Süreç yerine çözümü dayatın

Süreç yerine çözümü dayatın

HÜDA PAR, gündemdeki iç ve dış gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Çözüm sürecinin geldiği son nokta ve yaşanan olaylarda devlet, PKK ve HDP'nin tavrını eleştiren HÜDA PAR; Kürt halkının, kendisini parti veya örgütün çıkarı için kullanan samimiyets

Gündemdeki son gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Hür Dava Partisi (HÜDA PAR), Çözüm Sürecinden, koalisyon çalışmalarına, İncirlik'in ABD uçaklarına açılmasından, Mısır'daki son gelişmelere kadar iç ve dış gündemle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sürecin geldiği son nokta ve yeniden başlayan çatışmalı ortam nedeniyle PKK ve HDP'nin tavrının eleştirildiği açıklamada, “Bugün buzdolabına konulduğu açıklanan sürecin geneline bakıldığında ne devletin ne de PKK'nin Kürd meselesini çözmek gibi bir niyetinin olmadığı da anlaşılmış, hatta itiraf edilmiştir. Bu süreçte Devletin tek amacının PKK'ye silah bıraktırmak, PKK'nin tek amacının da sürecin verdiği güvenceyle güç devşirdiği alanlarda egemenlik kurmak olduğu açık bir şekilde ortaya çıkmıştır. Kürt halkı açısından zarardan başka hiçbir anlam ve ciddiyet barındırmayan afaki özerklik ilanları ile bir yere varılmayacağı açıktır.” ifadelerine yer verildi.

SAMİMİYETSİZ    YAPILARA KARŞI UYANIK OLUN
HDP'nin tavrının da eleştirildiği açıklamada, halktan, kendisini parti veya örgütün çıkarı için kullanan samimiyetsiz yapılara karşı uyanık olması istenen açıklamada halkın her platformda meşru vasıtalarla süreci değil, çözümü dayatması gerektiği belirtildi.

İSLAMİ VE İNSANİ HAKLAR TANINSIN ÖRGÜT SİLAH BIRAKSIN
Devletten, Kürt halkının gasp edilmiş İslami ve insani tüm haklarını pazarlıksız bir şekilde ve bir an önce iade etmesi istenen açıklamada, silahlı örgütün de, halkın can ve mal güvenliğini tehdit etmekten vazgeçmesi, elindeki silahı şartsız olarak bırakması veya en azından silahlı elemanlarını sınır dışına çıkarması gerektiği vurgulandı.
İşte tüm detaylarıyla HÜDA PAR'ın çarpıcı gündem değerlendirmesi:

SİVİLLER KATLEDİLDİĞİ HALDE SÜREÇ DEVAM ETTİRİLDİ
PKK'nin, Suruç'ta 30'dan fazla insanın hayatını kaybettiği bombalı saldırıdan sonra iki polisi uykusunda infaz etmesi, asker ve polis infazlarına girişmesi ile Devlet-Örgüt çatışması yeniden başlamıştır. Çözüm süreci adı verilen ama aslında bir çatışmasızlık süreci olan bu süreç boyunca devlet ve PKK eliyle pek çok sivil katledilmiş, ancak silahlarını birbirlerine doğrultmadıkları için süreç devam ettirilmiştir.

6-8 Ekim'de PKK örgütü eliyle veya muhtelif gösteriler sırasında Devlet eliyle hayatını kaybeden siviller, süreç bozucu olarak nitelendirilmedi ve sürecin gidişatında belirleyici olmadı. Ne zamanki taraflar silahları birbirlerine doğrulttu, süreç o zaman bozuldu ve çatışmalar yeniden başladı. Devlet veya örgüt için önemli olanın insanların hayatı değil, giydikleri üniformalar olduğu da bu vesile ile bir kez daha ortaya çıktı. Ancak gelinen noktada devlet - örgüt çatışmasında bedeli bir bütün olarak yine halk ödemekte, huzuru bozulan yine halk olmaktadır.

HDP DESTEKÇİLERİNİN BEKLENTİLERİNİ BOŞA ÇIKARDI
2013 yılından bu yana yürütülen ve bugün buzdolabına konulduğu açıklanan sürecin geneline bakıldığında ne devletin ne de PKK'nin Kürt meselesini çözmek gibi bir niyetlerinin olmadığı da anlaşılmış, hatta itiraf edilmiştir. Devlet'in tek amacı PKK'ye silah bıraktırma, PKK'nin tek amacı sürecin verdiği güvenceyle güç devşirdiği alanlarda egemenlik kurmaktır. Kürt halkı açısından zarardan başka hiçbir anlam ve ciddiyet barındırmayan afaki özerklik ilanları ile bir yere varılmayacağı açıktır. Kandil silahının vesayetinde ve gölgesinde bir HDP siyaseti de, bu partiyi huzur ve barış gelsin diye kerhen de olsa tercih etmiş olan kitlelerin beklentisini boşa çıkarmıştır. Verilen destek yanlış yorumlanarak, örgütün ideolojisine ve silahına onay olarak algılanmış ve barış vaatleri rafa kaldırılmıştır.

