Suriyeliler bayram için sınır kapılarına akın ediyor

Suriyeliler bayram için sınır kapılarına akın ediyor

​Ramazan Bayramı'nı ülkelerinde yakınlarıyla geçirmek isteyen Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların, sınır kapılarından geçişleri devam ediyor.

Bayramı ülkelerinde yakınlarıyla birlikte geçirmek isteyen Suriyeliler, Gaziantep, Kilis ve Hatay’daki sınır kapılarından ülkelerine geçiyorlar. Ülkelerindeki savaştan dolayı Türkiye'ye yerleşen ve Ramazan Bayramı’nı ülkelerinde yakınlarıyla birlikte geçirmek isteyen Suriyeli sığınmacıların, sınır kapılarından geçişleri devam ediyor.

Suriyeli sığınmacılar, Kilis Öncüpınar ve Hatay Cilvegözü sınır kapılarının yanı sıra geçtiğimiz yıl uzun bir aradan sonra tekrar hizmete açılan Karkamış Gümrük Kapısı’ndan ülkelerine gidiyor. Gaziantep, Kilis ve Hatay Valilikleri tarafından oluşturulan randevu sistemlerine kaydını yaptıran Suriyeliler, daha sonra sınır kapılarında işlemlerini yaptırıp, ülkelerine geçiyorlar.

Ramazan Bayramı’nı Suriye'nin Azez, Cerablus, Soran, Mare, Aktarin, Çobanbey, Afrin ve El-Bab ilçesi ve köylerindeki yakınlarının yanında geçirmek isteyen Suriyeliler için Karkamış Gümrük Kapısı’ndan da geçiş işlemleri başlarken, gümrük kapısında da özel düzenlemeler yapıldı.

Gaziantep Valiliği tarafından oluşturulan “www.suriyebayramizni.com” internet adresinden randevu işlemlerini tamamlayan ve istenilen belgeleri hazırlayan Suriyeliler, Karkamış Gümrük Kapısı'na geldi. Burada uzun kuyruklar oluşturan Suriyeliler, yaşı küçük olan çocuklarına; çocuk felci, kızamık ve karma aşıların yapılmasının ardından güvenlik kontrolünden geçip ülkesine gitti.

Gaziantep Valisi Davut Gül de Karkamış Sınır Kapısını ziyaret ederek geçişler hakkında bilgi aldı. Vali Gül, burada yaptığı açıklamada, bayram için ülkelerine gitmek isteyen Suriyelilere her türlü kolaylığı gösterdiklerini söyledi.

Ülkesine geçmek isteyen Suriyelilerin geçişleri için internet üzerinden randevu almaları ve işlemlerini tamamlamaları gerektiğini belirten Gül, gerçekleştirilen işlemler için herhangi bir ücret alınmadığını belirtti.

“Günde bin 500 kişi kapıdan geçiş yapabiliyor”

Gül, “İnternet üzerinden randevu alan Suriyeliler randevu verilen gün gelip işlemlerini yapıyorlar. İşlemler sırasında asla ücret alınmıyor. Her türlü kolaylığı gösteriyoruz. Burada tercümanlarımız var, aşısı olmayan çocuklara aşı yapıyoruz. Gidenler yılsonuna kadar orada kalabilirler. Şu ana kadar 35 bin kişi gitme işlemini yapmak için randevu aldı. Günde ortalama bin 500 kişi kapıdan geçiş yapabiliyor. Gidişler 30 Mayıs'a kadar devam edecek." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.