Tarım İl Müdürlüğü: "Tarım desteklemelerinde fark yok"

Tarım İl Müdürlüğü: "Tarım desteklemelerinde fark yok"

Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, çiftçilerin sıkıntısı olan tarım desteklemeleri hakkında çıkan haberler üzerine açıklamalarda bulundu.

BATMAN - Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, yazılı basın açıklaması yaparak çiftçilerin sıkıntısı olan destekleme ile ilgili çıkan haberler üzerine tarım desteklemelerindeki farkın olmadığını söyledi.

 

Yapılan açıklamada, "Bilindiği üzere Türkiye geneli 2012 yılı ürünü Yağlı Tohumlu Bitkiler, Hububat ve Baklagil Fark Ödemeleri uygulamaları 19 Mart tarihli Resmi Gazete 'de yayımlanan 2013/8 sayılı Tebliğine istinaden, parselin verim kapasitesini etkileyen eğim, yükseklik, yöney, toprak yapısı, toprak derinliği ve arazi kullanım kabiliyeti gibi parametreler kullanılarak üretim yapılan tüm ''Tarım Parsellerinde'' ürünün rekoltesini belirlemeye yönelik verim değerleri ortaya konulmuş olup, tarımsal desteklemeler bu doğrultuda verilmektedir" denildi.

 

Uygulamada tüm tarım parsellerinin aynı parametreler üzerinden değerlendirildiği belirtilen açıklamada, "Ortaya çıkan farklılıklar parsel bazında verimde değişikliklere neden olurken, çiftçimizin üretiminin en doğru şekilde ortaya konması da sağlanmaktadır. Bu itibarla; aynı toprak değerlerine sahip, aynı iklim koşullarındaki parseller tüm Türkiye'de aynı verim değerleri almaktadır" ifadeleri kullanıldı.

 

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Söz konusu desteklemeler basına yansıdığı şekliyle değil, yukarıda anılan objektif kriterler baz alınarak ve yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre yürütülmektedir. Ayrıca ilimizde ÇKS (Çiftçi Kayıt sistemi) ye kayıtlı çiftçi sayımız 21 bin değil 12 bin 38 kişidir. 2012 yılı hububat ve baklagil fark ödemeleri desteğinde bir miktar azalma söz konusudur. Bunun da nedeni 2012 yılı ürünü desteklemeleri için yapılan başvuruların azalmış olmasından kaynaklanmıştır. Şöyle ki; 2012 yılında ilgili destekleme için yapılan başvuru sayısı 7 bin 484 kişi iken 2013 yılında yapılan başvuru sayısı ise 3 bin 489 kişi olmuştur. Yarı oranında başvuru sayısının azalmış olması destekleme miktarına da olduğu gibi yansımıştır."

 

Batman'da buğday hasadı başladığı halde 500/600 kg / dekara verim alındığı söylendiği ancak Bakanlığın daha düşük verim ataması yaptığı iddiasının doğru olmadığı vurgulanan açıklamada, "Bakanlığımızın 2013 yılı üretim sezonu için herhangi bir verim ataması yoktur. Farklı illerde farklı fiyat uygulaması varmış gibi bir algı oluşturulmaya çalışılması da doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü Bakanlığın belirlediği fiyatlar Makarnalık veya Ekmeklik buğday çeşitlerinin başfiyatlarıdır ve illere göre bir farklılık arz etmemektedir" denildi. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.