Sosyolog Palabıyık: HÜDA PAR, HDP'nin ve dolayısıyla da Millet İttifakı'nın alanını daralttı

Sosyolog Palabıyık: HÜDA PAR, HDP'nin ve dolayısıyla da Millet İttifakı'nın alanını daralttı

Katıldığı bir TV programında seçimleri değerlendiren Bitlis Eren Üniversitesinden Sosyolog Doç. Dr. Adem Palabıyık, HÜDA PAR'ın stratejisinin kabul gördüğüne dikkat çekerek, Kürd olgusallığı ile alakalı ikinci bir yol, bir tercih sunduğunu belirtti.

Rehber TV'de Muhammed Hadi Aydemir'in "Medya Kritik" programının konuğu oldu. HÜDA PAR'ın ortaya koyduğu yeni bir siyasal dilin oluşması, bir siyasal tercihin oluşması adına sergilediği dik duruşun Millet İttifakı'nı rahatsız ettiğini dile getiren Palabıyık, HÜDA PAR'ın kendini tanımladığını, tanımlanmaya izin vermediğini ifade etti.

"HÜDA PAR ile ilgili söylenen stratejiler, bölgede kabul görmedi"

Palabıyık, "HÜDA PAR ile ilgili söylenen stratejiler, bölgede kabul görmedi. Bir defa HÜDA PAR, siyasal sürece entegre oldu. Onu kısa bir sürede başarabildi. Kurumsal, işlevsel hale geldi. HÜDA PAR sahadaydı, sahada çok etkindi. Kürd olgusallığı ile alakalı ikinci bir yol, ikinci bir tercih sundu. Yani HDP'nin söyleminin karşısına bir söylemi zemin olarak oturttu ve karşılık gördü. Bu çok önemli. Yani söylemin tekleşmesine izin vermedi. Bu bizim için önemli. Yeni bir siyasal dilin oluşması, yeni bir siyasal tercihin yaratması adına bir siyasi duruş ortaya koydu ve bu Millet İttifakı'nı rahatsız etti." dedi.

"HÜDA PAR'ın siyasi stratejisi, Millet İttifakı'nın genlerini, kodlarını bozdu"

"HDP'nin alanını daralttı bu aynı zamanda Millet İttifakı'nın da alanının daralmasına sebep oldu." diyen Palabıyık, "Yani siz HDP'nin alanını, siyasal söylemini daralttığınızda, otomatik olarak Millet İttifakı'nın söylemini ve alanını da daraltabiliyorsunuz. Biliyoruz ki HDP bölgede İslam'la karşı bir mücadele veriyor. HÜDA PAR'ın, AK Parti'nin bölgede uyguladığı ve izlediği siyasal strateji, İslam'ın güçlenmesi yönünde bir siyasi stratejidir. Bu Millet İttifakı'nın genlerini, kodlarını bozdu. Millet İttifakı ezbere çıkarım yapıyordu. Neden ezbere çıkarım yapıyordu? HÜDA PAR'ı tanımayan, HÜDA PAR'ı bilmeyen, Türkiye'de yaşayan bütün halklara, HÜDA PAR öyle bir anlatmaya çalıştı ki, bu siyasal zemini bozulacağına dair bir yüz ortaya koydu. Ama bu karşılık görmedi. Neden karşılık görmedi? Sayın Zekeriya Yapıcıoğlu, bizzat birinci ağızdan, ekranlarda, HÜDA PAR'ın siyasal politikasını anlattı. Politikasının tek bir tanesinde bölücü, terörize edici bir söylem yoktu. Zaten Millet İttifakı'nın çarpıldığı nokta da burasıdır. Onlar şunu bekliyorlardı. HDP'nin ortaya koyduğu siyasal politika gibi HÜDA PAR da bir terörize edici, bölücü söylem ortaya koyacak. Dolayısıyla ellerini ovuşturan bir kitle vardı. HÜDA PAR buna izin vermedi. Belki HÜDA PAR'nı siyasal paradigmasından biri buydu. En önemlisiydi bu." diye konuştu.

"HÜDA PAR, kendini tanımlanmaya izin vermedi"