SORUNUN KAYNAĞI KEMALİST SİSTEME NEŞTER VURULSUN
Bu süreçte, yüzyılı bulan Kürd meselesini çözmeye dair ne bir talep dile getirilmiş ne de bir adım atılmıştır. Bu şekliyle süreç yeniden başlasa bile, halk açısından tek kazanımı çatışmanın süreli de olsa durmasıdır. Maalesef görünen o ki bu bile uzun süreli olmayacak, daha şiddetli çatışmalara hazırlık için yığınak yapmak için kullanılacaktır. Sorunun kaynağı olan Kemalist sisteme neşter vurulmadıkça kalıcı bir çözüme ulaşmak mümkün değildir. Bu sebeple halkımız, kendisini, parti veya örgütün çıkarı için kullanan samimiyetsiz yapılara karşı uyanık olmalı ve süreci değil çözümü her platformda meşru vasıtalarla dayatmalıdır.

Devlet, Kürt halkının gasp edilmiş İslami ve insani tüm haklarını pazarlıksız bir şeklide bir an önce iade etmelidir. Silahlı örgüt halkın can ve mal güvenliğini tehdit etmekten ve baskı aracı olarak kullanmaktan vazgeçmeli, elindeki silahı şartsız olarak bırakmalı veya en azından silahlı elemanlarını sınır dışına çıkarmalıdır.

MECLİSTEKİ PARTİLER   SİYASİ RANTIN PEŞİNDE
7 Haziran seçimleri sonrasında oluşan meclis tablosu ya bir koalisyon hükümetini veya bir erken seçimi zorunlu kılıyor. Mecliste grubu bulunan partiler, koalisyon görüşmelerinde, hükümet kurma sorumluluğu almaktan ziyade olası bir erken seçimde elini güçlendirmenin hesabını yapmaktadır. Halkın çıkarını değil kendi parti çıkarlarını gözeten anlayış sahiplerinin hakta ve doğruda uzlaşması elbette beklenemez. Bu açıdan seçimler, ekonomik anlamda maliyeti yüksek olsa da vazgeçilmez hale gelecektir. Seçimin tekrarlanması demek, 7 Haziran seçimlerinde gerçekte hiçbir partinin kazanamadığı ve sistemin çöktüğünün kabulü demektir. Parti programımızda belirttiğimiz gibi seçim barajının ortadan kaldırılması ile temsilden yoksun kitlelerin de temsili sağlanacak; baraj sebebiyle gerçek tercihini değil, ikincil ikame tercihini sandığa yansıtmasının önüne geçilmiş olacaktır. Ancak o zaman gerçek anlamda bir seçim yapılmış olur ve iktidar hevesi uğruna parasını ve zamanını zayi eden sorumsuz siyasetçilerden halkın hesap sorması mümkün hale gelir.

ABD'NİN İNCİRLİK İŞGALİ TÜRKİYE'NİN POLİTİK KÖRLÜĞÜDÜR
Adana İncirlik Askeri üssünün ABD'nin kullanımına yeniden açılması kabul edilemez bir hatadır. ABD'nin İslam coğrafyasına askeri ve siyasi müdahalesinin bu bölge halkına ne denli ağır faturalar ödettiğini bilmeyen yoktur. Her fırsatta ülkenin bağımsızlığından dem vuran hükümetin, ortaya koyduğu pratikleri bilmesine rağmen ülke toprağını işgalci ABD ordusuna tahsis etmesi politik körlüktür. Türkiye, sebebi yahut parçası olduğu sorunların ortaya çıkardığı PKK ve IŞİD gibi yapılarla mücadele kapsamında ister Zergelé'de olduğu gibi kendisinin, ister Atme'de olduğu gibi İncirlik yoluyla imkân sağladığı ABD'nin sebep olduğu sivil kayıplarının hesabını verebilecek midir? Türkiye, Ortadoğu'da varlığı bile başlı başına fitne sebebi olan ABD'nin operasyon sahasına dönüşmesi karşılığında ne elde etmiştir? Hükümet, Atme'de masum sivillerin hangi ulusal çıkarların bedeli olarak katledildiğini açıklamalıdır. Son tahlilde gerek kendi içindeki gerekse de komşu Müslüman ülkelerle sorunlarını adalet ve kardeşlik hukukunu gözeterek çözemeyen yönetimlere, ABD müdahalesinin çözüm olacağını düşünmek beyhudedir. ABD'nin bir ülkeye girmesinin, o ülke için yıkım ve felaket olduğu tecrübe ile sabittir.

EMEĞİ SÖMÜREN BİR ANLAYIŞLA HAREKET EDİLMEMELİ
Kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmeleri devam etmektedir. Kamu İşveren Heyeti'nin 2016 ve 2017 yılı için ortaya koyduğu zam teklifleri, gerçek enflasyon ve hayat pahalılığı ve refah payı gerçeği göz önünde bulundurularak belirlenmelidir. Emeği sömüren bir anlayışla hareket edilmemeli, işverenin devlet olması münasebetiyle kamu çalışanlarının hakkı yenmemeli bilakis daha titiz biçimde verilmelidir. Aynı şekilde kamuda eşit işe eşit ücret prensibinin de hâkim olması ve oluşan haksızlık ve dengesizliğin giderilmesi şarttır. Bu ilkeler ışığında yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinin hayırlı sonuçlanmasını diliyoruz.

MISIR'DA DEVRİM  TOHUMLARI YENİDEN FİLİZLENECEKTİR
Arap baharının belki de en görkemli halk devrimlerinden olan 25 Ocak Mısır devrimi, darbeci cunta güçleri eliyle 14 Ağustos 2013 tarihindeki katliam ve sonrasındaki tutuklama ve zulümlerle söndürülmeye çalışıldı. Rabia Katliamı, İslam coğrafyasını özgürlük ve demokrasi adı altında işgal edip sömüren emperyalist batının maskesinin düştüğü ve çirkin yüzünün bir kez daha açığa çıktığı katliamın adıdır. Mısır halkının hür iradesiyle yönetime taşıdığı İhvan Hareketi ve meşru ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Siyonist ve emperyalist güçlerin azmettirmesi ve kukla körfez yönetimlerinin desteği ile kanlı bir darbe sonucunda yönetimden uzaklaştırıldı. Darbeciler bugün için amaçlarına ulaşmış gibi görünseler de Rabia Katliamı ile kuvvet bulan devrim tohumları, yüzyıla varan bir kutlu mücadelenin toprağında elbet yeniden yeşerecek ve filizlenecektir.

Mısır halkını terörize etmek için her yolu deneyen, binlerce insanı 1 saat içinde tarayarak katleden batılı zihniyet, amacına ulaşamayınca Suriye'yi çok daha vahşice terörize ederek islamofobia için zemin oluşturarak aklınca İslam'ı karalamaya devam etmektedir.

Rabbimizden, halklarına zulüm ve katliamları reva gören tüm zalim ve despot yönetimlerin yıkılışını ve mazlumların kurtuluşunu en kısa zamanda görmeyi nasip etmesini diliyoruz.

HÜDA PAR'DAN   ÖNEMLİ TESPİTLER:

-Devlet ve PKK'nin Kürt meselesini çözmek gibi bir niyetinin olmadığı anlaşılmış, hatta itiraf edilmiştir.

-Devlet'in tek amacı PKK'ye silah bıraktırma, PKK'nin tek amacı sürecin verdiği güvenceyle güç devşirdiği alanlarda egemenlik kurmaktır.

-Özerklik açıklamaları Kürt halkına zarar veriyor.

-Kandil vesayetinde siyaset yapan HDP, huzur ve barış gelsin diye kerhen de olsa kendisini tercih etmiş olan kitlelerin beklentisini boşa çıkarmıştır.

-Kürt meselesinin kaynağı olan Kemalist sisteme neşter vurulmadıkça kalıcı bir çözüme ulaşmak mümkün değildir.

-Devlet, Kürt halkının gasp edilmiş İslamî ve insanî tüm haklarını pazarlıksız bir şekilde bir an önce iade etmelidir.

-PKK, Kürt halkının can ve mal güvenliğini tehdit etmekten ve baskı aracı olarak kullanmaktan vazgeçip silahı şartsız olarak bırakmalı ve silahlı militanlarını sınır dışına çıkarmalıdır.

-Mecliste grubu bulunan partiler, koalisyon görüşmelerinde, hükümet kurma sorumluluğu almaktan ziyade, olası bir erken seçimde elini güçlendirmenin hesabını yapmışlardır.

-Halkın çıkarını değil kendi parti çıkarlarını gözeten anlayış sahiplerinin hakta ve doğruda uzlaşması elbette beklenemez.

-Parti programımızda belirttiğimiz gibi seçim barajının kaldırılmasıyla temsilden yoksun kitlelerin de TBMM'de temsili sağlanmış olacaktır.

-Adana İncirlik Askeri üssünün ABD'nin kullanımına yeniden açılması kabul edilemez bir hatadır.

-Hükümet, ABD'nin sebep olduğu sivil kayıpların hesabını verebilecek midir?

-Komşu Müslüman ülkelerle sorunlarını adalet ve kardeşlik hukukunu gözeterek çözemeyen yönetimlere, ABD müdahalesinin çözüm olacağını düşünmek beyhudedir.

Cafer Selçuk / Doğruhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.