Tarihçi Çelik: Sömürgeciliğin devamını isteyen güçler Mursi’ye tahammül edemediler

Tarihçi Çelik: Sömürgeciliğin devamını isteyen güçler Mursi’ye tahammül edemediler

Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin vefatının yıl dönümünde konuşan Tarihçi Mehmet Nuri Çelik, İslam ülkelerinin bir araya gelmesi için çaba sarf eden Muhammed Mursi’nin Batılı güçlerin hedefi haline geldiğini söyledi.

Darbeci Sisi tarafından hapsedilen Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 17 Haziran 2019'da mahkeme salonunda mahkeme heyetinden söz aldığı sırada kalp krizi geçirerek vefat etti.

Vefatının yıl dönümünde konuşan Tarihçi Mehmet Nuri Çelik, Muhammed Mursi’nin akademik, siyasi ve ilmi olarak dünyada Müslüman liderler arasında tanınan bir ilim adamı olduğunu belirtti.

İslam dünyasının birlikteliğin oluşması için çalışmalar yürüten Muhammed Mursi’nin sömürgeciliğin devamını isteyen dış güçleri rahatsız ettiğini söyleyen Çelik, bu nedenle Muhammed Mursi’nin darbe sonucu yönetimden uzaklaştırıldığını kaydetti.

“Akademik kariyeri de olan bir profesördü”

Mursi’nin Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olduğuna işaret eden Çelik, “17 Haziran 2019 yılında Mısır’da seçimle devlet yönetiminde iş başına gelmiş ilk Cumhurbaşkanı Şehid Muhammed Mursi’nin şehadet yıl dönümüdür. Muhammed Mursi, akademik, siyasi ve ilmi olarak dünyada Müslüman liderler arasında tanınan bir ilim adamı olmakla beraber akademik kariyeri de olan bir profesör ve hocadır. Muhammed Mursi uzun bir siyasi hayatından sonra Müslüman Kardeşler’in kurduğu Özgürlük ve Adalet Partisinin adayı olarak 2011 Mısır devriminden sonra seçimlere katılmış, ikinci turda ülkenin yüzde 52 oyunu alarak Mısır Cumhurbaşkanı seçildi.”

“Batılı zalim güçlerin korkulu rüyası halinde geldi”

İslam ülkelerinin bir araya gelmesi için verdiği çabanın sömürgeci güçleri olduğundan çok rahatsız ettiğini vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:

“Muhammed Mursi Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra gerek dünyada gerekse Batı aleminde dikkat çekici konuşmaları, İslam dünyasındaki ülkelere yaptığı ziyaretler ve bu ziyaretler sırasında göstermiş olduğu performans; Müslümanların tekrar uyanışı, bir araya gelişi, İslam dünyasında birlikteliğin oluşması açısından büyük bir umut oluştu. Tabi bu aynı zamanda Batılı zalim güçlerin de korkulu rüyası halinde geldi. Uzun süre Mısır’da devlet yönetiminde kalması halinde İslam dünyasında büyük bir uyanışın olacağını sezen müstekbir dış güçler Muhammed Mursi’yi devirmek için askeri güçleri kullanarak bir yıl sonra darbe yaparak onu yönetimden uzaklaştırdılar.”

“İslam dünyasını toparlayacak bir lider örneğini gösterecekken Batı buna müsaade etmedi”

Mursi’nin İslam ülkelerinin liderleri için büyük bir örneklik teşkil ettiğini ifade eden Çelik, şunları söyledi:

“Aslında belki Muhammed Mursi 21’inci yüzyılda İslam dünyasını toparlayacak bir lider örneğini gösterecekken Batı dünyası buna müsaade etmedi. Müslüman Kardeşlerin 20’nci yüzyılda göstermiş olduğu İslami direnişin sonucu olarak Müslüman Kardeşlerin iktidara gelmesi, Mısır’da şeriat yönetiminin uygulamaya geçmesi diğer İslam ülkeleri için de büyük bir umut, örnek olacaktı. Fakat kendi genel kurmay başkanının yapmış olduğu darbeyle görevden uzaklaştırılması, yıllarca hukuksuz bir şekilde yargılanması ve bu yargılanma sırasında göstermelik kalp krizi bahanesiyle şehid edilmesi bütün Müslüman olarak üzüntü verici bir hadise olarak aklımızda kalması gerekir.”

