Soğuklardan korunmaları için çocuklarınıza pekmez içirin

Soğuklardan korunmaları için çocuklarınıza pekmez içirin

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte doğal ürünler tüketilmesini tavsiye eden Şire Pazarı esnafı, soğuk havalardan korunması için özellikle çocuklara pekmez içilmesini öneriyor.

Adıyaman Şire Pazarı esnafı kış günlerinde doğal ürünler tüketilmesinin kış aylarında meydana gelen hastalıklara karşı vücudun daha dirençli olacağını belirtti.

Adıyaman Şire Pazarı Başkanı Ali Rıza Özçakmak, Adıyaman yerel ürünlerinin bu sene verimli olduğunu belirterek, "Bu sene köylülerimizin ürettiği üzüm, pekmez, pestil gibi ürünlerde verim normaldi. Biz de onlardan istediğimiz ürünleri alabildik. Pazarımızda köylümüzün ürettiği bal, pekmez pestil, üzüm, incir gibi yüzde yüz organik ürünleri satıyoruz." dedi.

Çocukluğunda okula gittiği dönemlerde anneleri tarafından ceplerine kuru üzüm, pestil gibi doğal ürünlerin konulduğunu söyleyen Özçakmak, "Kışın Adıyaman'ın havası soğuk ve sert geçer. Bundan dolayı öğrencilerin veya küçük çocukların cebine üzüm veya pestil koymanız önemlidir. Çocuk ondan biraz yediği zaman gün boyu sıcak kalırlar." ifadelerini kullandı.

Sürekli gelen zamların halkı mağdur ettiğini belirten Özçakmak, "Mazot, elektrik ve gübreye gelen zam karşısında köylüler hep zarar içerisindedir. Adıyaman Şire Pazarı 2005 yılında kuruldu. O zamanki belediye başkanı bu tür organik ürünlerin dışarıda satılmasını yasakladı. Bizler de bundan dolayı 10 yıl boyunca kısmetimiz kadar kazanıyorduk. Yerimiz değişti, şu an her köşe başında bu ürünleri satanlar var. Özellikle valimizden ve belediye başkanımızdan bu işe bir çözüm bulmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Yaklaşık 20 yıldır doğa ürünler sattığını ifade eden Mehmet Doğan, "Şu anda durgunluk sadece bizim pazarımızda değil bütün alanlarda var. İnşallah işlerin açılmasını umut ediyoruz. Bizim sezonumuz daha yeni başladı. Biz pazarımızda Adıyaman yöresine ait Besni'nin meşhur üzümünü, pestil, yerli badem, fıstık, ceviz, incir, kuru dut gibi doğal ürünleri satıyoruz." dedi.

Bu sene incir ve bademden elde edilen verimin iyi olduğunu ancak cevizden istenilen verimin elde edilmediğini belirten Doğan, "B sene incir hem çok hem de yüksek kalitede üretildi. Üzüm grubunun kalitesi geçen seneye göre oldukça iyiydi. Bu sene sattığımız ürün çeşidimiz daha çoktur." ifadelerini kullandı.

 Çocuklara doğal ürünler yedirilmesi gerektiğini ifade eden Doğan, "Okula giden çocuklara özellikle abur cubur yerine, beslenme çantasına bir avuç kuru üzüm koysun aileler. Sabah akşam bir şeker kaşığı pekmez içirilse çocuklar kışı inşallah sorunsuz atlatırlar." şeklinde konuştu.

Bu sene ürünlere hemen hemen zam yapmadıklarını dile getiren Doğan, etiketlerin geçe seneyle aynı oluğunu, geçen sene 25 lira olan üzüm pekmezinin bu sene de 25 lira olduğunu belirtti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.