Suudiler ve koalisyon ortakları Yemen'de savaş suçu işliyor

Suudiler ve koalisyon ortakları Yemen'de savaş suçu işliyor

Suudiler ve koalisyon ortaklarının, Yemen'de tecavüz, işkence, ortadan kaybolma ve yaşam hakkından mahrum etme gibi savaş suçları işlemiş olabilecekleri belirtildi.

Birleşmiş Milletlere (BM) salı günü sunulan bir raporda, Suudiler öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarının doğrudan sivil kayıplara yol açtığı vurgulanarak "Yerleşim alanları, pazar yerleri, cenazeler, düğünler, gözaltı merkezleri, sivillere ait tekneler ve hatta sağlık kuruluşları vuruldu." ifadesine yer verildi.

Raporda Suudiler ve BAE'nin, ülkede tecavüz, işkence, ortadan kaybolma ve yaşam hakkından mahrum etme gibi savaş suçları işlemiş olabilecekleri belirtildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin girişimiyle geçen aralık ayında Yemen'deki insan hakları ihlallerini izlemek ve raporlamak üzere "tanınmış uluslararası ve bölgesel uzmanlardan" oluşan 3 kişilik bir heyet oluşturuldu.

"Belgelendirdiğimiz ihlaller korkunçtu"

Heyet tarafından son sivil ölümlerinden sonra dün sabah açıklanan raporda, Suudi liderliğindeki koalisyon güçlerinin hava saldırıları, yaygın keyfi gözaltılar, işkence, cinsel şiddet ve Yemen silahlı kuvvetlerince 15 yaş altı çocukların askere alınmasından kaynaklanan binlerce sivil zayiata dikkat çekildi ve tüm bunların uluslararası hukukta suç olduğu belirtildi.

3 kişilik Yemen heyetinin Başkanı Kamel Jendoubi, BM Cenevre Ofisinde heyet üyesi Charles Garraway ile birlikte düzenlediği basın toplantısında söz konusu suçların devam ettiğini kaydederek "Belgelendirdiğimiz ihlaller korkunçtu." dedi.

"Savaş suçu işleyenlerin gizli bir listesi BM'ye teslim edildi"

Jendoubi, Yemen'de "uluslararası suçları" işlediğinden şüphelenilen kişilerin "gizli bir listesini" derlediklerini ve bu listeyi BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin'e teslim ettiklerini de aktardı.

Yemen'de en büyük bedeli sivillerin ödediğini ifade eden Jendoubi, savaşın en acı çekenlerinin kadınlar ve çocuklar olduğunu, belgeledikleri cinsel istismar vakalarının korkunç boyutlarda olduğunu belirtti.

Heyet üyesi İngiliz Charles Garraway ise raporu, savaş kurbanları ve tanıkları, gözaltı merkezlerine yaptıkları ziyaretler, uzaktan görüşmeler, uydu görüntüleri ve fotoğraflara dayandırarak hazırladıklarını söyledi.

BM kuruluşlarının verilerine göre Mart 2015'ten 23 Ağustos 2018'e kadar ülkedeki iç savaşta 6 binden fazla sivilin öldüğü, 10 binden fazlasının yaralandığı aktarılan raporda, gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğine işaret edilmişti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.