Tarihi Yıldızlı Kalesi ilgisizlikten yok oluyor

Tarihi Yıldızlı Kalesi ilgisizlikten yok oluyor

Batman’ın Kozluk ilçesinde bulunan tarihi Yıldızlı Kalesi, ilgisizlikten dolayı gün geçtikçe tahrip oluyor.

Kozluk ilçesinin Yıldızlı Köyü’nde bulunan Yıldızlı (Şeyhbace) Kalesi, ilgisizlikten dolayı her geçen gün yok olmaya yüz tutarken, kale içindeki yapılar ise keşfedilmeyi bekliyor.

Hakkında herhangi bir yazıtı bulunmayan kalenin inşa tarihi hakkında net bir bilgiye ulaşılamazken, kalenin 12’nci yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor.

Kozluk ilçesinin 12 kilometre güneyinde yer alan ve Garzan Çayı’na hakim bir tepe üzerinde konumlandırılmış olan kale, adını yakınında bulunan Yıldızlı Köyü’nden alıyor.

Tarihi Erzen Kalesi’nin kuzeybatısında ve Tarihi Balıklı Göl’ün bulunduğu Yeşilyurt Mezrası’nın tam karşısında bulunan Yıldızlı Kalesi, kaderine terk edildiğinden yok olmaya yüz tuttu.

Sahipsizlikten dolayı define ve altın avcılarının istilasına uğrayan kalenin tarihi yapısında bozulmalar meydana geldiği görülüyor.

Doğal bir kayalıktan oluşan tepe üzerinde İç kale şeklinde topografyaya uygun olarak inşa edilen ve dikdörtgen bir yapıya sahip olan kalenin geçmişte önemli bir geçit noktası üzerinde kurulduğu ve yapısında savunma mimarisinin örneklerini bariz bir şekilde ortaya koyduğu görülüyor.

Batı yönünden gelebilecek saldırılara karşı inşa edilen yüksek sur duvarları ve nöbet yerleri halen varlığını korurken, bu yapıların büyük çoğunluğu ise gerek beşeri ve gerekse de doğal yollarla zaman içerisinde yok olmuştur.

Batı yönünde 275 metre, kuzey – güney yönünde 288 metre ölçümünde geniş bir alana sahip olan kale, içinde bulundurduğu toprakla örtülmüş gizli mağara ve tünelleriyle dikkat çekiyor.

"Tarihimizin has yapısının korunmasını istiyoruz"

Tarihi zenginlikleri koruma ve turizme kazandırma noktasında yetkililerin sınıfta kaldığını beyan eden Gazeteci Ömer Erdal Erdoğan, geçmişi geleceğe taşıyan Yıldızlı Kalesi gibi tarihi yapıların keşfedilerek turizme kazandırılması gerektiğini belirtti.

Tarihi yapıların defineciler tarafından yağmalandığını söyleyen Erdoğan, günümüze ulaşan tarihi eserlerin has yapısının korunması gerektiğinin altını çizdi.

Erdoğan, "Kozluk tarih kokan bir yer. Hasankeyf kadar değerli ve tarihi olan bir yer. Ama maalesef yetkililer tarafından bu tarihimize sahip çıkılmamakta ve tarihimiz defineciler tarafından yağma edilmektedir. Bizler bu tarihi yapılarımızın has yapısının korunmasını ve sahip çıkılmasını istiyoruz. Tarihimizin sahiplenilmesini istiyoruz devlet yetkililerimiz tarafından. Tarihimize sahip çıkmak hem bizim için hem de gelecek nesillerimiz için çok faydalı olacaktır. Yıldızlı Kalesi’ni gezdik ve buranın da kaderine terk edilip yağmalanmış halde bulunduğunu gördük. Nöbet kulübeleri ve mağaralar yağmalanmış ve yıkılmış durumda gördük. İstiyoruz ki bu güzel yerlere sahip çıkılsın, gereği yapılsın." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler