Şoför esnafı: Corona nedeniyle açıklanan destek paketi bizlerde hayal kırıklığı yarattı

Şoför esnafı: Corona nedeniyle açıklanan destek paketi bizlerde hayal kırıklığı yarattı

Malatya Minibüsçüler ve Umum Servisçiler Odası Başkanı Mesut İnce, Corona virüsü tedbirleri kapsamında küçük esnafın içinde olduğu yeni bir ekonomik paketin açıklanması gerektiğini belirtti.

Corona virüs salgının Türkiye’de görülmesinin ardından şoför esnafların yaşadıkları sıkıntılar ile ilgili Malatya Minibüsçüler ve Umum Servisçiler Odası’nda basın açıklaması yapıldı. Açıklama yapan Oda Başkanı Mesut İnce, şoför esnafının can çekiştiğini ve evlerine ekmek götüremeyecek duruma geldiklerine dikkat çekti, mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında yetkililere çağrıda bulundu.

65 yaş ve üstü ile kronik hastalıkları bulunan vatandaşlarla ilgili sokağa çıkma yasağı ile birlikte ciddi tedbirlerin alındığını hatırlatan İnce, şunu söyledi:

“Özellikle Corona virüs dolayısıyla gelirsiz kaldık, ekonomik durumu yerle bir etmiştir. Bu durum virüsün sebep olacağı felaketten daha kötüdür! Ekonomik olarak minibüsçü esnafım, servisçi esnafım, halk otobüsü esnafımız tamamen bitmiştir. Banka borçlarını ödeyemiyoruz, SGK primimizi ödeyemiyoruz. Elektrik, doğalgaz faturalarınızı ödeyemiyoruz. Tek gelirimiz toplu taşıma olduğu için bu noktada özellikle devletimizin ‘toplu taşımayı kullanmayın’ çağrısından sonra, Türkiye’deki tüm minibüs sektörleri halk otobüsleri taşımaları servisi taşımaları ekmeğe muhtaç olmuştur. Bu noktada özellikle devletimizin desteğini bekliyoruz.”

“Tedbir paketi bizi tamamen hayal kırıklığına uğrattı”

Şoför esnafının borçlarını nasıl ödeyeceğini,  gelirlerini nasıl dengeleyeceklerini bilemediklerini belirten İnce, “Bununla ilgili büyük sıkıntılarımız var. Corona virüs ile ilgili sonradan açıklanan ekonomik paket, küçük esnafı kapsamamaktadır. Bu tedbir paketi bizi tamamen hayal kırıklığına uğrattı. Açıklanan paket; büyük esnafları, büyük iş adamlarını, fabrikaları, kapsamaktadır. Küçük esnafımızı,  şoför esnafımızı kapsamamaktadır. Özellikle toplu taşıma esnafı ile ilgili özel bir ekonomik paket açıklamasını devletimizden rica ediyoruz.” dedi.

“Evimize ekmek götürme derdindeyiz”

Malatya esnafının deprem nedeniyle bir darbe yediğini, Corona virüs ile ikinci darbeyi yediğini söyleyen İnce, şöyle devam etti:

“Malatya ve Elazığ esnafı için özel ekonomik paket açıklanmasına devletimizden bir kez daha rica ediyoruz. Her şeyimizi kaybedeceğiz. Cumhurbaşkanım bizleri tefecilerin insafına bırakmayın. Bizim hiçbir şeyimiz kalmayacak. Bu noktada biz sadece evimize ekmek götürmek derdindeyiz. Devletimizden tek ricamız, bizlere akaryakıt desteği vermesi ve diğer nokta da evimize ekmek götürecek bir güvence getirmesidir. Dolayısıyla servisçi esnafımızın banka ödemeleri iptal edilmeli. Esnafımız şoför maaşı, SGK,  BAĞKUR, trafik sigortası, motorlu taşıt vergisi, şirket aidatları, oda aidatları, belediyeler, doğalgaz elektrik, ev kirası, tüm servisi esnafımızın sırtına binmiştir.”

“Ücret ödememe talimatını kabul etmiyoruz”

Milli Eğitim Müdürlüğünün, okulların tatil olması dolayısı nedeniyle velilerin, servisçilere ücret ödenmemesi noktasında verdiği talimatı kabul etmediklerini belirten İnce, “Esnaflarımızın ücretleri dokuz ay üzerinden ödenecektir. Buradan da tüm velilere çağrımızdır. Çünkü bizim yukarıda saydığımız tüm ödemelerimiz iptal edilmedi ki biz para almayalım. Biz servis araçlarımızı velilerimize ve öğrencilerimize dokuz ay üzerinden kiraya verdik. 9 ay içerisinde servisçi esnaflarımız başka bir iş yapmıyor. Personel taşımıyoruz. Özel sektörden iş almıyoruz. Çünkü o öğrenciyi okula bırakmak zorundayız. Okuldan almak zorundayız. Bizim sadece bu noktadaki tek yapacağımız yüzde 10 indirim yaparak ücreti alacağız. Veliler, servis ücretlerini servisçi esnaflarımıza tam olarak ödemek zorundadır. Corona virüs nedeniyle okullar tatil oldu, öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı'nda çalışan tüm personel maaşını alıyor. Eğer servis ücreti alınmayacak diyorlarsa öğretmenler ve Milli Eğitim çalışanları ve Milli Eğitim Bakanlığı çalışanları maaşlarını almasınlar bizde ücretlerimizi almayalım. Milli Eğitim Bakanlığından ricamız taşımalı eğitim yapan servis esnaflarımızın ücretlerinin ödemesidir. 9 ay boyunca taşımalı eğitim ihalesini alan taşımalı servis yapan servisçilerimizin büyük bir mağduriyetleri var. Milli Eğitim müdürlüğümüzün, Milli Eğitim bakanlığımızın acilen taşımalı eğitim yapan servisçi esnaflarımızın aylık paralarının ödemesini dile getirmek istiyorum.” dedi.

Halk Bankası'ndaki kredilerin ertelendiğini ama esnafın sadece Halk Bankası'na borcu olmadığını, tüm bankalardaki kredilerinin bir yıl faizsiz ertelenmesini ricasında bulunan İnce, “Bizler batıyoruz. Bizleri tefecilerin insafına bırakmayın. Özellikle Corona virüsten sonra toplu taşıma tamamen bir yıl 2 yıl kendine gelemeyeceği için servisçi esnaflarımızdan sensör, 3 nokta emniyet kemeri ve kameranın İptal edilmesini bu noktada özellikle giderlerimizin düşürülmesi, ya da devlet karşılamalıdır.” dedi.

“Corona virüs tehlikesi geçene kadar uçak ve gemilere verilen ÖTV’siz akaryakıt desteği bize de verilsin”

Uçaklara ve gemilere verilen ÖTV'siz akaryakıt desteğinin halk otobüsü, minibüs ve servisçi esnafa da verilmesi talebinde bulunan İnce, son olarak şunları söyledi:

“BAĞ-KUR, SGK giderleri gibi giderlerimizin bir yıl ertelenmesini devletimizden rica ediyoruz. Halk otobüsü esnaflarımız özellikle Corona virüsünden sonraki en büyük sorunumuz olan ücretsiz taşımalarının iptal edilmesine ve Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanması gerektiğini bir kez daha dile getirmek istiyorum.”

İLKHA


Şoför esnafı: Corona nedeniyle açıklanan destek paketi bizlerde hayal kırıklığı yarattı

Şoför esnafı: Corona nedeniyle açıklanan destek paketi bizlerde hayal kırıklığı yarattı

Şoför esnafı: Corona nedeniyle açıklanan destek paketi bizlerde hayal kırıklığı yarattı

Şoför esnafı: Corona nedeniyle açıklanan destek paketi bizlerde hayal kırıklığı yarattı

Şoför esnafı: Corona nedeniyle açıklanan destek paketi bizlerde hayal kırıklığı yarattı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.