Somali Müslümanları ateş altında

Somali Müslümanları ateş altında

Somali'de bağımsız bir İslam devleti kurmak amacıyla mücadele eden Genç Mücahidler Hareketi'nin kontrolündeki ülkenin en büyük kenti Kismayo'da büyük çatışmalar yaşanıyor. 54 ülkeli Afrika Birliği, ABD, Fransa ve bir çok Batı ülkesinin desteğinde yürütüle

On binlerce Hristiyan Afrika Birliği askerinin Somali hükumet güçleriyle beraber Kismayo Şehrini kuşatma altına aldıkları şehrin bir çok bölgesinde büyük çatışmaların yaşandığı bildirildi.

Kismayo'yu yakında tamamen ele geçireceklerini belirten Afrika Birliği Sözcüsü Kismayo'nun ele geçirilmesi ile Şebab'ın gelir kaynaklarının sekteye uğrayacağını belirtti ve Şebab'ın zayıfladığını iddia etti.

Afrika Birliği güçlerinin geçtiğimiz 2 ay boyunca şehri havadan ve denizden bombaladığı ABD insansız uçaklarının da operasyonlara destek verdikleri bildiriliyor.

Operasyonlara Kenya'nın 50 bin asker ile destek verdiği Fransa'nın da deniz kuvvetleriyle sürekli biçimde Şebab mevzilerini bombaladığı gelen haberler arasında.

Uganda, Kenya ve Brundi'nin Kismayo operasyonunda baş rolü oynadığı belirtiliyor. Şebab hareketi askeri sözcüsü bu sabah yaptığı açıklamada büyük çatışmaların yaşandığını belirtti.

Şebab Hareketi'nin Kismayo şehir komutanı Şeyh Muhammed Ebu Fatıma ise gelişmeler hakkında basına açıklamada bulundu. Açıkllamada Ebu Fatıma"Afrika Birliği güçleri dün geceden itibaren botlarla yüzlerce savaşçıyı sahilden şehre soktular. Birliklerimiz karşı koyuyor. İnşallah zafer bizim olacak" dedi.

Hareketi twitter hesabından, Kenya ordusunun denizden Kismayo'ya saldırı girişimini cihadçıların engellediğini belirtti, Kismayo'nun kontrolünün hala kendilerinde olduğunu açıkladı. Açıklamada "Kismayo, Mücahidlerin ellerindedir" dendi.

Aşiretler Şebab'a katılıyor

Bölge sakinlerinde İsmail Suglov BBC'ye yaptığı açıklamada şehrin dışından büyük çatışma sesleri geldiğini belirtti. Suglov " Askeri gemiler şehri ateş altına aldı. Bombardıman yıldıma benziyor dedi. Suglov "Şebab savaşçıları Afrika Birliği donanmasına uçaksavarlar ve ağır silahlarla karşılık veriyor. Halkın çoğu silahlandı ve gönüllü savaşçılar sahile gidiyor" dedi.

Somali'de artan çatışmalar üzerine aşiret liderleri gençleri Şebab'a destek vermeye çağırıyor.

Şebab bütün baskılara rağmen hala ülkenin büyük çoğunluğunu elinde bulunduruyor.

map

Yeşil bölgeler Şebab kontrolünü gösteriyor

Şebab halkı cihada çağırdı

Şebab hareketi geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Batı'lıların ülkede İslam devleti kurulmasını emperyalist çıkarlarına uymadığı için iiçlerine sindiremediklerini açıklamış ve Somali halkını İslam devletini savunmak için cihada çağırmıştı. Şebab ülkedeki aşiretlere de işgale karşı direnme çağrısında bulunmuştu.

Genç Mücahidler: İslam sancağını indirmeye yeltenen elleri kıracağız

Şebab sözcüsü Ebu Mus'ab yaptığı açıklamada Somali Müslüman'larının İslam bayrağı altında mutlu günler yaşadıklarını ve birlik ve beraberliğin bereketini gördüklerini belirterek Somali'deki İslam bayrağını indirmeye çalışan elleri kıracağız demişti.Şebab liderlerinden Şeyh Mahmud Rage'de yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:

"Somali'de sözde seçimler yabancı şirketlerin Somali'nin kaynaklarını çalmalarına ve ülke ekonomisini mahvetmelerine izin verildiği statükoyu korumak için yapıldı. Somali halkına, bu tuzaklara düşmemeleri, onurumuzu tekrar kazanana ve Şeriat tüm ülkede uygulanana kadar Cihad ve Mücahidleri desteklemeleri çağrısı yapıyoruz"

Şebab liderlerinden Şeyh Mahmud Rage 70 Afrika Birliği askerinin öldürüldüğü çatışma sonrasında Basının karşısında elinde haç tutarak bu bir Haçlı Savaşı'dır demişti.

Şebab'ın Stratejisi

Şebab'ın bugüne kadar kaybettiği hiç bir kenti çatışma ile kaybetmemesi dikkat çekiyor. Hareket'in yeni stratejisi gereği büyük yerleşim birimlerini elinde tutmaya çalışmadığı ve kayıp vermeden çekilmeyi tercih ettiği gözleniyor.

Şebab'ın Halk Desteği

Somali,'de başkent Mogadişu'da dahil Genç Mücahidler Hareketi'nin büyük bir desteğe sahip olduğu biliniyor. Batı güçlerinin ise Somali halkının iradesine rağmen ülkede Batı yanlısı bir yönetim oluşturmaya çalıştıkları biliniyor.  Son dönemde hareketin bazı büyük şehirleri çatışmalara girmeden terk etmesi gerilla taktiği uygulamayı amaçladığına işaret ediyor. Şebab büyük halk desteğine rağmen sivillerin saldırılarda yaşamını yitirmemesi için şehirlerden çekilip çatışmaları vur kaç taktiğiyle yürütüyor.

somalimemo.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.