Suudi rejimi Lübnan krizini tırmandırıyor

Suudi rejimi Lübnan krizini tırmandırıyor

Suudi Körfez Bakanı el-Sabhan, "Lübnan'ın ülkesine savaş ilan eden ülke olarak görüleceğini" açıklarken, İran ve Suudi rejimi arasındaki gerginlik de tırmanıyor.

Suudi Rejimi Körfez İşleri Bakanı Tamer el-Sabhan, Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin istifasına ilişkin  "Hizbullah'ın, Suudi'ye yönelik tutumu sebebiyle Lübnan'ı savaş ilan eden bir ülke olarak görecekleri" açıklamasında bulundu.

El-Sabhan, El Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin cumartesi günü Suudi'de bulunduğu sırada beklenmedik bir şekilde istifasını açıklamasına ilişkin Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın açıklamalarını, "Suudi'ye karşı yapılmış bir savaş ilanı olarak kabul edileceğini" söyledi.

Hizbullah, Hariri'nin istifasında Suudi'nin etkili olduğunu savunuyor. Nasrallah, Suudi rejiminin Hariri'nin istifasına karar verdiğini ve Hariri'yi istifaya zorladığını açıklamıştı.

Öte yandan Suudi başkenti Riyad'da bulunan Hariri’nin dün Kral Selman bin Abdülaziz tarafından kabul edildi. Görüşmede nelerin konuşulduğu ise açıklanmadı. Hariri’nin görüşme esnasında oldukça tedirgin olduğunun mimiklerine yansıdığı görüldü.

Riyad'da istifasını duyurduğu basın açıklamasında, İran'ı ve Hizbullah'ı hedef alarak, " Refik Hariri'nin suikasta uğramasından öncekine benzer bir iklimde yaşıyoruz. Hayatımı hedef alacak bir planın gizlice hazırlandığını hissediyorum." sözleri ile suikaste uğrayabileceğini söyleyen Hariri'nin, Suudi'de zorla tutulduğu da iddia edilmişti.

Suudi Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Hariri'nin kendileri tarafından istifaya zorlandığı iddialarını reddederken, yaşanan siyasi krizle ilgili olarak da Hizbullah'ı suçladı. El-Cubeyr, Hariri'nin istediği zaman Suudi'den ayrılmakta özgür olduğunu da sözlerine ekledi.

Saad el Hariri'nin bugün Riyad'dan ayrılarak, Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'ye gideceği belirtildi.

Hariri'nin, ülkesi Lübnan dışında istifa ettiğini açıklaması büyük tepkilere neden olurken, açıklamanın ardından hala ülkesine dönmemesi de dikkat çekiyor.

Hariri, cumartesi günü Suudi El Arabiya televizyonunda yayınlanan konuşmasında, Hizbullah ve İran’ı bölgede huzursuzluk yaratmakla itham etmiş, bölgedeki ülkelerin kaderinin İran’ın elinde olduğunu savunmuş, hükümette yer alan Hizbullah’ın da Tahran’ın uzantısı olduğunu söylemişti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi ise dün yaptığı açıklamada "İran'a yönelik bu tür sebepsiz suçlamaların tekrarlanması ve Hariri'nin istifasının, Lübnan ve bölgede gerilimin artırılması için hazırlanan yeni senaryonun parçası" olduğunu söylemişti. (İLKHA)




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.