Suriyeli mülteciler: Bütün ülkeler topraklarımızda savaşıyor

Suriyeli mülteciler: Bütün ülkeler topraklarımızda savaşıyor

Suriye'deki savaştan kaçarak gelen mülteciler, Türkiye'nin "Avrupa'ya gitmek isteyen mültecileri durdurmama" yönündeki kararının ardından, İstanbul'un birçok noktasından Avrupa'ya gitmek için yollara düştü.

Daha iyi bir yaşam umudu için Avrupa'ya gitmek isteyen Suriyeli mülteciler, Zeytinburnu, Esenler, Bağcılar, Sultangazi, Fatih, Esenyurt gibi birçok ilçeden ücretsiz olarak yolcu taşıyan otobüslerle Edirne'ye gidiyor.

Fatih İl Göç İdaresi önünde toplanan Suriyeli göçmenler, tahsis edilen ücretsiz otobüslerle yeni bir umut için yollara koyuldular.

Çoğunluğu gençlerden oluşan kafilelerle yola koyulan Suriyeli mülteciler, İLKHA muhabirine yaptıkları açıklamalarda, daha iyi bir yaşam içi Avrupa'ya gitmek istediklerini söylediler.

"Avrupa'ya giden arkadaşlarımız şimdiye kadar herhangi bir sorun yaşamadılar"

8 yıldır Türkiye'de çeşitli işlerde zorluklarla çalıştığını söyleyen Mahir Oso, "Çok maddi sorunlar yaşadık. Okumaya devam etme şansım olmadı. 2 yıl üniversitede ekonomi bölümünü okudum. Devlet de bize herhangi bir şekilde yardım yapmadı. Avrupa'da mülteci hakkı olduğu için oraya gideceğiz. Avrupa'ya giden arkadaşlarımız şimdiye kadar herhangi bir sorun yaşamadılar." dedi.

"Yunanistan tarafından da sınırın açıldığına ilişkin haberler duyduk"

Suriyeli mültecilerden Halil El-Oso, "Bizim Suriyeli yardım kuruluşlarımız var. Bize Avrupa'ya gitmek için sınırların açıldığını söylediler. Biz de onun için buradayız. Bu otobüsleri de yardımsever insanlar bedava olarak buraya getirmişler. Yunanistan tarafından da sınırın açıldığına ilişkin haberler duyduk ama kesin olup olmadığını bilmiyoruz." diye konuştu

"Bütün ülkeler topraklarımızda savaşıyor, kimin kimi vurduğu belli değil"

Daha iyi bir yaşam için Avrupa'ya gitmek istediğini belirten Oso, "Ben Suriye'de mühendistim. Evimiz, arabamız vardı. Allah'a şükür durumumuz iyiydi. İç savaş başladı ve millet birbirine girdi. Gördüğünüz gibi bütün ülkeler topraklarımızda savaşıyorlar. Kim kimi vuruyor artık kimse bilmiyor. Biz de ülkemize dönmek istiyoruz ama dönemiyoruz. Ailem Suriye'ye döndü ama benim burada kalıp onlara para göndermem gerekiyordu. Yoksa açlıktan öleceklerdi. Açıkçası biz de Avrupa'ya gitmek, daha iyi şartlarda yaşamak için fırsat bekliyorduk." şeklinde konuştu.

"3 sefer denedim olmadı, belki bu sefer olur"

Ailesinin tamamının Belçika'da olduğu için gitmek istediğini belirten Muhammed Zekeriya, "3 sefer gitmek istedim ama olmadı. Yunanistan'da askerler beni yakaladı, gidemedim. Belki bu sefer olur. 5 senedir tek başıma İstanbul'da kalıyorum.

"Avrupa için hayallerimiz var"

6 yıldır İstanbul'da yaşadığını söyleyen Ahmet adındaki Suriyeli genç ise şu ifadeleri kullandı:

"Ben üniversite öğrencisiydim. 5-6 yıldır burada okuluma devam edebilmek için uğraşıyordum ama olmadı. Mesleğim olmadığı için her işi yaptım. İnşaatta çalıştım, garsonluk yaptım. Maaşlar az. Avrupa için hayallerimiz var. Onu gerçekleştirmek için Yunanistan'a geçmek istiyoruz. Bir de yol açık, otobüsler var. Kaçak olarak değil normal insan gibi gitmek için şansımızı deneyeceğiz."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler