STK ve iş adamlarından Ford Otosan'a "kapatma kararı" tepkisi

STK ve iş adamlarından Ford Otosan'a "kapatma kararı" tepkisi

​​Bitlis'in Tatvan ilçesindeki Ford Otosan bayisinin, "küçülme" gerekçesiyle şirket tarafından sözleşmesinin feshine tepki gösteren STK ve iş adamları, yanlış karardan geri dönülmesi çağrısında bulundular.

Tatvan Ford Aydınlar Otomotiv Limited Şirketi olarak hizmet veren servisin bayilik sözleşmesinin tek taraflı fesh edilmesine tepki gösteren sivil toplum kuruluşları ve iş adamaları temsilcileri, kararın hem bölge ekonomisine hem de istihdama olumsuz etki yapacağını belirttiler.

50 çalışanın işsiz kalacağı servisin kapatılmasına tepki gösteren Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) Meclis Başkanı Rıdvan Kökel, karardan geri dönülmesi çağrısında bulundu.

Sağlık sektöründe ve emniyette çalışan araçların büyük çoğunluğu Ford marka araçlardan oluştuğuna dikkat çeken Kökel "Ford Aydınlar, Tatvan Ticaret Odasının bir üyesidir. Bu servisin kapatılması, burada çalışan 50 işçinin işsiz kalmasına neden oluyor. İlimizde mevcut araçların yüzde 70'e yakını Ford olduğu gözlemlenmektedir." dedi.

"Ford Otosan kapatma kararını yeniden gözden geçirmeli"

"Özellikle sağlık kurumu ve emniyet teşkilatında Ford araçlar mevcuttur." diyen Kökel, şunları söyledi:

Buradaki servisin kapatılması nedeniyle bu araçlar, bakım ve onarım için 150 kilometre uzaklıktaki Van iline gitmek zorunda kalmaktadır. Aynı gün içerisinde de bu işlemler tamamlanamayacağı için gidiş geliş ve orada konaklamak ayrı bir külfet oluşturacaktır. Ford Otosan'ın, bu mağduriyetin önüne geçmek için küçülme kararını yeniden gözden geçirmesini talep ediyoruz. Aylık bu servise 600-700 civarında araç giriş çıkışı yapılmaktadır. Ağrı, Muş ve Siirt illerinin kapatılmasıyla da bu akış buraya yapılacak. Bu da hem Ford Otosan'a hem de bölge ekonomisine katkı sağlayacaktır.

Rıdvan Kökel

Genç İş Adamları Derneği Bitlis Şube Başkanı Cengiz Şahin ise kentte yatırım yapmayı sağlarken, kurulu bir düzenin küçülme kararıyla kapatılmasının üzüntü verici olduğunu belirtti.

Şahin "2013 yılında Koç ailesinin küçülme ile ilgili almış olduğu bir kararı, 2020-2021'de uygulamaya koyması nedeniyle ilçemizde bulunan servisin kapatılmasına ilişkin tebliğler yapılmış durumda. İş adamaları, ticaret odaları olarak istihdama katkı sunmak için müteşebbis sağlayan insanlarız. Buraya yatırım yapmayı sağlarken, daha önce kurulu bir düzenin küçülme kararıyla kapatılması üzüntü vericidir. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz." ifadesini kullandı.

"Sağlık sektöründe kullanılan araçların yüzde 65'i Ford markalardan oluşuyor"

Bitlis, Giresun'dan sonra en fazla Ford aracın olduğu illerden biri olduğunu vurgulayan Şahin "Karın başkenti olan Bitlis'ten Koç ailesine sesleniyoruz, Giresun'dan sonra Türkiye'de en fazla Ford araçlarının olduğu illerden biridir Bitlis. Sağlık sektöründe kullanılan araçların yüzde 65'i Ford markalardan oluşuyor. Ağır kış şartlarında bırakın seyir halinde çalışmak, normal sabah araçları çalıştırırken de mazot donmasından kaynaklanan sorunlar yaşanmaktadır. Bir çekicinin bir yerden aracı alıp, başka bir yere götürmesi saatleri almaktadır. Sağlık sektöründe buna hiçbir şekilde müsamaha gösterilemez. Zaten burada ambulans sayılarımız kısıtlı. Bırakın burayı küçültmeyi, bizlerin de desteğiyle gelin hep birlikte büyütelim. Burası İpekyolu ve merkezi bir yerdir. Buradaki servise günlük 650-700 civarında araç gelmektedir. Bazı çevre illerinde servislerin kapatılmasıyla bu rakamlar daha da artacaktır." diye konuştu.

Taraflar bir araya gelip uzlaşmalı

Alınan karardan büyük üzüntü duyduklarının altını çizen Şahin, özellikle sağlık sektörünün olumsuz etkileneceği, bunun da kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Şahin "Bu serviste ailelerine bakmakta olan 50 hemşerimiz çalışmaktadır. Ağır kış şartlarının olduğu bir yerde bu şekil sürekli iş imkanlarını bulmaları neredeyse imkansızdır. Biz buraya pozitif ayrımcılık düşünürken, bu şekil alınan bir karardan gerçekten büyük üzüntü duyduk. Tarafların bir araya gelerek, biz iş adamalarının desteğiyle de istihdamını 100-150 kişiye çıkarılmasıyla ilgili çalışma yürütülmesini rica ediyoruz. Buradaki milli servetin heba edilmemesini istiyoruz. İnsanlar, burada servis olduğundan dolayı Ford marka araçları tercih ettiler. Bir yıl, 6 ay süre vererek bunu çekerseniz, buradaki Ford araç sahipleri nasıl bir süreci yaşayacak. Salgının yaşandığı bir dönemde, ambulansların Ford araçlardan oluştuğu bir yerde, bu şekil bir karar umarım en kısa sürede gözden geçirilir ve geri adım atılır." şeklinde konuştu.

"Hiçbir üyemiz bu kararı kabul etmiyor"

Tatvan Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Naim Nadir ise şunları ifade etti:

İlçemize güzel hizmetleri olan, 50 çalışanın olduğu bir servisimiz var. Araçlarımızın yüzde 60'ından fazlası Ford. Bunun kapanması kime ne fayda sağlar onu bilmiyorum.? Bu kararın önüne geçilmesi için buradan yetkililere sesleniyoruz. Vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için kapatma kararından vaz geçilsin. İşsizlik hat safhada. Burada çalışan ve ailesini geçindiren 50 çalışanımız işsiz kalacak. Hiçbir üyemiz bu kararı kabul etmiyor. Ağır kış koşularından ufak bir bakım ve onarım için çevre illerine gitmek büyük mağduriyetlere neden oluyor.


STK ve iş adamlarından Ford Otosan'a

STK ve iş adamlarından Ford Otosan'a

STK ve iş adamlarından Ford Otosan'a

STK ve iş adamlarından Ford Otosan'a

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler