Tarihi Kumkapı balıkçıları sorunlarının giderilmesini istiyor

Tarihi Kumkapı balıkçıları sorunlarının giderilmesini istiyor

​HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Erdal Elibüyük, beraberindeki heyetle birlikte 1 Eylül itibarıyla başlayan “2020 Su Ürünleri Av Sezonu” dolayısıyla Tarihi Kumkapı balıkçı esnafını ziyaret ederek sorunlarını dinledi.

Elibüyük’ün ziyaretinden dolayı memnuniyet duyan esnaf, tanıtım ve altyapı sorunlarıyla birlikte şehir ile balık çarşısını birbirine bağlayacak bir üst geçidin olmaması, işletme ruhsatlarının şimdiye kadar verilmemesi gibi birçok konuda sorunlarının olduğunu dile getirdiler.

Gerçekleştirdikleri ziyaret sonrasında değerlendirmede bulunan HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Erdal Elibüyük, şahit oldukları sorunları yakın zamanda rapor haline getirerek yetkililere ulaştıracaklarını söyledi.

“Burada yaşanan sorunları yetkililere ileteceğiz”

Balık sezonunun açılmasıyla beraber Kumkapı’daki balıkçı esnafını ziyaret ettiklerini ve geçen yıldan bu yana balıkçı esnafının sorunlarının çözülmediğini gördüklerini belirten Elibüyük, şunları kaydetti: “Geçen sene de esnafın ciddi sorunları vardı. Her şeyden önce buranın tanınmaması, çarşıya gelen üst geçidin olmaması ile ilgili sorunları var. Diğer taraftan güzergâh olarak da buraya girişin sıkıntılı olduğunu ifade ettiler. Bu durumu o zaman İBB Başkanı olan Mevlüt Uysal Bey'i ziyaret ettiğimizde kendilerine ifade ettik. Hatta öneriler de sunduk. Şehrin dört bir yanında billboardlarda yapılan tanıtımlarla, balık, hamsi festivalleriyle insanlara balık ikram ederek tanıtım yapılması önerisinde bulunmuştuk. Ancak hiçbir şekilde adım atılmadığını, yavaş davranıldığını gördük. İnsanlar burada hakikaten çok ciddi anlamda sıkıntıda olduklarını ifade ettiler. Vergilerini ödeyemediklerini, öte yandan evlerine ekmek götürmekte zorlandıklarını ifade ettiler. Hatta altyapı sorunlarının olduğunu, lağım taşmasına varana kadar çok fazla koku olduğunu ifade ettiler. Biz de önümüzdeki günlerde inşallah tekrardan bunu gündeme getirerek yetkililere sorunun çözümü için hem de neler yapılabileceğini bir rapor şeklinde kendilerine ifade edeceğiz.”

Yaşadıkları sorunlarla ilgili İLKHA muhabirine konuşan balıkçılar ise yetkililerin kendilerine kulak vererek sorunlarını bir an önce çözüme kavuşturmaları talebinde bulundular.

“Buradaki esnaf hakikaten perişan”

En büyük sorunlarının çarşı girişinin kapalı olması olduğunu söyleyen Hayrettin Gül, “Çarşı görünmediği için halk içeri giremiyor. Bunları defalarca dile getirdik. Buraya bir çare bulunmalı. Bugün cumartesi, sezon açıldı ama görüyorsunuz çarşıda müşteri yok. Buradaki esnaf hakikaten perişan. İstanbul’un en güzel semtlerinden birisi, buranın cıvıl cıvıl olması lazım.” dedi.

“Çarşı gözükmüyor ki müşteri gelsin”

45 yıldır balıkçılık yapan Muammer Arduç ise “Kumkapı balıkçılarının kuruluşundan beri buradayım. Maalesef şu anki gidişatımız hiç iyi değil. 5 senedir mağduriyet yaşıyoruz. Buranın yapılış şekli kötü, kimse görmüyor. Sonra da müşteri gelmiyor diyorlar. Çarşı gözükmüyor ki müşteri gelsin. Burada ucuz balık satsak da boşuna. Reklam olmadıktan sonra, gözükmedikten sonra kime ne satacaksın ki! İstersen buraya bedava koy yine satamazsın. Balık da ucuz ama maalesef müşteri pazara gidiyor, buraya gelmiyor. Eskiden Kumkapı dediğiniz zaman halk hücum ederdi. ‘Balığın bol olduğu, ucuz olduğu yer’ diyerek gelir balık alırdı. Maalesef artık bitti. Talebimiz buraya bir çeki düzen verilmesi ve sahip çıkılmasıdır.” ifadelerini kullandı.

“Bu sene çok bereketli, balık da çok uygun”

Balık sezonunun başlamasıyla bekledikleri gibi palamut balığının bol olduğunu ve bol olacağını söyleyen Erkan Sarıyaprak da şu ifadelere yer verdi: “Halkımız yavaş yavaş gelmeye başladı. İstavritte bollaştı. Yavaş yavaş hamsi de başladı. Sular biraz daha soğuyunca hamsi de bollaşacak. Şu anda palamut 10-15 lira arasında değişiyor. Biraz da balık büyüyor. 10 liralık balıklar 20 lira olması lazım ama fiyat anlamında çok düşük. Bu sene çok bereketli, balık da çok uygun. Halkımız bol bol balık yiyecek.”

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.