Tahran, İran'ın nükleer tesislerinden UAEA'ya veri aktarılmayacağını açıkladı

Tahran, İran'ın nükleer tesislerinden UAEA'ya veri aktarılmayacağını açıkladı

İran, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) için verilen üç aylık sürenin dolduğunu, bundan sonra verilerin Ajans’a sunulmayacağını bildirdi.

İran İslami Şura Meclisi Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, UAEA ile Tahran arasındaki geçici anlaşmaya ilişkin açıklamada bulundu.

İran medyasında yer alana habere göre Galibaf, "Ajans için verilen üç aylık süre tamamlandıktan sonra hiçbir şey yenilenmedi. Bundan sonra veriler Ajans’a sunulmayacak ve İran İslam Cumhuriyeti'nin elinde tutulacak. Nükleer yasası aynen uygulanıyor." dedi.

İran ile UAEA arasında geçici teknik anlaşma

Tahran'ın 23 Şubat'tan itibaren Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) kapsamında uygulanan Ek Protokol'den ayrılacağını duyurması üzerine İran'da, Ajansın yürüttüğü temel doğrulama ve izleme faaliyetlerinin sürdürülebilmesi için karşılıklı bir uzlaşı sağlamak üzere 17 Şubat'ta Tahran'ı ziyaret eden UAEA Başkanı Rafael Grossi, 22 Şubat’ta taraflar arasında geçici teknik bir anlaşmanın sağlandığını duyurmuştu.

Taraflar arasında sağlanan teknik anlaşmanın 21 Mayıs'ta sona ermesinin ardından UAEA, İran'la söz konusu anlaşmayı bir ay daha yani 24 Haziran'a kadar uzatıldığını açıklamıştı.

İran'ın nükleer yasası

Yaptırımlarla stratejik mücadele yasa tasarısı Aralık ayında İran İslami Şura Meclisi'nde onaylanmıştı. Bu yasa, İran Atom Enerjisi Kurumu'nun uranyumu en az yüzde 20 zenginleştirmeye başlamasını ve düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum stoklarını artırmasını zorunlu kılıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.