​Suriyeli çocuklardan savaş bitsin çağrısı

​Suriyeli çocuklardan savaş bitsin çağrısı

​Suriye’deki savaş nedeniyle aileleri ile ülkelerini terk ederek Türkiye’ye yerleşen, yıllar sonra bayramı ülkelerinde geçirmenin sevincini yaşayan Suriyeli çocuklar, ülkelerindeki savaşın bitmesini ve ülkelerinde yaşamak istediklerini söylediler.

Ülkelerindeki savaştan dolayı büyük acılar yaşayan Suriyeli çocuklar, can güvenlikleri nedeniyle henüz olup bitenin farkında olmadan aileleri ve yakınları ile Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldı. Türkiye’de aileleri ve yakınları ile hayata tutunmaya çalışan Suriyeli çocuklar da aileleri gibi yıllardır bayramları ülkelerinde geçirememenin hüznünü yaşıyor.

İç savaştan kaçarak Türkiye'ye yerleşen, Ramazan ayını ve bayramı ülkelerinde yakınlarıyla geçirmek isteyen Suriyelilerin, Kilis’teki Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan geçişleri devam ediyor. Ramazan Bayramı için ülkelerine gitmek üzere Türkiye’nin dört bir tarafından aileleri ile Kilis’e gelen Suriyeli çocuklar yıllar sonra bayramı ülkelerinde geçirmenin sevincini yaşıyor.

Aileleri ile birlikte Kilis’e gelen Suriyeli çocuklar, yıllar sonra bayramı ülkelerinde geçirmenin sevincini yaşadıklarını belirterek, bir an önce bu savaşın bitmesini ve artık ülkelerinde yaşamlarını sürdürmek istediklerini söylediler.

Ailesi ile Halep'te yaşadıklarını ve savaşın çıkmasıyla Türkiye’ye sığındıklarını anlatan Murat Hammud tamamen ülkesine döneceği günü dört gözle beklediğini söyledi.

“Biz artık savaş istemiyoruz”

“Savaş bitsin” çağrısında bulunan Hammud, “Suriye’de savaş olduğu için Türkiye’ye geldik. 3 yıldır Türkiye’deyiz. Şimdi bizim orada durum biraz düzeldiği için ve bayramdan dolayı ülkemize dönüyoruz. Suriye’de dedem var, onları ziyaret edip yine döneceğiz. Biz artık savaş istemiyoruz. Çünkü bu savaşın bize zararı var. Ben Suriye’yi, okulumu ve arkadaşlarımı çok özledim. Türkiye’deki eğitim biraz zor çünkü burada Türkçeyi öğrenmek bana biraz zor geldi. Suriye’de daha rahat eğitim alıyorduk. Ama maalesef Suriye’de savaş olduğu için Türkiye’de okumak zorunda kaldık.”dedi.

“Suriye’de olmak, okula gitmek ve parklarda oynamak istiyorum”

Savaşın bir an önce bitmesini ve tamamen ülkesine dönmek istediğini belirten Meryem Cüveylid de şunları söyledi:

“5 yıldır Türkiye’deyim ve Türkiye’yi çok sevdiğim için Türkiye’ye geldik. Savaş olduğu için Suriye’de durumlar çok kötüydü. Bizde bundan dolayı Türkiye’ye geldik. Şimdi bayram için Suriye’ye gideceğiz, akrabalarımı görmeye gideceğiz. Bayramı Suriye’de geçireceğiz. Bende artık Suriye’de olmak, okula gitmek ve parklarda oynamak istiyorum.”

“Tekrar ülkemize dönmek istiyoruz”

Yıllar sonra ülkesine gideceği için çok sevinçli olduğunu belirten Muhammed Abdulhamid, “Suriye’de savaş olunca bizde ailemizle 2 yıl önce Türkiye’ye geldik. Bu savaş olduğundan dolayı çok üzüldüm ve Suriye’de evimizi bırakıp Türkiye’ye geldik. Suriye’yi özledim, ama savaş halen devam ediyor. Bundan dolayı gidemiyoruz. Ama tekrar ülkemize dönmek istiyoruz. Çünkü Suriye’de arkadaşlarımı, bisikletimi, bütün kuşlarımı yani her şeyimi bıraktım. Tekrar onlara kavuşmak istiyorum.” ifadelerini kullandı.

“Savaş olunca hem büyükler hem de çocuklar ölüyor”

Yaşadığı acı dolu günleri unutamadığını belirten Velid El-Hülül ise, “Suriye’de savaş olduğu için bizde Türkiye’ye geldik. Biz bu savaşı artık istemiyoruz. Çünkü savaş olunca hem büyükler hem de çocuklar ölüyor. Burada okula gidemiyorum ve çalışmak zorunda kaldım. İnşallah bu savaş biter, kimse savaş istemiyor. Suriye’yi, arkadaşlarımı, akrabalarımı hepsini özledim. Ama biz buradayız. 3 seneden beri onları görmedik. İnşallah onları gidip göreceğiz.”şeklinde konuştu.

“Bu savaş bitsin, çocuklar ölmesin”

5 yıl önce amcası ile Türkiye’ye geldiğini, Suriye’de kalan annesini, babasını ve kardeşlerini özlediğini dile getiren Muhammed El-Halid de, şöyle konuştu:

“Suriye’de savaş olduğu için Türkiye’ye geldik. Türkiye çok güzel, çünkü burada savaş yok. Suriye’de durum çok kötü oldu. Annem, babam ve kardeşlerim Suriye’de kaldılar. Onları görmek için Suriye’ye gideceğim. Çünkü onları çok özledim. Bu savaş bitsin, çocuklar ölmesin.”

Suriye’deki akrabalarını çok özlediğini belirten Ali Muhammed de, ülkesine döneceği günü dört gözle beklediğini söyledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)  
































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.