Taliban: Doha anlaşmasının ihlal edilmesi ABD için ciddi sonuçlar doğurur

Taliban: Doha anlaşmasının ihlal edilmesi ABD için ciddi sonuçlar doğurur

ABD Kongresi tarafından atanan bir çalışma grubu, Joe Biden'in yönetimini Amerikan ordusunun Afganistan'dan çekilmesini yavaşlatma çağrısında bulundu. Taliban, bu durumun neden olacağı ciddi sonuçlardan Washington'un sorumlu olacağını açıkladı.

ABD Kongresi tarafından atanan 2 partili bir çalışma grubu, ABD Başkanı Joe Biden'in yönetimini Amerikan birliklerinin Afganistan'dan çekilmesini yavaşlatma ve Afganistan'dan 1 Mayıs çekilme tarihini rafa kaldırarak bunun yerine ülkedeki güvenlik koşulları iyileştikçe kuvvet sayısını azaltma çağrısında bulundu.

Taliban, böyle bir kararın ciddi sonuçlarının olacağını ve bundan Washington'un sorumlu olacağını duyurarak "Doha anlaşması feshedilirse büyük bir savaşa yol açacaktır." dedi.

Kıdemli 3 Taliban üyesinden alıntı yapan NBC News, "örgütün savaşçılarının geleneksel kış tatillerinden cephe hattına çağrıldığını" bildirdi.

NBC News'in aktardığına göre Helmand eyaletindeki bir Taliban komutanı "Taliban'ın üst düzey komutanları ve valileri, görevlerine geri dönmeye ve gelecekteki stratejiyi belirlemek üzere özel oturumlara ve müzakerelere katılmaya yönlendirildi" ifadesini kullandı.

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani arasında bir görüşme gerçekleştiği belirtildi. Austin, paylaştığı bir tweette "Güçlü bir ABD-Afgan ortaklığına olan karşılıklı bağlılığımızı ve Afgan barış sürecinde acil ilerleme kaydetmenin önemini tartıştık. Üretken bir ortaklığı dört gözle bekliyorum." dedi.

Taliban ve ABD arasında Şubat 2020'de ABD ordusunun Afganistan'daki varlığını sona erdirecek anlaşma imzalanmıştı.

Afgan Cumhuriyeti ile Taliban müzakerecileri arasındaki barış müzakerelerinin son 20 gündür durduğu belirtiliyor. 

Afganistan Savunma Bakanlığı cuma günü, hükümet güçleri ile Taliban arasında 24 saat içinde en az 20 ilde çatışmalar yaşandığını bildirdi.

Kaynaklar, perşembe gecesi Kunduz ve Faryab eyaletinde Taliban saldırılarında 20'den fazla güvenlik gücü üyesinin öldürüldüğünü kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler