Suriye jetleri Irak'taki hedefleri vurdu

Suriye jetleri Irak'taki hedefleri vurdu

Suriye jetleri Irak'taki hedefleri vurdu

Suriye rejimine bağlı savaş uçaklarının, Irak'ın sınır ilçesi Kaim'e düzenlediği bombardımanda 20 kişinin öldüğü, 25 kişinin yaralandığı iddia edildi.. 24 Haziran'da gerçekleşen saldırıyla ilgili Iraklı yerel yöneticiler soruşturma başlatılması talebinde bulundu.  ABD Dışişleri kaynakları ise iddiaları doğrulayarak Suriye jetlerinin Irak içlerini vurduğunu ve en az 57 sivilini hayatını kaybettiğini duyurdu

Aşiret kaynaklarından alınan bilgiye göre, Suriye'ye ait  savaş uçakları 24 Haziran günü, Enbar ilinin batısındaki Kaim'de halk pazarına ve çok sayıda ailenin yaşadığı bir yerleşim birimine hava saldırısı düzenledi. Bombardımanda 20 kişinin öldüğü, 25 kişinin yaralandığı belirtildi. Saldırının IŞİD merkezlerine nyönelik olduğu iddia edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise iddiaları doğruladıklarını ancak saldırıda 20 değil 57 sivilin hayatını kaybettiğini ve 120 kişinin yaralandığını belirtti.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) grupları ve bazı aşiret güçleri, Musul, Tikrit, Bakuba ve Telafer kentlerinin yanı sıra Enbar'ın El-Kaim, Rave, Aneh, Retbe ve Hadise ilçelerini ele geçirmişti.

SORUŞTURMA BAŞLATILMASI TALEBİ

Irak'taki Enbar İl Meclisi, Suriye ordusunun, sınır ilçesi Kaim'e düzenlediği iddia edilen hava saldırılarıyla ilgili soruşturma başlatılmasını talep etti.

Saldırı iddialarıyla ilgili olarak dün bir açıklama yapan Enbar İl Meclisi Başkanı Sabah Kerhut, "Suriye hükümeti Irak konusunda sınırları aştı. Uçakları Kaim'e hava saldırısı düzenledi. Bombardımanda onlarca kişi öldü, onlarcası da yaralandı" dedi.

Kerhut, Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği'nden saldırıyla ilgili soruşturma başlatmasını ve Suriye uçaklarının Irak üzerinde uçup vatandaşları hedef almasını engellemesini talep etti.

SURİYE RESMİ HABER AJANSI YALANLADI

Suriye, Irak'ın Enbar iline bağlı Kaim ilçesine hava operasyonu düzenlediği yönündeki iddiaları yalanladı.

Suriye resmi haber ajansının (SANA), Enformasyon Bakanlığı'ndan bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, "Esad güçlerine ait savaş uçaklarının, Irak'ın Suriye sınırındaki Kaim ilçesine saldırı düzenlediği" yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı savunuldu..Haberde söz konusu iddiaların, "Irak ve Suriye halkına karşı işlenen suçları örtme" amacı taşıdığı öne sürüldü.

SANA'dan yapılan açıklamanın haricinde herhangi bir açıklama yapmayan Suriye rejimi kaynaklarının konuyla ilgili soruları cevapsız bıraktıkları belirtiliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.