HÜDA PAR'ın kendisini tanımlanmaya izin vermemesinin önemli olduğunu dile getiren Palabıyık, "Bana göre en önemlisi de HÜDA PAR kendisini tanımladı, tanımlanmaya izin vermedi. Bizzat birinci ağızdan kendisini tanımlayan bir siyasal söylem ortaya koyması, kendisini anlatması, projelerini ortaya koyması, HDP'nin ortaya koyduğu bölgesel stratejinin de çökmesine sebep oldu. Şu karşılaştırmayı çok rahat yapıyoruz artık. HDP'nin söylemlerini kim doğruladı? Kandil. HÜDA PAR'ın söylemlerini kim doğruladı? Sayın Zekeriya Yapıcıoğlu. Bu iki söylem arasındaki fark, HÜDA PAR'ın anlaşılmasını da sağladı. Siz bölgede HDP'nin alanını daralttığınız müddetçe, bölgede Millet İttifakı'nın da alanını daraltınız. Kendisinin milliyetçi olduğunu iddia eden siyasal bir aktör, İYİ Parti'yi kastediyorum. Onun politikası da çöktü. İYİ Parti, milliyetçiliği bırakma merkezi haline dönüştü. Dolayısıyla Millet İttifakı'nın Türkiye genelinde ve bölgede izlediği politikanın yerel anlamda, genelde de Türkiye bağlamında çok net biçimde çöktüğünü, stratejisinin tutmadığını söyleyebiliriz." ifadesini kullandı.

"HDP'nin açtığı siyasal kanal, Kandil tarafından bombalandı"

HÜDA PAR'ın bu seçim sürecinde 2 siyaset sosyolojisi açısından çıkarım söz konusu olduğunun altını çizen Palabıyık, şunları kaydetti:

"Bunlardan birisi bölge ile alakalı konuşulacak mevzularda yeni bir kanal açtı. Bu kanalı kendisi inşa ediyor, kendi söylemiyle inşa ediyor ve böyle ilerletiyor. HDP'nin açtığı siyasal kanal, Kandil tarafından bombalandı. Kandille yürüttüğü bir süreç vardı. Bir tarafta HÜDA PAR'ın oluşturduğu bir kanal ve bunu tabanıyla, bölge halkıyla birlikte yürütmeye çalışıyor. Öteki tarafta HDP'nin açtığı kanal var ve bunu terörizmde ve terörize edici bir söylemle yürütmeye çalışıyor. Türkiye halkına bu iki kanalı sunduğumuzda, muhakkak terörize edilmeyen kanaldan bir gelecek söylemi tercih edecektir. Sonuç olarak bu böyle olacak. Bunu ileriki dönemlerde HÜDA PAR milletvekillerinin meclisteki söylemleriyle net bir biçimde göreceğiz. Şimdi neden bunu böyle göreceğiz? Şöyle bir süreç var. Bakın PKK, 1983'ten beri 90'lı yıllarda da artan bir şekilde her evden bir genci zorla kaçırdı veya her bir genci örgütte kattı. Dolayısıyla onları ya infaz etti ya da çatışmalarda ölmelerine sebep oldu. Dolayısıyla devletle halk arasında bir kan davası oluşturdu. HDP hala bundan besleniyor. Şimdi HÜDA PAR ne yaptı? HÜDA PAR, özellikle bu kan davasının bir kere mecliste ötelenmesini, bu kan davasını ortadan kalkması için, AK Parti'nin bölgede uyguladığı politikalara destek bir mahiyete devam edecek. Bu barış dilidir. Biz brış dedi diyoruz ama HDP'de sürekli işte 'biz barıştan yanayız' diyor ama biz HDP'nin yaklaşık 20 yıldır Kürd siyasal hayatı içerisindeki barışın aslında Kandilin istediği olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla HÜDA PAR'ın ortaya koyacağı bu siyasal uzlaşmacı dil, mecliste de devam edeceğinden yanayım."

"HÜDA PAR'ın mecliste olması önemli bir fırsat"

HÜDA PAR'ın mecliste olmasının önemli bir fırsat olduğunun altını çizen Palabıyık, "Bu uzlaşmacı dil devam ettiği medetçe, Türkiye'de HÜDA PAR'ı bilmeyen, bölgedeki aktivitesinde haberdar olmayan, çukur olaylarında HÜDA PAR'ın ne kadar etkili olduğundan, bu meselenin bitmesi, bölgedeki terörün çekilmesi, PKK'nın gücünün azalması için HÜDA PAR'ın ortaya koyduğu mücadeleden haberdar olmayan, Türkiye'deki bütün insanlar, mecliste HÜDA PAR'ın vekillerinin dilinden bunu duyması lazım. Bu bölgedeki Kürd olgusallığının taleplerle ortaya konulacak temel söylemlerin anlaşılması için çok önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. HDP'nin mecliste alanının daraldığına inanıyorum. Çünkü HDP kendisini, parantez içerisinde söylüyorum. Ben böyle olduğuna asla inanmıyorum. Kürd olgusallığı ya da bölge siyasetinin tek temsilcisi olarak görüyordu. İnşallah HÜDA PAR, yeni süreçte bunu kırıcı bir dil kullanır ve kendisinin de bölgede önemli bir aktör olduğunu ve bu aktörün de çözümü ortaya koyacak siyasal insiyatif kullandığını net bir biçimde anlatacağını düşünüyorum, buna da inanıyorum." diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.