Taliban'dan ABD halkına açık mektup

Taliban'dan ABD halkına açık mektup

Taliban'ın Siyasi Daire Başkanı Molla Abdulgani Baradar, 29 Şubat 2020'de Afganistan İslam Emirliği (Taliban) ile ABD arasında imzalanan Doha anlaşmasının uygulanması için ABD halkına açık mektup yazdı.

ABD halkına yazdığı açık mektubunda Molla Abdulgani Baradar, her milletin tehdit, istila ve saldırı korkusundan uzak, kendi ilkelerine ve değerlerine uygun bir yaşam sürmeyi arzuladığını belirterek "Afganistan'daki son 19 yıllık mücadelemiz, tam da bu yaşam biçimine ulaşmak için yürütüldü." ifadelerini kullandı.

Taliban'ın Siyasi Daire Başkanı Molla Abdulgani Baradar, ABD halkına yazdığı "Açık Mektup"ta şunları dile getirdi:

"Afganistan İslam Emirliği (Taliban) ile Amerika Birleşik Devletleri arasında 29 Şubat 2020 tarihinde imzalanan Doha anlaşması gereği "ABD, diplomatik olmayan tüm personel, özel müteahhit, danışman, eğitmen ve hizmet sağlayıcıları ile birlikte tüm yabancı askeri kuvvetleri Afganistan'dan çekecek" buna karşılık İslam Emirliği de (Taliban) "diğer ulusların güvenliğine yönelik Afganistan topraklarından doğabilecek tüm tehditleri önleme taahhüdünde" bulunmuştu.

Devam eden barış sürecinin etkinliği ve başarısı için birkaç noktayı açıklığa kavuşturmak istiyorum:

1- Geçtiğimiz 19 yıl, Afgan sorununun güç kullanımıyla veya alternatif askeri stratejilerle çözülemeyeceğini şüphe götürmez bir şekilde kanıtladı.

2 - ABD tarihindeki en uzun savaş olan bu savaş, Afgan halkı için büyük trajedilere ve acılara yol açtığı gibi Amerika'da da ağır insani ve mali kayıplara yol açmış, itibarına zarar vermiş ve her iki tarafa da zarar vermeye devam etmektedir.

3 - 19 yıllık deneyimlerden sonra hem akıl hem mantık, sürmekte olan çatışmaya kapsamlı bir son vermek için gerçek çabaların gösterilmesi ve taahhütlerin yerine getirilmesini gerektirir.

Afganistan İslam Emirliği (Taliban), devam eden çatışmaya siyasi bir çözüm bulmaya içtenlikle kararlıdır ve bu nedenle Katar'da bu amaçla bir siyasi büro açarak inisiyatif aldı.

Bunu, uluslararası konferanslarda ve kongrelerde daha fazla pratik adım atmanın yanı sıra siyasi bir çözüme duyulan ihtiyacı sürekli vurgulayarak, sonuçta Doha anlaşmasını Birleşmiş Milletler de dahil olmak üzere çok sayıda ülkenin siyasi temsilcilerinin huzurunda imzaladı.

(Afganistan İslam Emirliği (Taliban)) Operasyonların sayısını önemli ölçüde azalttı ve Doha anlaşmasına tam olarak uymak için Afgan içi müzakereleri başlattı.

4 - ABD ve müttefiklerinin de Afgan çatışmasının ancak diyalog yoluyla çözülebileceği sonucuna vardıklarına, dolayısıyla Doha anlaşmasının taslağını hazırlamak için İslam Emirliği (Taliban) ile olumlu müzakerelere katıldığına inanıyoruz.

5 - Doha anlaşmasının imzalanmasının üzerinden bir yıl geçtiğine göre, Amerikan tarafını bu anlaşmanın tam olarak uygulanmasına bağlı kalmaya davet ediyoruz.

6 - Afganların kendilerinin İslami bir hükümet kurmayı başarabileceklerine ve Afgan içi diyalog yoluyla barış ve güvenliğe dayanabileceklerinden tamamen eminiz.

7 - Halkın çoğunluğunun İslam Emirliği'ni (Taliban'ı) desteklediği ve mücadelemizi başarı eşiğine getiren şeyin de Allah-u Teala'nın yardımıyla bu kesin desteğin sonucu olduğu reddedilemez bir gerçektir.

8 - Afganistan İslam Emirliği (Taliban), anavatanımızdaki insanlar arasında ayrımcı muameleye izin vermiyor. Bu ülke, tüm Afganların ortak evi ve bu evin üyeleri arasında ayrımcı davranışlar kabul edilemez.

9 - Afganistan İslam Emirliği'nin (Taliban) birçok durumda açıkladığı gibi, İslam hukukunun kendilerine tanıdığı "kadınların tüm haklarını korumaya ve güvence altına almaya" kararlı olduğunu uluslararası topluma bir kez daha güvence vermek istiyoruz.

10 - İslami ilkeler ve milli menfaatler çerçevesinde ifade özgürlüğüne olan bağlılığımızı da herkese bir kez daha ilan etmek istiyoruz.

11 - Afganistan İslam Emirliği (Taliban), işgalden önce ülkede uyuşturucu ile mücadele konusunda rekor kırdığı gibi, uluslararası koordinasyon ve alternatif gelir fırsatından kaynaklanan uyuşturucu ticareti ve kullanımının önlenmesi için gerekli tüm adımları yine atacaktır.

Üstelik Afganistan İslam Emirliği (Taliban), uyuşturucu bağımlılarına tedavi sağlamayı bir zorunluluk olarak görüyor.

Son olarak, milletimizin ve halkımızın dayatılan bir savaşla uğraştığını herkese hatırlatmak isterim. Bu savaşa son vermek, herkesin sorumluluğu ve menfaatinedir ve Doha anlaşmasının uygulanması onu bitirmenin en etkili yoludur.

Afganistan İslam Emirliği (Taliban), yükümlülüklerinin farkındadır ve diğer tarafların da kendi yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekir.

Afganistan İslam Emirliği başkalarının içişlerine karışmaz, başkalarına zarar vermek istemez, başkalarının da işimize karışmasına izin vermez. Toprağımızı ve insanlarımızı savunmak meşru hakkımızdır.

Afganistan İslam Emirliği Siyasi Yardımcısı ve Siyasi Daire Başkanı Molla AbdulGani Baradar Akhund"

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid: "İslam Emirliği'nin muhatabı, Amerika'nın başıydı. Köleler Kabil'de sırayla oturuyor"

Zebihullah Mücahid sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda "Açık Mektub"a değindi ve Afgan Hükümetini "Kabil'de oturan köleler" olarak niteledi:

"İslam Emirliği'nin açık mektubu Amerika içindi. Kabil'de oturan köleler sırasını almalı. İslam Emirliği'nin muhatabı, Amerika'nın başıydı. Köleler Kabil'de sırayla oturuyor."

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.