Suudi Arabistan'da Şii alime idam cezası

Suudi Arabistan'da Şii alime idam cezası

Suudi Arabistan'ın en etkili Şii alimlerden Nemr Bâkır en-Nemr, idam cezasına çarptırıldı

Suudi Arabistan'da iki yıl önce meydana gelen ve bazı kişilerin öldüğü gösterilerde tutuklanan Şii alim Şeyh Menr Bâkır en-Nemr bugün Suudi Arabistan mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırıldı. 

İdam kararını Şeyh Nemr'in kardeşi Twitter hesabından yaptığı açıklamayla duyurdu. Şeyh Nemr, 2012 yılının Temmuz ayında tutuklanmıştı. Tutuklama gerekçesi ise, Suudi Arabistan'ın Katif ilçesinde 2011 Şubat'ında Şii azınlık grupları tarafından başlatılan ve kanlı biten eylemler olarak belirtiliyordu. Şeyh Nemr'in eylemleri desteklediği için 2012 yılında Suudi polisi tarafından tutuklandı ve 2 yıldır tutuklu bulunuyordu.

Geçtiğimiz yıl bir savcı, Nemr'in terör gruplarını desteklediğini söylemiş ve bunun cezasının ölüm olması gerektiğini ifade etmişti. Diğer taraftan Suudi Arabistan'ın eski İçişleri Bakanı Prens Ahmed de Nemr'in zihinsel olarak dengesiz biri olduğunu ileri sürmüştü.

2011 yılındaki olaylar sırasında Nemr polis tarafından vurulmuş ve yaralı olarak tutuluyordu, bu sırada taraftarlarını sokağa çağırarak eylem çağrısı yapmıştı. Bu çağrının hemen ardından gerçekleşen eylemlerde üç kişi öldürülmüştü. Daha sonra aynı grupların ara ara devam ettirdiği eylemlerde 2011 yılı içerisinde 20 kişi hayatını kaybetti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.