Şüheyda'nın kornealarıyla görecekler

Şüheyda'nın kornealarıyla görecekler

Van'ın Erciş ilçesinde geçirdiği trafik kazasında yaralanıp hastaneye kaldırılan Şüheyda Demir'in (10) beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine ailesi, çocuklarının kornealarını iki hastaya bağışladı.

VAN - Van'ın Erciş ilçesinde geçirdiği trafik kazasında yaralanan Şüheyda Demir'in (10) beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine ailesi, çocuklarının organlarını bağışlamıştı. Dün YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezinde gerçekleştirilen ameliyatla Şüheyda'nın korneaları da her biri 20 yıldır tek gözle yaşamını sürdüren hastalara bağışlandı.


Başarılı geçen ameliyatla ilgili YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezinde bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Hastane başhekimi Prof. Dr. Hakan Çankaya, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Tekin Yaşar ve hayatını kaybeden Şüheyda Demir'in babası Metin Demir katıldı.


Çok önemli bir güne şahit olduklarını söyleyen Rektör Peyami Battal, üniversite hastanesinde ilk defa bir kornea naklinin gerçekleştiğini belirtti. Bağışa vesile olan baba Metin Demir'e başsağlığı dileyen Rektör Battal, bu onurlu davranışından dolayı da teşekkür etti.


10 bin kişi kornea nakli bekliyor
Ameliyatın öncülüğünü yapan Dr. Tekin Yaşar da, aileye başsağlığı dileyerek, "Büyük bir duyarlılık gösterip sadece kornealarını değil, diğer organlarını da bağışladılar. Bağış gerçekleştiğinde bize bildirdiler. Biz de seve seve alıp, beklemekte olan 100 hastadan 20 kadarını çağırdık. Kızımızın her iki korneasını, göz nakli olarak biliniyor, ama dünyadaki dillerde sadece Türkçe'de göz nakli diye bir kavram var. Bu da bağışı biraz azaltıyor diye düşünüyorum. Gözün tamamının alındığı sanılıyor. Aslında bizim aldığımız gözün bütünlüğünü bozmayan, dışarıdan anlaşılmayan saydam bir doku. Kornea dediğimiz bir doku. Belki diğer organlar konusunda bir duyarlılık olabilir, ama kornea bağışı konusunda bağışlar biraz daha artırılabilir" dedi.


Yapılan açıklamaların ardından kornea nakli gerçekleştirilen Rıza Turan ve Şeref Abi ziyaret edildi.


20 yıl önce taş duvar ördüğü sırada taş kırarken gözüne çarpan taş nedeniyle sağ gözünü kaybeden Rıza Turan, bundan sonra iki gözüyle de göreceği için mutlu olduğunu ifade etti.


Yine 20 yıl önce gözüne eşeğin çifte atması sonucunda sol gözünü kaybeden Şeref Abi ise, aileye başsağlığı dileyerek, bundan sonra göreceği için mutluluğunu dile getirdi.


"Bir daha olsa bir daha bağışlarım"
Bir çocuğunu kaybettiği için üzüntülü olduğunu, ancak kızının organları sayesinde insanların yaşamasına sevindiğini ifade eden Baba Metin Demir ise, "İyi ki kızımın organlarını bağışlamışım. Bir daha olsa bir daha bağışlarım. En azından insanlık kurtulur. Bir tane çocuğumu kaybettim. Ama burada iki ağabeyimizi kazandık. Yetkililerden ricam kızımın organları kime bağışlanmışsa bilgimiz olsun. Ben bunu Allah rızası için yaptım. Bunda herhangi bir maddi çıkarım olmadı. Böyle bir şeyi de asla kabul etmezdim. Allah herkesten razı olsun" diye konuştu. (Fırat Arslan-İLKHA)



 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler