Siyonist rejim zindanlarında 4 bin 500 esir bulunuyor

Siyonist rejim zindanlarında 4 bin 500 esir bulunuyor

Siyonist rejim zindanlarındaki Filistinli mahkumların yaşadığı sıkıntılara ve karşı karşıya kaldıkları diğer hak ihlallerine dikkat çekmek amacıyla her yıl 17 Nisan'da "Filistin Esirler Günü" düzenleniyor.

İsrail işgal zindanlarındaki Filistinli mahkumların yaşadığı sıkıntılara ve karşı karşıya kaldıkları diğer hak ihlallerine dikkat çekmek amacıyla her yıl 17 Nisan'da düzenlenen "Filistin Esirler Günü", bu yıl da yıkım, sindirme, zulüm, baskı, tıbbi ihmal ve kasıtlı öldürme gibi siyonist rejimin hukuksuz politikalarının gölgesinde idrak ediliyor.

Filistinli kurum ve kuruluşların verilerine göre, şu an itibariyle siyonist işgal rejiminin 23 farklı zindan, gözaltı ve soruşturma merkezlerinde 4 bin 500 esir bulunuyor.

ed-Damun Zindanı'nda 41 Filistinli genç kadın bulunurken, Ofer, ed-Damun ve Mecdo zindanlarında 140 çocuk bulunuyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Başkanı Yasir Arafat ile siyonist işgal rejimi sözde Başbakanı İzak Rabin tarafından 13 Eylül 1993 tarihinde Washington'da imzalanan Oslo Anlaşması’ndan önce esir alınan ve Filistinliler arasında "Kıdemli Esir" olarak tabir edilen mahkumların sayısı ise 25.

Filistinli makamların yayımladığı verilerde, zindanlarda Baş Esir olarak tanımlanan 65 Filistinlinin bulunduğu bildirildi. Filistinliler, 20 yıl ve daha fazla bir süre işgal zindanlarında bulunan Filistinli mahkumlar için " Baş Esirler" kavramını kullanıyor.

Hakkında müebbet hapis cezası verilen esir sayısı 543’e yükselirken, siyonist mahkemeleri tarafından 67 kez müebbet hapisle cezalandırılan Abdullah Galib Bergusi bu rekoru elinde tutuyor.

Diğer taraftan Filistin resmi kaynaklarına göre, işgal zindanlarında yaklaşık 440 idari tutuklu Filistinli bulunuyor.

Siyonist işgal rejimi, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak "idari tutuklama" adı altında Filistinlileri 6 aya kadar alıkoyabiliyor. Tutuklunun "israil güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde askeri hâkim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Filistinli uzmanlar, idari tutukluluğun, Siyonistlerin Filistinlilere yönelik en kötü tutuklama şekli olduğunu vurguluyor.

İşgal zindanlarında hâlen çok sayıda hasta esir bulunuyor. Yine resmi verilere göre, acil tedavi altına alınması gereken esir sayısı 550’yi geçerken bunların en az 10’u kanser hastası.

Siyonist işgal zindanlarındaki Filistinli esirler, kronik hastalık ve yaşlılık gibi sıkıntıların yanında, işgal rejiminin uygulamaları sebebiyle kötü sağlık koşullarıyla boğuşuyor.

Zindanlarda, 1967'den bu yana şehit düşen Filistinlilerin sayısı ise 226'ya ulaştı.

İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirlerden 71'i tıbbi ihmal, 75'i gözaltına alındıktan sonra kasten öldürülme, 7'si hapishanede doğrudan ateş açılması ve 73'ü işkence sonucu şehit edildi.

Siyonist rejimin, naaşını teslim etmediği şehit sayısının da 7 olduğu ifade edildi.

Filistin Esirler Günü

Filistin Ulusal Meclisi'nin 17 Nisan'ı zindanlardaki Filistinli esirlerle dayanışma ve destek için "Filistin Esirler Günü" ilan ettiği 1974'ten bu yana her yıl çeşitli etkinlikler, eylemler ve sempozyumlarla esirlerin yaşadığı sorunlar ve maruz kaldığı insanlık dışı hak ihlalleri gündeme getirilmeye çalışılıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.