Taliban müzakerelerinde belirsizlik devam ediyor

Taliban müzakerelerinde belirsizlik devam ediyor

Taliban'la Pakistan hükümeti arasındaki barış görüşmelerinin dün askıya alındığı duyurulmuştu, görüşmelerin devam etmesi için ateşkesin şart olduğu ifade ediliyor

Taliban’la barış görüşmeleri halen askıda. Görüşmelerin tekrardan ne zaman başlayacağı henüz bilinmiyor. Perşembe sabahı Pakistan ordusu tarafından Kuzey Veziristan’da düzenlenen hava saldırısında 40 Taliban üyesinin öldürüldüğü açıklandı.
Pakistan İçişleri Bakanı Çaudri Nisar Ali Han, “Başbakan Navaz Şerif ve ordu yönetimi terör saldırıları devam ederken barış görüşmelerine devam etme niyetinde değil” dedi. Hükümetin barış görüşmeleri için belirlediği heyetin Başbakan’a, Taliban şiddetten vazgeçmeden görüşmelere devam edemeyeceklerini ilettiğini belirtirken, hava saldırısının da bir operasyon değil meşru müdafaa olarak değerlendirilebileceğini ifade etti.

Pakistan Başbakanlığından yapılan açıklamada, Kuzey Veziristan’da Taliban’a yönelik düzenlenen hava saldırısı kararının Başbakan’ın onayı ile alındığı belirtildi. Taliban’a dersinin verilmesi için tek seçeneğin bu olduğu vurgulandı.
Barış görüşmelerinin başlamasından bu yana 19 gün geçti, bu süre zarfında aralarında polis ve askeri personelin de bulunduğu 172 kişi Taliban tarafından öldürüldü.

Cemaati İslami Hayber Peştunya lideri ve Taliban’ın barış görüşmeleri heyetinden Prof Muhammed İbrahim, Pakistan ordusu tarafından yapılan hava saldırısının, durumu içinden çıkılmaz bir hale getirdiğini belirtti. Barış sürecinin tıkanmasında hükümetin sorumluluğu olduğunu belirten İbrahim, tek çözümün iki tarafın da ilan edeceği ateşkes olduğunu belirtti. Hükümetin belirlediği barış görüşmeleri heyetinin Taliban müzakere heyeti ile görüşmeyi reddetmesini ise çocukça ve sorumsuzca olarak nitelendirdi.

TALİBAN MÜZAKERELERE DEVAM ETMEK İSTİYOR

Pakistan ordusunun hava saldırılarını eleştiren ve müzakere toplantısına katılmamalarını çocukça bulduğunu açıklayan Taliban yetkilileri yine de barış müzakerelerinin devam etmesinden yana olduklarını açıkladılar.

Taliban sözcüsü Şehidullah Şehid bugün yaptığı açıklamada; "Hükümetin ciddiyetsiz tavrı ve Kuzey Veziristan'da yaptığı hava saldırısına rağmen biz barış görüşmelerinin devam etmesinden yanayız ve buna hazırız" dedi.

Şehidullah Şehid; Taliban'ın ülkedeki sorunu diyalog ve müzakere ile çözmekten yana olduğunu ancak hükümetin baskı kurarak görüşmelerde üstünlük elde etmeye çalıştığını ileri sürdü.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.