Sur içi’ndeki tahribat yasağın kalkmasıyla ortaya çıktı

Sur içi’ndeki tahribat yasağın kalkmasıyla ortaya çıktı

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 3 gün önce ilan edilen sokağa çıkma yasağının kalkmasıyla yaşanan tahribatın boyutu gün yüzüne çıktı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde meydana gelen olaylar nedeniyle 3 gün önce Valilik tarafından Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş, Cemal Yılmaz mahallelerinde ve Gazi Caddesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı saat 15.30 itibarı ile kalkarken, yasağın kaldırılmasıyla yaşanan tahribatın boyutu da gün yüzüne çıktı.

Çatışmalarda pek çok ev ve işyerinin yanı sıra Mimar Sinan'ın eseri olan Kurşunlu Camii’nin de tahrip olduğu görüldü. Şiddet olaylarının yaşandığı mahallelerin sakinleri, çatışmaların bir an önce durmasını isterken en çok kendilerinin zarar gördüğünü dile getirdiler.

Pek çok ev ve işyerinin hasar gördüğü Sur’da PKK’liler tarafından kazılan birçok hendeğin kapatılmadığı görülürken, çatışmada büyük hasar gören evlerin üzerinde yazılan ‘Türkün gücünü göreceksiniz’ yazıları ise dikkat çekti.

Merkez Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağının olduğu mahallerde şiddetli çatışmaların izleri görülürken, bölgede daha önceleri de kurşunların hedefi olan tarihi Fatih Paşa (Kurşunlu) Camii’nin kullanılmaz hale geldiği dikkatlerden kaçmadı.

Çatışmalarda büyük hasar alıp kullanılmaz hale gelen camiyi görmek için camiye akın eden halk, “Bunlarda hiç mi Allah korkusu yok. Hiç mi din yok. Bunu kâfirler bile yapmaz. İnsan bir ibadethaneye bu zulmü yapar mı? Ne hakkınız var Allah’ın evine saldırmaya? Allah belanızı versin.” diyerek tepki gösterdi.

Camilere kimsenin sahip çıkmadığına yakınan ve ismini vermek istemeyen bir mahalle sakini, “Kürt halkının camilere önem verdiğini bildikleri halde bilinçli olarak mı böyle yapıyorlar. Zarar gören halktır. Kim savaşmak istiyorsa dağlara, çöllere gitsin. Savaşacak başka yer mi yok.” dedi.

Sokaklarının Suriye’yi andırdığını belirten mahalle sakinleri, çaresizlikten ne yapacaklarını bilemediklerini söyleyerek yaşadıkları mağduriyete işaret ettiler.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.