Tarım arazileri sular altında kalan çiftçilerden yetkililere çağrı

Tarım arazileri sular altında kalan çiftçilerden yetkililere çağrı

Ilısu Barajı'nda suyun tahliyesi için kapakların açılması sonucu binlerce dönüm ekili tarım arazisi sular altında kaldı. On binlerce dönüm arazinin daha tehdit altında olduğunu belirten çiftçiler, yetkililere seslendi.

Batman merkeze bağlı Oymataş köyü Soğuksu (Zorava) mezrasında, Ilısu Barajı’na ait kapakların açılması sonucu binlerce dönüm ekili tarım arazisi su altında kaldığı belirtildi.

Ekili tarım arazileri zarar gören çiftçiler, büyük bir mağduriyet yaşadıklarını ifade etti.

Yaklaşık 10 bin dönüm ekili tarım arazisinin sular altında kaldığını aktaran hukukçu aynı zamanda çiftçi olan Süleyman Azizdemir, İLKHA muhabirine, bunun milli servet olduğunu söyledi.

Süleyman Azizdemir

“Burası Batman’ın bir tahıl, besin deposudur”

Su seviyesinin düşürülmesini istediklerini belirten Azizdemir, “Devlet büyüklerimizin ‘Dağı taşı ekin’ açıklamasına ithafen bölgede bulunan bütün alanları ekmiş bulunmaktayız. Bu gördüğünüz dere yatakları ki, kıraç alanlar dahil kamulaştırma kararı alınmış olduğu halde kamulaştırılması yapılmamıştır. Bu bölgede şu anda 30 bin dönüme yakın ekili bulunmaktadır. 10 bin dönümü sular altında heba olmuştur. Bu 30 bin dönümden 2 binini hukukçu ve çiftçi olarak kendim ekmiş bulunmaktayım. Bu 2 bin dönümden yaklaşık bin dönümüm sular altındadır. Bu tamamen milli bir servettir. Ülkede bulunan gıda krizi göz ardı edilmemelidir. Burası Batman’ın bir tahıl, besin deposudur. Yetkililerden su kotunun ya bu seviyede tutulup ya da düşürülmesi ricamızdır.” dedi.

Beyhan Rüzgar

“Ekmeğimiz tarıma bağlı”

Tek isteklerinin tarım arazilerinin sular altında kalmaması olduğunu vurgulayan çiftçi Beyhan Rüzgar, “Burada mısır, buğday, domates tarımsal olarak arazilerimiz var. Arazilerimizin sular altında kalmamasını istiyoruz. Sorunumuz baraj suyudur. Binlerce aile, çiftçiler su yüzünden mağdur oluyorlar. Aldığımız traktörlerin taksitleri, gübreler, tohumlar ziyan oluyor. Bundan zararımız oluyor. Birde borç altına giriyoruz. Ekmeğimiz tarıma bağlı. Başka bir yerde de çalışma imkânımız yok. Sayın Cumhurbaşkanımızdan tek ricamız çiftçilerimizi mağdur bırakmayın.” diye konuştu.

İlhami Özgün

“Barajın su kotası düşürülmelidir”

Baraj suyu seviyesinin düşürülmemesi durumunda tüm ekili tarım arazilerinin sular altında kalacağına dikkat çeken bir diğer çiftçi İlhami Özgün ise şunları söyledi: “Ilısu Barajının kotası düşürülmesi lazım. Yoksa bu arazilerimizin hepsi su altında kalacak. Kota düşürülmezse dahi kota bu seviyede kalırsa yine arazilerimiz kurtulacak. Yoksa bütün arazi gidecek, bütün insanlar mağdur olacaklar.”(İLKHA)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler