"Suriye'de tüm taraflar ateşkese uymalı"

"Suriye'de tüm taraflar ateşkese uymalı"

Kazakistan'ın başkenti Astana'daki Suriye görüşmelerine katılan muhalif heyetinin başkanı Muhammed Alluş, tüm tarafların ateşkese uyması gerektiğini belirtti.

Kazakistan'ın başkenti Astana'daki Suriye'deki krizin çözülmesine yönelik düzenlenen görüşmelere katılan muhalif heyetinin başkanı Muhammed Alluş, tüm tarafların ateşkese uyması gerektiğini belirtti.

Alluş, 2 gün süren görüşmelerin ardından yaptığı değerlendirmede, görüşmelerin ana gündeminin ateşkes ihlallerinin sona erdirilmesi olduğunu hatırlatarak, "Tüm tarafları ateşkese uymaya çağırıyoruz." dedi.

Ateşkesin kalıcı hale getirilmesi için rejim yanlısı grupların Suriye'den çıkarılması gerektiğini söyleyen Alluş, Garantör ülkeler ve Birleşmiş Milletler'i (BM), ateşkesi ihlal eden tarafa yaptırım uygulamaya çağırdı.

"Hedefimiz, Suriye'de kalıcı, gerçek siyasi çözüme ulaşmaktır." diyen Alluş, bu çözümün Cenevre-1 Bildirisi, BM Güvenlik Konseyi'nin 3118 ve 2254 numaralı kararları çerçevesinde olması gerektiğine vurgu yaparak, ülkedeki siyasi çözümün ancak Beşşar Esed ve Suriye'de kan akıtan herkesin yargılanmasıyla gerçekleşebileceğini kaydetti.

Muhalif heyetin sözcüsü Usame Ebu Zeyd ise gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın kendilerine rejimin elindeki 13 bin kadın siyasi mahkûmun serbest bırakılması için çalışma sözü verdiklerini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Steffan De Mistura, Suriye'de 30 Aralık'tan bu yana yürürlükte olan ateşkesin güçlendirilmesi konusunda Rusya, İran ve Türkiye'nin Astana'da yürüttüğü görüşmelerde çok önemli bir taahhüt ortaya koyduğunu ifade etti. (İLKHA)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.