Tarım Bakanlığı ağaç dikme rekor hedefini açıkladı

Tarım Bakanlığı ağaç dikme rekor hedefini açıkladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, sonbahar da dikilecek fidanlarla Guinness rekorlar kitabına girmeye hazırlandıklarını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kasım ayında İzmir, Muğla, Fethiye ile beraber çeşitli bölgelerde aynı anda 3 milyon fidan dikerek Guinness rekorlar kitabına girme projesi olduğunu açıkladı. Pakdemirli, "11 Kasım'da saat 11.00'de tüm vatandaşlarımızı Guinness rekorlar kitabına girmek üzere açıklayacağımız illerde fidan dikimine davet ediyorum." dedi.

11 Kasım'daki rekor denemesi ile tek seferde 3 milyon fidanın aynı anda dikilmesi hedeflenirken, yaz boyunca yanan alanlarda yapılacak ağaçlandırma çalışmalarının yanı sıra; bir ülkenin gücü olan orman alanlarının artırılması amacıyla Bakanlık tarafından çalışmaya devam edecek.

Türkiye'de yangına müdahale süresinin kısalmış olmasının daha büyük felaketlerin önüne geçtiğine işaret edilen açıklamada, 2003'te yangına ilk müdahale süresi 40 dakika iken; 2018'de 14 dakikaya indirilmiştir. Şimdiki hedef ise 12 dakikadır. Türkiye'de son 10 yılda 66 bin 648 hektar alan yangınlardan zarar gördü. Yangınlar sonrası yapılan çalışmalarla bu alanlarda 75 milyon 44 bin 830 fidan dikildi. Bu dönemdeki yangınların yüzde 88'i insan kaynaklı olurken; yüzde 12'si ise doğal yangınlardır. Son 16 yıla bakıldığında ise; 2002'de 20,8 milyon hektar olan orman alanımızı, 2018'de 22,6 Milyon Hektara çıkardık. Bu 16 yıllık süreçte, yanan alanların yanı sıra yapılan ağaçlandırma çalışmaları ile Türkiye genelinde 4.5 milyar fidan toprakla buluşturuldu." denildi.

Son bir yılda 256 milyon fidan dikildiği belirtilen açıklamada, "Çin ve Hindistan'dan sonra, ülkemiz dünyada en fazla ağaçlandırma yapan üçüncü ülke olurken; orman varlığı noktasındaki 2023 hedefi ise 7 milyar adet fidanı toprakla buluşturmak." ifadelerine yer verildi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler