Suriye: Taraflar ilk defa bir araya geliyor

Suriye: Taraflar ilk defa bir araya geliyor

Suriye krizinin çözümü için önümüzdeki dakikalarda İsviçre'nin Cenevre kentinde kritik bir görüşme gerçekleştirilecek. Rejim ve muhalefet temsilcileri, Suriye'deki olayların başlamasından bu yana ilk kez yüz yüze görüşecek.

Cenevre-2 Konferansı'na ev sahipliği yapan kentteki Birleşmiş Milletler (BM) ofisinde yapılacak görüşme TSİ 11.00'da başlayacak. Heyetlerin aynı odada olacağı ancak doğrudan birbirlerini değil, BM Temsilcisi İbrahimi'yi muhatap alacakları belirtiliyor.

Tarafların ilk kez "aynı odada" bir araya geleceğini dün BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi açıklamıştı. İbrahimi, her iki tarafla ayrı ayrı bir araya geldikten sonra düzenlediği basın toplantısında, görüşmelerin gelecek hafta sonuna kadar süreceğini ve Cenevre-1'de alınan kararlar temelinde gerçekleşeceğini, "bunu tarafların çok iyi anladığını" ifade etmişti.

Cenevre-1 Bildirisi'nin en önemli unsurunu, tarafların "karşılıklı rızası temelinde tam icra yetkisine sahip bir geçiş yönetiminin kurulması" oluşturuyor.

Suriye'de Mart 2011'den bu yana süren olaylarda yaklaşık 150 bin kişinin hayatını kaybettiği, 9 milyon kişinin evsiz kaldığı tahmin ediliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.