SP’li Cafer Güneş: "Halkın içine sinecek şekilde sivil bir anayasa hazırlamamız lazım"

SP’li Cafer Güneş: "Halkın içine sinecek şekilde sivil bir anayasa hazırlamamız lazım"

12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen yaşattığı mağduriyetlerin devam ettiğini belirten Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cafer Güneş, "Türkiye’de bir darbeler tarihi olduğunu" söyledi.

12 Eylül darbesinin, üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen halen Türkiye tarihinde kara bir leke olarak durduğunu aktaran Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cafer Güneş, bir milyon 600 bin kişinin fişlendiği, 230 bin kişinin yargılandığı ve 517 kişiye idam cezasının verildiği o dönemi anlattı.

Türkiye’de yaşanan 27 Mayıs 1960 Darbesi, 12 Mart 1971 Muhtırası, 12 Eylül 1980 Darbesi, 28 Şubat 1997 Post Modern Darbesi ve 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi gibi olayların Türkiye’yi gerilettiğini söyleyen Güneş, yaşanan ve devam eden mağduriyetleri İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) verdiği röportajda açıkladı.

"12 Eylül Darbesi ülkemize hem içeriden hem dışarıdan çok şey kaybettirdi"

Türkiye’de bir darbeler tarihi olduğunu belirten Güneş, "27 Mayıs 1960 Darbesi, 12 Mart 1971 Muhtırası,  12 Eylül 1980 Darbesi, 28 Şubat 1997 Post Modern Darbesi ve 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi gibi birçok darbeler var. 12 Eylül Darbesi ülkemize hem içeriden hem dışarıdan çok şey kaybettirdi. Demokrasiyle yönetileceğiz denilen ülkede darbeye adeta zemin hazırlandı. Hazırlanan bu zemin içerisinde anarşi ve terör git gide hız kazanarak devam etti. Sokağa çıkılamaz hale geldi. Kardeş kardeşi, fakir fukara mahallesindeki solcular sağcıları, sağcılar solcuları öldürür hale geldi. Nihayet 12 Eylül 1980 yani 40 yıl evvel çok acı bir şekilde darbe yapıldı. Milletin 1960 yılına kadar olan gayretleri, anayasası, yasaları hepsi çöpe atıldı. Milletin yetki vermediği insanlar silah zoruyla gelip oturdular." dedi.

"14 bin kişi 12 Eylül Darbesi neticesinde vatandaşlıktan çıkarıldı"

Güneş, 12 Eylül Darbesi'nin ardından yaşananları şu şekilde aktardı:

14 bin kişi bu darbe neticesinde vatandaşlıktan çıkarıldı. 210 bin dava açıldı. 230 bin kişi yargılandı. 517 kişiye idam cezası verildi ve 50 kişi idam edildi. İdam edilenler idam edilirken de yarısı sağdan yarısı soldan olsun diyecek kadar hukuk katledilerek adeta Türkiye’de idam üzerine bir denge kurarak işler yapıldı. Resmi kayıtlara göre 171 kişi işkenceden öldü. 937 tane film yasaklandı. 300 gün süreyle gazeteler çıkamaz oldu. Bir milyon 683 bin kişi fişlendi. 650 bin kişi gözaltına alındı. 12 Eylül Darbesi ile evine ateş düşmemiş, acı düşmemiş ve gözyaşı akmamış neredeyse hiçbir ev kalmadı. Darbe mağduru bir evde yoksa akrabasında var, akrabasında yoksa komşusunda var şekliyle oldu. Yer yerinden oynadı. Bunun aynında resmi kayıtlarda tespit edilen 50 milyar dolar maddi kayıp. Yurtdışından yatırım gelmedi. Demokratik ülkeler nezdinde itibarımız çöktü. Ülke adeta gerileme dönemine girdi. Uzun bir süre kendimize gelemedik.

"15 Temmuz’dan sonra maddi ve manevi bir felaket ülkenin her tarafını sardı"

Allah’ın bir daha 12 Eylül ve 15 Temmuz gibi hadiseleri yaşatmaması temennisinde bulunan Güneş, "12 Eylül’den sonra sağcılar solcular birbirini anladı dedik. Ne yazık ki üzülerek söyleyeyim. 15 Temmuz 2016 yılında bir darbe girişimi daha oldu. O acıların üzerine şimdi bu acılar geldi. Yüz binlerce insan yargılandı. 50 bin insan hapse kondu. Birçok insan işinden, evinden ve barkından oldu. Sosyal, maddi ve manevi bir felaket ülkenin her tarafını buram buram sardı. Bunları önlememiz lazım. Halkın içine sinecek şekilde sivil bir anayasa hazırlamamız lazım. İnsanları eğitmemiz lazım. Herkesin haddini, hududunu ve sınırını bilecek şekilde bir düzen getirmemiz lazım. 21’nci yüzyıla girdiğimiz şu anda bile gerekli işleri yapması gereken siyasilerimiz ve meclisimiz maalesef 'nasıl iktidarda kalırım ve nasıl muhalefeti alt ederim' düşüncesi içerisindeler. Bu da bize pahalıya mal oluyor. Umarım ki bundan sonra bu acılar yaşanmaz. Cenab-ı Allah bir daha 12 Eylül ve 15 Temmuz gibi büyük hadiseler yaşatmasın." ifadelerini kullandı.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.