Siyasetçiler Yasin Börü davasını İLKHA’ya değerlendirdi

Siyasetçiler Yasin Börü davasını İLKHA’ya değerlendirdi

Yasin Börü davasını takip eden siyasetçiler, 9’uncu duruşma sonrası İLKHA mikrofonlarına yaptıkları değerlendirmede, suçluların en kısa sürede cezalandırılmalarını temenni ettiklerini dile getirdiler.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın çağrısıyla sokağa inen PKK/HDP’liler tarafından katledilen Yasin Börü, Hüseyin Dakak, Riyad Güneş ve Hasan Gökgöz'ün katil zanlılarının yargılandığı davanın 9’uncu duruşması bugün Ankara Adliyesi 2. Ağır Ceza mahkemesinde görüldü.

Duruşmaya gözlemci olarak katılan siyasetçiler İLKHA’ya değerlendirmelerde bulundular. Davayı takip eden siyasetçilerden AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı, şehit ailelerine destek olmak için davaya gözlemci olarak katıldığını ifade etti.

6- 7 Ekim saldırılarını katliam olarak niteleyen Kavakçı, “Bu bir çağrı üzerine yapılmış katliamdı. Korkunç bir acıydı… Bugün de ailelere destek vermek için buradayız. Bu sabah AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığımız tarafından da katılım oldu. Ve bir basın açıklaması yaptık arkadaşlarımızla.” dedi.

Duruşmadaki izlenimlerini aktaran Kavakçı, “Bugün farklı olan gelişmelerden bir sanık ‘Benim genel başkanım tutuklandı’ şeklinde mahkemeyi tanımadığına dair ve Türkiye Cumhuriyeti’ni tanımadığına dair ifade kullandı. Biz zaten Yasin’in ve arkadaşlarının katledilmesine giden olayların Selahattin Demirtaş’ın çağrısı üzerine olduğunu biliyorduk. Anladığım kadarıyla bundan sonra, bu artık mahkemede de bir unsur olarak görüşülecek.” diye konuştu.

Böylesi katliamların bir daha yaşamamasını umduklarını belirten Kavakçı, sözlerine şöyle devam etti: “Kardeşlik, birlik beraberlik içerisinde yaşamayı istiyoruz. Kürt kardeşlerimizin, Kürtlerin haklarını savunduğunu iddia eden teröristler tarafından bu şekilde katledilmesi bizim içimizi yakıyor. Bizim için hiçbir zaman Kürt-Türk ayrımı yokken bugün mahkemede bir iki sanığın ‘Ben Kürt olduğum için buradayım’ demesini çok sıkıntılı görüyorum, çok üzücü buluyorum ve hem de hayatını kaybedenler de Kürt vatandaşlarımızken.”

“Ümit ediyorum ki bütün failler hak ettikleri cezayı alırlar”

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Yasin Börü davasına dâhil edilmesi hakkında da açıklamalarda bulunan Kavakçı, şunları söyledi:

“Bu konu hakimlerin ve yargının karar vereceği bir şey. Biz gözlemci olarak destek vermek için buradayız. Ancak bu tutuklamalarla alakalı yerli ve yabancı basında birçok şeyler çıkıyor. Biz mecliste birkaç ay evvel oy çokluğuyla aleyhinde fezleke olan bütün milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılması için bir oylama yaptık. Önce adalet komisyonunda oldu, sonra meclis kabul komisyonunda kabul edildi. Bunun akabinde kendilerine davet gelen her partiden siyasi parti liderleri dâhil olmak üzere milletvekilleri gidip ifadelerini verdiler. Ama HDP’li milletvekili maalesef bir kişi hariç diğerleri ifade vermeyeceklerini söylediler ve normal vatandaşlara uygulanan hukuk onlara da uygulandı ve ifade vermeyeceğini söyleyen kişiler ifade için savcılık tarafından davet edilip getirildiler. Böyle bir süreç yaşıyoruz. Ümit ediyorum ki gerek Yasin Börü davası gerek diğer davalar en kısa zamanda sonuçlanır ve bütün failler hak ettikleri cezayı alırlar.”

Davayı takip eden Diyarbakır’ın Sur ilçesi eski Belediye Başkanı Cemal Toptancı ise davanın bir an önce adil bir şekilde sonuçlanmasını istediğini ifade etti.

“İki yıldır devam eden yargı sürecinin aileler için bir ıstırap olduğunu düşünüyorum”

Yasin Börü ve arkadaşlarının hunharca bir katliamla karşılaştığını ifade eden Toptancı, “İki yıl önce Diyarbekir’de kurban bayramı süreci içerisinde Müslüman Kürt çocukları olarak dini vecibelerini yerine getirmek üzere bir görev ifa eden gerek Şehit Yasin Börü ve gerekse arkadaşları hunhar bir katliamla karşılaştılar. İnsanlık dünyası özellikle Yasin’in kendisine yapılan katliamın modelini dünyada hiçbir yerde göstermez. Bu anlamda adaletin tecelli etmesi lazım. İki yıldır devam eden bu yargı sürecinin aileler için bir ıstırap olduğunu düşünüyorum. Mahkemenin Ankara’ya taşınması, ailelerin üzerinde maddi bir külfet yüklemiş hem de sürecin uzamasına neden olmuştur. Yargılanan sanıkların mutlaka cezalandırılması lazım. Bu cezalar gecikilmeden verilmelidir. Bütün dünya ve Müslüman Kürtler bunu bekliyor. Bu beşeri bir adalettir. Adl-i ilahide tabi ki onları daha farklı bir cezanın beklediğini biliyor ve buna iman ediyoruz. Umarım ve dilerim bu 9’uncu dava süreci 10-11-12 olarak devam etmesin. Derhal bunların cezalandırılması hususunda kesin bir karar verilsin.” şeklinde konuştu.”

İLKHA







Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler