iflasın eşiğine gelmiş durumda. İlk ilan edilen sokağa çıkma yasağından kalan çek, senet ve taksit ödemelerini henüz toparlayamayan esnaf ikinci kez ilan edilen yasakla birlikte daha büyük borç ve sıkıntıların atına girdi. İlçe esnafı kepenkleri tamamen kapatmaktan başka bir çarenin olmadığını düşünüyor.  Yasaklardan önce PKK'nin kepenk kapatma eylemlerinden ve haraçlarından belini doğrultamayan esnaf şimdi de yasaklardan dolayı kepenk açamıyor ve belini doğrultamıyor.

Çatışma seslerinin eksik olmadığı ilçede halk, eski günlerin özlemini duyarken bölgeye barış ve huzurun hakim olmasını temenni ediyor. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.