“Sömürgeciliğin devamını isteyen güçler Mursi’ye tahammül edemediler”

“Muhammed Mursi gibi liderler az bulunur” diyen Çelik, “Hem dini ilimler konusunda hem Kur’an-ı Kerime olan hakimiyeti konusunda hem de Batı’da önemli akademik çalışmalar örneğini gösterdi. Muhammed Mursi bu başarısıyla kısa sürede bütün dünyanın gözünü üzerine çekmeyi başardı. 1979’da İran devriminden itibaren kesilen Mısır-İran ilişkilerini tekrar düzeltmeye çalıştı. Suudi Arabistan, Türkiye, Katar gibi önemli İslam ülkelerinin bir araya gelmesi için ciddi çabalar içerisindeydi. Bu da tabi İslam ülkelerini yıllarca sömüren, geri kalmasına sebep olan, kaynaklarına el koyan Batılı dış zalim güçlerin oldukça dikkatlini çekti ve rahatsız etti. Sömürgeciliğin devamını isteyen dış güçler ve yerel işbirlikçileri Muhammed Mursi’ye daha fazla tahammül edemediler. İşkenceler sonucu şehid olunmasına neden olundu.” diye konuştu.

“HAMAS’a verdiği destekten dolayı yargılanması sonucu mahkemede şehid düştü”

Müslümanların Muhammed Mursi gibi liderlere çok ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Çelik, “Muhammed Mursi 21’inci yüzyılın örnek liderlerden birisi olacaktı. Ama sömürgeci güçler başta Mısır’da olmak üzere İslam dünyasında benzer liderler çıkmasın diye göstermelik yargılamalar yaptılar. Muhammed Mursi’ye yöneltilen suçlamaların başında casusluk geliyor. Casusluğun da gerekçesi Filistin’in kurtuluşu için yaşanan direnişe destek olmasıydı. Yani HAMAS’a verdiği destekten dolayı yargılanması sonucu mahkemede şehid düştü.” ifadelerini kullandı.

Mısır'da 12 İhvan mensubuna verilen idam kararına da tepki gösteren Çelik, İslam dünyasını bu idamlara karşı durmaya çağırdı.

“İdamlara engel olunmalı”

İslam ülkelerinin liderlerine seslenen Çelik, son olarak şu ifadeleri kullandı:

“Muhammed Mursi’nin şehadetinden sonra onunla beraber mücadelede yer almış Müslüman Kardeşlerin önde gelen şahsiyetleriyle ilgili Mısır mahkemelerinin idam kararları devam ediyor. İslam dünyasının bu yapılan usulsüzlüklere, hukuksuzluklara, zalimane davranışlara karşı uyanık olması, ses getirmesi ve Mısır’daki İslami direnişe sahip çıkması gerekiyor. Bugünlerde Müslüman Kardeşlerin önde gelen liderlerinden başta Muhammed Biltaci olmak üzere 12 kişi hakkında tekrar idam kararları onaylandı ve yakın zamanda idam edilecekleri biliniyor. Bütün Müslümanların bu haksız idamlara karşı ses getirmesini, zalim Mısır yönetimini bu idamlardan vazgeçirmeye çağırması, İslam ülkelerinin diplomatik girişimlerde bulunması şarttır. Bu durum tarih boyunca demokrasi havarisi kesilen Batı’nın ne kadar ikiyüzlü olduğunu gösteriyor. İslam dünyasında darbelerle İslami direnişin nasıl yok edilmeye çalışıldığını günümüzde verilen bu idam kararlarıyla da görmekteyiz.”


Tarihçi Çelik: Sömürgeciliğin devamını isteyen güçler Mursi’ye tahammül edemediler

Tarihçi Çelik: Sömürgeciliğin devamını isteyen güçler Mursi’ye tahammül edemediler

Tarihçi Çelik: Sömürgeciliğin devamını isteyen güçler Mursi’ye tahammül edemediler

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler