Suudi, Kaşıkçı cinayetine karışan 8 kişiye hapis cezası verdi

Suudi, Kaşıkçı cinayetine karışan 8 kişiye hapis cezası verdi

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin görülen davada 5 kişiye 20'şer yıl, 1 kişiye 10 yıl, 2 kişiye de 7'şer yıl hapis cezası verildi.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülmesine ilişkin nihai karar açıklandı.

Buna göre Kaşıkçı davasında 8 kişi suçlu bulunurken, 5 kişi 20'şer yıl, 1 kişiye 10 yıl, 2 kişiye de 7'şer yıl hapis cezası verildi.

Suudi Başsavcılığı, cezaların kesinleştiğini ve derhal infaz edileceğini söyledi. 

Geçen yıl Aralık ayında, Suudi mahkemesi sanıklardan beşini idam cezasına çarptırdı ve 3'ü toplam 24 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ardından 5 kişinin idam cezası hapis cezalarına çevrildi.

2018'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda bir gazetecinin öldürülmesi olayına başlangıçta toplam 11 kişi karışmıştı. Şüpheliler arasında, Suudi Arabistan'ı eleştiren insan hakları savunucuları ve gazetecileri internetten izlediği iddiasıyla Suudi Arabistan Veliaht Prensi Suud el-Kahtani'nin eski danışmanı da vardı. 

Ancak kendisine karşı resmi bir suçlama getirilmedi. Buna ek olarak, konsolos Muhammed İbrahim el-Uteibi daha sonra serbest bırakıldı ve "suçun işlendiği sırada diplomatik misyonun dışında olduğu" şeklinde bir mazeret öne sürüldü.

Suudi Arabistan Genel İstihbarat Teşkilatı'nın eski başkan yardımcısı General Ahmed Asiri'ye yönelik suçlamalar ise düşürülmüştü.

Riyad'ın siyaseti üzerine yazdığı eleştirel makaleleriyle tanınan Cemal Kaşıkçı, Washington Post'ta yazdığı 2017'den beri ABD'de yaşıyordu.2 Ekim 2018'de ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğu'nu ziyaret ederken kayıplara karıştı.

20 Ekim'de Suudi yetkililer, Kaşıkçı'nın öldürüldüğünü bildirdi. Uluslararası toplum, Riyad'ı şeffaf bir soruşturma başlatmaya çağırarak cinayete tepki gösterdi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.