Sonbaharda göz sağlığı için bunlara dikkat!

Sonbaharda göz sağlığı için bunlara dikkat!

Hassas bir mevsim olan sonbahar göz sağlığını etkileyebiliyor. Bu mevsimde göz sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen konu hakkında şu bilgileri verdi:

Kalabalık yerlere dikkat!

Sonbahar mevsiminde toplu kalabalıkların (toplu taşıma araçları, pazar yerleri, okullar gibi...) olduğu yerlerde bulaşıcı bir sorun olan Konjoktivite karşı dikkatli olunması gerekiyor. Konjonktivit (Kırmızı göz, göz nezlesi), gözdeki kan damarlarının belirgin hale gelmesiyle beraber gözlerde kanlanma ve kızarıklıklar şeklinde kendini gösterebilir. Hastalık tek gözde veya her iki gözde birden oluşabilmektedir. Konjonktivitlerin, mikrobik, alerjik olmak üzere çok çeşitli vardır. Belirtileri arasında; kızarıklık, sulanma, kaşıntı, batma ve gece boyunca çapaklanma meydana getiren ve sabah gözlerin açılmasına mani olacak akıntı. Bulaşıcılığı oldukça yüksek olan bu hastalık mutlaka zamanında tedavi edilmelidir. Yoksa kronikleşebilir ve gözbebeğinde kalıcı lekelere neden olabilir.

Dijital ekranlara uzun süre bakmayın

öz sinirleri ve küçük kasların aşırı çalışması nedeniyle meydana gelen soruna göz yorgunluğu denir. Göz yorgunluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlardan bazıları; dijital ekranlar yani cep telefonu, bilgisayar gibi cihazlarda fazla zaman geçirme, hiç ara vermeden kitap okuma, yanlış aydınlatmaya maruz kalma gibi...Göz yorgunluğu çok sık görülen göz problemlerinden biridir. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilir. Göz yorgunluğu belirtileri; gözlerde kızarıklık ve kuruluk oluşumu, baş ağrısı, bulanık görme, gözlerde yanma, boyun ağrısı, ışığa karşı hassasiyet gibi...

Güneş ışınlarının olumsuz etkileri

Sonbahar aylarında da güneş ışınları gözlere direkt olarak temas etmemeli. Yaz aylarında olduğu gibi bu aylarda da güneş gözlüğü kullanımında fayda vardır. Çünkü güneş ışınlarının gözlere direkt teması nedeniyle katarakt ve sarı nokta hastalığının da meydana gelmesi kolaylaşır. Ayrıca güneş ışınları dış ortama açık her dokuda olduğu gibi göz çevresinde ve gözde deri kanserlerine sebep olabilir.

Hijyene dikkat etmemek arpacık oluşumunu tetikler

Vücut ve el hijyenine dikkat edildiği kadar göz hijyenine de önem verilmelidir. Başka birine ait olan lensler kullanılmamalı ve yine başkasının kullandığı makyaj malzemelerinden uzak durulmalıdır. Arpacık, göz kapağındaki yağ bezlerinin enfeksiyonu sebebiyle meydana gelir. Göz kapağının kenarına yakın, çıban ya da sivilce gibi görünümde olan kırmızı renkte ve ağrılı bir yumru oluşumudur.

Göz kontrollerini aksatmayın

Düzenli ve rutin göz kontrolleri yapılması göz sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Bu göz kontrolleri sayesinde göz kanserleri, katarakt, göz tembelliği, sarı nokta, göz kuruluğu, göz tansiyonu, diyabetin neden olduğu retina hasarı gibi göz sorunları erken zaman içerisinde tespit edilmiş olur. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.