Soçi'de Suriye Ulusal Diyalog Kongresi başlıyor

Soçi'de Suriye Ulusal Diyalog Kongresi başlıyor

Rusya'nın Soçi kentinde bugün başlayacak Suriye barış görüşmelerinde, Suriye'nin geleceği için ülke genelinde oylama yapılması önerilecek.

Suriye krizine yönelik siyasi çözümün konuşulacağı Suriye Ulusal Diyalog Kongresi bugün Rusya'nın Soçi kentinde toplanırken, Kongre'ye rejim ve muhalefeti temsilen bin 600 kişinin katılması bekleniyor.

Suriye’de 7’inci yılına giren iç savaşa barışçıl çözüm bulmak amacıyla Rusya’nın inisiyatifi ile oluşturulan "Soçi Zirvesi" bugün başlıyor.

Astana sürecinin 3 garantör ülkesi Rusya, Türkiye ve İran’ın yanı sıra, Suriye rejiminin temsilcileri, Mısır, Ürdün, Irak ve Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu ülkelerden bin 600 davetlinin zirveye katılması bekleniyor.

Türkiye, Rusya ve İran heyetlerinin başkanlarının Türkiye saati ile 13.00'te hazırlık toplantısı yapacağı öğrenildi.

Kongrenin en önemli gündem maddelerini ülkedeki krize siyasi çözüm bulunması, siyasi geçiş süreci, adil seçimler ve özellikle de yeni anayasa yapılması için kurulması öngörülen komisyon oluşturuyor.

Suriyeli muhalifleri temsil eden Müzakere Yüksek Komitesi, zirveye katılmayacaklarını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletlerin ev sahipliği yaptığı dokuz tur görüşmede, yüz binlerce insanın öldüğü ve ülke nüfusunun çoğunluğunu oluşturan 11 milyon kişinin evlerinden edildiği savaşa şu ana kadar çözüm bulunamadı. (İLKHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.